Dostupni linkovi

"Trump show " nije prošao na republikanskoj debati


Debata republikanskih kandidata
Debata republikanskih kandidata

Do sada najglasniji i medijski najpraćeniji mogući kandidat republikanaca za predsjednika SAD milijarder, biznismen Donald Trump, na noćašnjoj je debati republikanskih kandidata na CNN-u bio meta napada svih.

“Makar jednom to nije bio Trump show“, navodi CNN analizirajući debatu u kojoj su američkog mogula, poznatog po uvredljivim izjavama na račun imigracije, supruga svojih konkurenata i slabom poznavanju geopolitike, u srijedu uveče uspjeli da umire ostali kandidati.

Republikanci se uplašili Trumpove kandidature

Do američkih predsjedničkih izbora ima nešto više od godinu dana, a dva konačna kandidata republikanaca i demokrata biće poznati tek početkom godine nakon stranačkih izbora. No, do sada je u republikanskim redovima prema ispitivanjima javnog mnjenja prednjačio Donald Trump, milijarder koji je bogatstvo stekao nekretnima,a potom ranih 2000-tih postao preteča današanjih reality programa sa “Šegrtom” (Apprentice).

Od početka medijski vrlo praćene kampanje u kojoj, kako stalno naglašava, troši samo svoj novac, zabilježio je niz gafova zbog kojih su i sami republikanci počeli da ga se plaše. Jer, kako procjenjuju, ukoliko postane kandidat mogao bi da naruši ugled stranke kojoj bi Trumpovom nominacijom bile umanjene šanse da se nakon osam godina mandata Baracka Obame, vrate u Bijelu kuću.

Trump se u kampanji istakao prijedlogom za izgradnju zida između SAD i Meksika i deportacijom 11 miliona ljudi koji su u zemlju ušli ilegalno. To je obrazložio time da "meksički imigranti donose u SAD drogu i kriminal, te da su silovatelji".

Njegova meta nijesu samo imigranti i demokrate, predsjednik Obama i za sad najzglednija za demokratsku nominaciju, bivša američka državna sekretarka Hilary Clinton, već i svi ostali, i to ne samo kandidati već i njihove supruge.

Debata je održana u Predsjedničkoj biblioteci "Ronald Regan" u Kaliforniji, i tom prilikom je najpoželjni kandidat republikanaca sin i brat bivših predsjednika, bivši guverner Floride Jeb Bush tražio izvinjenje od Donalda Trumpa jer je vrijeđao njegovu suprugu, zato što je Meksikanka. Bushova supruga je pri tom sjedila u dvorani i on ju pokazao Trumpu tražeći izvinjenje.

On je međutim odbio da se izvini, ali je najbučniju reakciju publike izazvalo kada je jedna od kandidata, Carly Fiorina upitana da prokomenatriše Trumpov raniji komentar o njenom licu, kad je zaključio da ona ne može biti predsjednica jer kako je tada rekao: “Pogledajte to lice, da li bi iko glasao da ona bude predsjednica“.

Naknadno je rekao da "nije komentarisao njeno lice nego personu"

Na opasku voditelja debate da se može osjećati slobodnom da odgovori Trumpu što ona misli o njegovoj personi, jedina žena među republikanskim kandidatima, Carly Fiorina osvrnula na Trumpov očigledno generalan odnos prema ženama.

“Interesantno je da je gospodin Trump rekao da je veoma jasno čuo gospodina Busha, što je tražio i rekao......Mislim da su žene širom ove zemlje jasno i glasno čule i što je gospodin Trump rekao“ mirno je odgovorila Fiorina.

Nakon burne reakcije publikeTrump je odgvorio u svom stilu:

“Mislim da ona ima lijepo lice i da je lijepa žena” …..

I svi ostali kandidati, od njih 11 u debati, jasno su za metu imali jedinog kandadata kojeg uz Jeba Busha, kako navodi BBC, široj publici nije trebalo detaljnije predstavljati. Kako je debata odmica i kandidati se dotakli ozbiljnijih tema u opisu posla predsjendika SAD, Trump je postajo sve tiši i tiši, čime je na vidjelo izašlo ono što mu se, osim uvreda na račun imigacije i fizičkog izgleda ljudi, najaviše zamjeralo - da ne nudi plan ili programa ni za što već samo kritikuje.

Njegovi ispadi očigledno su uplašili republikance, da bi im ukoliko bi dobio nominaciju stranke šanse za povratak u Bijelu kuću mogle biti značjano umanjene.No Trump, kojeg je Carly Fiorina nazavala “odličnim zabavljačem" najavio je da bi se mogao kandidovati kao nezavisni kandidat što ipak u SAD nije uobičajena praksa.

Dok je ovo već druga debata kandidata Republikanske stranke za predsjeničku nominaciju, Demokrate će svoju prvu debatu održati u oktobru u Nevadi i domaćin će takođe biti CNN.

Osim Hilary Clinton, koja i dalje slovi za favoritia za predsjedničku nominaciju Demokrata do tada bi moglo biti izvjesno i da li će se potpredsjednik SAD, Joe Biden kandidovati za predsjenika.

On je za sada još uvjek neodlučan, posebno nakon što je u aprilu imao porodičnu tragediju kada mu je sin preminuo od teške bolesti.

XS
SM
MD
LG