Dostupni linkovi

Turbofolk 'napada' Guču


Uživanje u zvucima trubača, Guča, arhivska fotografija
Uživanje u zvucima trubača, Guča, arhivska fotografija

U Guči u četvrtak počinje 56. Sabor trubača. Organizatori očekuju preko 600.000 domaćih i stranih gostiju. Novina je da će u petak prvi put biti organizovano nadmetanje majstora trube. Upravo ova promena koncepta izazvala je konfrontaciju između predsednika Saborskog odbora i pojedinih trubača. Kafedžije pozivaju saboraše uz poruku da su kupus i pečenje jeftiniji nego u Beogradu i na Zlatiboru.

Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović kaže da je zbog prevaziđenog koncepta proteklih godina došlo do zasićenja publike, što je posledično dovelo do pada posećenosti Sabora u Guči.

Organizatori su došli do zaključka da je tokom prethodnih sabora bilo opravdanih sumnji u regularnost takmičenja, pre svega, kada je reč o dodeli nagrada najboljim trubačima i orkestrima.

Zbog toga su, navodi on, unete izmene u propozicijama takmičenja i prvi put će biti organizovano takmičenje majstora trube, koja će najboljem trubaču doneti novčanu nagradu od milion dinara. Regularnost nadmetanja, po Jolovićevim rečima, biće zagarantovana.

"Tako će deset kolega zajedno sa pet članova stručnog žirija doneti odluku ko je među njima šampion. Dakle, nema više osnova za bilo kakvu vrstu sumnje, glasaće kolege i one će odlučiti ko je među njima najbolji", ističe Jolović.

Jedan od bivših gučanskih pobednika koji ne želi da učestvuje u ovogodišnjem takmičenju je Veljko Ostojić. On je sa dvojicom svojih kolega, Dejanom Lazarevićem i Dejanom Jevđićem, pre dva meseca uputio protestno pismo organizatorima zbog toga što su promenili propozicije takmičenja bez konsultacija sa trubačima i orkestrima. Za Ostojića je novi koncept sabora besmislen.

"Koncepcija takmičenja je loša iz prostog razloga jer smo svi mi majstori trube i ne zna se ko je bolji, a sada će svi ti majstori ponovo da se takmiče. Bacili su akcenat na to takmičenje majstora trube, a klasično takmičenje koje je održano 55 put niko ne pominje", navodi Ostojić.

Ni ugostiteljima nije u potpunosti jasan novi koncept u kojem je takmičenje trubača skrajnuto, a prednost se daje estradnim izvođačima poput Svetlane Ražnatović Cece, Severine, Miroslava Ilića i Riblje čorbe.

Poznati ugostitelj Miloš Broćić smatra da bi Sabor trubača u Guči trebalo da ostane privržen tradicionalnom melosu, koji, po njegovom mišljenju, ne bi trebalo mešati sa turbofolk muzikom. Zbog toga je jedan broj gučanskih kafedžija odlučio da u njihovim objektima može da se čuje isključivo truba.

"Stav udruženja ugostitelja, koje broji 25 renomiranih gučkih ugostiteljskih kuća je da ne mešamo turbofolk sa dragačevskim saborom trubača, tako da smo odlučili da se ujedinimo da se borimo da ovaj sabor ostane narodu i trubačima", kaže Broćić.

Guča, arhivska fotografija
Guča, arhivska fotografija

Organizatori očekuju preko 600.000 domaćih i stranih gostiju u Guči. Veljko Ostojić smatra da su to prazne priče, pošto pposećenost sabora iz godine drastično opada.

"Oni mogu da pominju neke cifre koje hoće, ali prošle godine sam šetao kroz Guču kao gost bez ikakvih problema. Mogao je auto da prođe, a pre nekoliko godina na ulici nije moglo da stane još troje ljudi kolika je gužva bila", navodi on.

I pored svih problema, Miloš Broćić naglašava da je sve spremno za još jednu trubačku smotru u Dragačevu.

"Nadamo se boljoj poseti nego prošle godine. Dobro smo organizovani, program je odličan. Trubači su došli, kupus se krčka i veoma je jeftin - 390 dinara. Pečenje je jeftinije nego na Zlatiboru i u Beogradu", poručuje ovaj ugostitelj.

Domaćin ovogodišnjeg sabora je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Slobodan Jolović je naglasio je da bi organizatori želeli da iduće godine domaćin bude Novak Đoković, najavljujući i da će premijera Aleksandra Vučića pozvati da otvori sledeći, 57. Sabor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG