Dostupni linkovi

Opozicioni gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili pobjedu, Erdogan priznao poraz


Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu obraća se pristalicama nakon prvih izbornih rezultata, Istanbul, 1. aprila 2024.
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu obraća se pristalicama nakon prvih izbornih rezultata, Istanbul, 1. aprila 2024.

Aktuelni opozicioni gradonačelnici Istanbula i Ankare proglasili su u ponedjeljak pobjedu na lokalnim izborima što znači da stranka turskog predsjednika gubi u dva najveća grada u zemlji.

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, kandidat glavne turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), proglasio je pobjedu rekavši da vodi s više od milion glasova nakon što je prebrojano 96 posto glasačkih listića.

Gradonačelnik Ankare Mansur Yavas, takođe iz stranke CHP, proglasio je pobjedu u tom gradu.

"Izbori su završeni, nastavljamo služiti Ankari i njenim šest miliona stanovnika bez diskriminacije", obećao je. "Oni koji su ignorisali poslali su jasnu poruku onima koji vode ovu zemlju."

AFP prenosi da je turska opozicija na putu da osvoji veliku pobjedu u cijeloj zemlji".

Nakon 79 posto prebrojanih glasova, piše ta agencija, Imamoglu ima 50,5 posto dok njegov glavni protivnik iz vladajuće stranke Partije pravde i razvoja (AKP) ima 40,7 posto.

Glasači su odlučili promijeniti lice Turske, rekao je čelnik CHP-a, Ozgur Ozel.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da su lokalni izbori u Turskoj završeni na "način koji priliči našoj demokratiji", opisujući demokratiju i nacionalnu volju kao "pobjednika izbora.

"Trideset prvi mart za nas nije kraj, već prekretnica. Turski narod je na izborima za lokalne vlasti ponovo iskoristio glasačku kutiju kao priliku da prenese svoje poruke političarima", rekao je Erdogan u obraćanju građanima.

"Bez obzira na rezultate, pobjednik ovih izbora je prije svega naša demokratija, nacionalna volja", rekao je.

Erdogan, na vlasti već više od dvije decenije, bio je angažovan u kampanji, posebno u Istanbulu, ekonomskom i kulturnom centru zemlje, čiji je gradonačelnik bio 90-ih godina prošlog vijeka.

XS
SM
MD
LG