Dostupni linkovi

Trojica državljana Kosova mogu biti izručena u SAD


Na Kosovu ima ljudi za kojima Federalna istražna agencija (FBI) traga i koji, nakon potpisivanja Sporazuma o izručenju, mogu u budućnosti biti izručeni Sjedinjenim Državama. Kako RSE saznaje, trojica njih mogu biti predmet izručivanja, a njihova imena ima FBI.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i američki ambasador Greg Delawie u utorak su potpisali bilateralni Sporazum o izručivanju, koji će, prema rečima Jahjage, garantovati da će se kriminalci suočiti sa pravdom.

Američki ambasador je ovaj čin ocenio istorijskim, dodajući da Sjedinjene Države i Kosovo neće biti utočište kriminalcima.

Profesor krivičnog prava Ismet Saljihu kaže da je ovaj sporazum od izuzetne važnosti.

“Ovim sporazumom Kosovo i Sjedinjene Države se obavezuju da sarađuju kada su u pitanju krivična dela, ali i po pitanju ekstradicije. Kosovo je u ovim slučajevima obavezno da izruči osobe koje su počinile krivično delo u Sjedinjenim Državama”, kazao je Saljihu.

On dodaje da, iako u Ustavu Kosova postoje principi da se građani Kosova ukoliko su počinili krivično delo ne izručuju zemljama gde su ta dela počinjena, međunarodni sporazumi kao što je ovaj tako nešto isključuju.

“Kada Sjedinjene Države traže državljanina Kosova, onda sud razmatra to pitanje i, ukoliko zahtev ispunjava uslove, taj zahtev se prosleđuje Ministarstvu pravde. Ministar pravde je taj koji konačno odlučuje o izručivanju”, objasnio je Saljihu.

On priznaje i da je nemoguće boriti se efikasno protiv kriminala bez dobre međunarodne saradnje u oblasti prava.

Ovaj sporazum inače predviđa podizanje nivoa stručnosti tužioca i sudija, kako bi bili efikasniji u gonjenju kriminalaca.

Pravnik iz Kosovskog instituta pravde Ehat Miftari kaže da je potrebno nekoliko koraka kako bi ovaj sporazum stupio na snagu.

“Kada su u pitanju Sjedinjene Države, onda je Senatu potrebno vreme, do godinu dana, da potvrdi tako nešto i da oceni da je u skladu sa unutrašnjim zakonima. U trenutku kada se odobri, predsednik SAD-a ratifikuje sporazum i kao takav se prosleđuje Kosovu. Kada se izvrši razmena sporazuma, onda oni stupaju na snagu”, kaže Miftari.

Prošlog meseca su FBI i MUP Kosova potpisali memorandum o razumevanju čiji je cilj osnaživanje saradnje Kosova i SAD-a u oblasti forenzike.

XS
SM
MD
LG