Dostupni linkovi

Šta turskoj ekonomiji donosi novi guverner centralne banke?


Čovjek mijenja turske lire u mjenjačnici u Ankari, Turska, četvrtak, 18. augusta 2022.
Čovjek mijenja turske lire u mjenjačnici u Ankari, Turska, četvrtak, 18. augusta 2022.

AP

Peti guverner turske centralne banke je otišao s položaja u isto toliko godina nakon što je Hafize Gaye Erkan, prva žena na njenom čelu, dala ostavku nakon samo osam mjeseci na funkciji.

Ona je najavila ostavku kasno u petak nakon što su se u lokalnim medijima pojavile nedavne tvrdnje o nepotizmu, koje je Erkan, bivša direktorka u Goldman Sachsu, oštro odbacila.

Dok je predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije otpuštao guvernere centralnih banaka koji su odbacivali njegovo neortodoksno uvjerenje da u borbi protiv inflacije treba držati niske kamatne stope - što je u suprotnosti s uvreženim ekonomskim teorijama - Erkan je okrivila "veliku kampanju atentata na reputaciju".

Njen nasljednik, zamjenik guvernera Fatih Karahan, naznačio je da će Turska zadržati više kamatne stope što je pod nadzorom ministra finansija Mehmeta Simseka.

Niz povećanja stopa nakon što je Erdogan ponovo izabran u maju označio je zaokret u odnosu na njegovu nekonvencionalnu politiku za koju ekonomisti kažu da je pomogla u izbijanju valutne krize i povećanju troškove života, primoravajući domaćinstva da se muče da priušte osnovna dobra.

Evo ključnih stvari koje treba znati o promjeni u Centralnoj banci i šta to znači za tursku ekonomiju:

Zašto novi lider Centralne banke

Erkan je dala ostavku nakon višenedeljnih medijskih priča o neopravdanom uticaju njenog oca u kancelariji Centralne banke u Istanbulu.

Iako je dobila određeni stepen podrške od Erdogana, koji se usprotivio "nerazumnim glasinama" koje su podrile ekonomski napredak Turske, kritičari su nastavili da dovode u pitanje njeno vodstvo.

Posebno su isticali intervju za časopis u kojem je rekla da se njena porodica preselila kod njenih roditelja jer nisu mogli priuštiti iznajmljivanje kuće u Istanbulu zbog visokih cijena.

Zašto je promjena bitna?

Prethodne promjene u rukovodstvu centralne banke dovele su do toga da Erdogan odustane od pokušaja da inflaciju stavi pod kontrolu kroz povećanje kamatnih stopa.

Nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora u maju prošle godine, Simsek i Erkan su imenovani za rješavanje ekonomskih problema u zemlji kroz veće troškove zaduživanja. Kamatne stope su porasle sa 8,5 posto u junu na 45 posto krajem prošlog mjeseca, što su naširoko pozdravili strani investitori koji su prethodno okrenuli leđa Turskoj.

Uprkos ovakvim porastima, inflacija je i dalje visoka — potrošačke cijene su u januaru porasle za 64,86 posto u odnosu na godinu ranije, prema podacima objavljenim u ponedjeljak, dok je u decembru zabilježen rast od 64,77 posto.

Imenovanje Karahana u subotu, još jednog člana tima ministra finansija Simseka, snažno ukazuje na to da ovog puta neće biti promjene ekonomske politike.

Ko je Fatih Karahan?

Poput Erkan i Simseka, novi guverner banke ima dosta iskustva u radu u SAD-u. Doveden je za zamjenika direktora banke u isto vrijeme kada je Simsek preuzeo Ministarstvo finansija, a Erkan postavljena na čelo centralne banke.

Karahan, koji je u ranim 40-im, završio je master i doktorat iz ekonomije na Univerzitetu Pennsylvania prije nego što je 2012. započeo desetogodišnju karijeru u Banci Federalnih rezervi New Yorka.

Potom je postavljen za glavnog ekonomistu u Amazonu, dok je radio kao honorarni predavač na univerzitetima Columbia i New York.

Šta je sljedeće za tursku ekonomiju?

Nakon Karahanovog imenovanja u subotu, Simsek je rekao da su oni koji vode tursku ekonomiju "predani podržavanju procesa dezinflacije kroz obnavljanje fiskalne discipline".

Dodao je: "Naš predsjednik daje punu podršku i ima povjerenje u naš ekonomski tim i program koji provodimo."

Tursku u martu očekuju lokalni izbori na kojima će Erdogan pokušati da ponovo preuzme nekoliko velikih gradova koje je opozicija osvojila 2019., uključujući Ankaru i Istanbul.

Moguće je da bi loš rezultat predsjednikove stranke mogao poljuljati njegovu odlučnost da se drži Simseka i njegovog "racionalnog" pristupa.

Argument u korist daljeg povećanja kamatnih stopa kasnije ovog mjeseca bio je "uvjerljiv i podvukao je posvećenost centralne banke suzbijanju inflacije", a istovremeno je izgradio kredibilitet Karahana, rekao je Liam Peach, viši ekonomista za tržišta u razvoju u Capital Economics.

Međutim, Can Selcuki, izvršni partner u Istanbul Economy Research-u, rekao je da se još jedno povećanje stope čini malo vjerojatnim iako turska ekonomija "ni izbliza nije izašla iz nevolja".

"Nije bitan guverner, već Simsek. Sve dok je na poziciji, pobrinut će se da se trenutna politika ne promijeni", rekao je Selcuki, misleći na Karahanovo imenovanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG