Dostupni linkovi

Trideset godina bez ulaganja u željeznicu


O stanju crnogorske željeznice najbolje govori činjenica da se od izgradnje pruge Bar – Beograd, 1970-ih, skoro uopšte nije radilo na njenom unapređenju. Posljednjih godina, situacija je ipak nešto bolja, jer se od 2006., kada je Crna Gora povratila državnost, ulagalo u poboljšanje infrastrukture i voznog parka.

„U željeznicu se nije ulagalo punih tridesetak godina, a to je dovelo do veoma lošeg stanja kompletne crnogorske željezničke mreže“, rekao je direktor Direkcije za željeznice, Nebojša Obradović, koji napominje da je zadnjih nekoliko godina ipak ulagano u infrastrukturu, odnosno, obnovu 40 odsto ukupne mreže i kupovinu tri nova elektromotorna voza što je, kako kaže, veliki pomak u odnosu na pređašnje stanje.

„I dalje su prisutne određene slabosti sistema, ali se zaista trudimo da te probleme riješimo", kaže Obradović.

„Mi smo u proteklih pet godina uspjeli da rehabilitujemo 40 posto ukupne željezničke mreže. Uloženo je oko 170 miliona eura, kako u investiciono održavanje, tako i u tekuće održavanje željezničke infrastrukture. Na međunarodnoj pruzi Beograd - Bar rehabilitovali smo pravac od Kolašina do granice sa Srbijom, gdje smo podigli brzinu sa 50 na 80 kilometara na sat. Završena je kompletna rekonstrukcija putnog pravca od Podgorice do Nikšića i tu smo prvi put ugradili elektrifikaciju. Ugrađena je najmodernija oprema za upravljanje saobraćajem. Obnovili smo vozni park željezničkog prevoza, uveli tri nova elektro-motorna voza koji saobraćaju u lokalnom saobraćaju", navodi Obradović.

U narednom periodu ćemo nastojati da rehabilitujemo i najtežu dionicu od Podgorice do Kolašina, gdje je teren veoma nepristupačan zbog čega je veoma otežano izvođenje radova“, kaže Obradović.

U vezi sa planovima za dalje unapređenje željezničkog sistema, šef kabineta predsjednika borda direktora Željezničke infrastrukture, Ivana Pejović kaže da se za određene projekte očekuje da će se obezbijediti finansije, ali da je za pojedine već obezbjeđen novac:

„Usvojen je plan 2001. godine o upravljanju infrastrukturom. On uključuje prugu Vrbnica - Bijelo Polje - Podgorica - Bar u dužini od 167,4 kilometra i prugu Nikšić – Podgorica, za čiju će rekonstrukciju i održavanje, u skladu sa investicionim planom do 2020. godine iz sredstava međunarodnih finansijskih institucija i bespovratnih sredstava IPA fondova, biti izdvojeno 200 miliona eura. Ove godine za program održavanja, rekonstrukcije i rehabilitacije pruge Nikšić - Podgorica, Vrbnica - Bar i Podgorica državna granica sa Albanijom, iz budžeta Crne Gore predviđena su sredstva u iznosu od 6,8 miliona eura, a iz sredstava međunarodnih finansijskih institucije i bespovratnih sredstava IPA fondova 21,6 miliona ili ukupno 28,4 miliona eura. U toku 2013. godine nastaviće se sa radovima na rekonstrukciji pruge Vrbnica – Bar, kao i na dovršavanju pruge Nikšić - Podgorica i Podgorica - granica sa Albanijom", navodi Pejović.

Saobraćajni ekspert opozicione Pozitivne Crne Gore, Emin Duraković kaže da pozdravlja svako ulaganje ali da je, prije svega, trebalo razvijati kičmu crnogorske željeznice, odnosno, pravac Bar – Vrbnica, koji se dalje nastavlja ka Beogradu:

„U nekim evropskim zemljama, pitanje željezničkog saobraćajnog sistema riješeno je na jedan profesionalan i mnogo sretniji način. Zato imamo aerodrom i vazduhoplovnu infrastrukturu koja je gotovo na evropskom nivou, dok je stanje u željezničkom transportu gotovo na afričkom nivou. Prema tim studijama, u željezničku transportnu infrastrukturu ulaže se godišnje između 18 i 24 miliona eura, a kod nas šest ili sedam miliona godišnje. Jasno je da to nisu dovoljna ulaganja i da ta nedovoljna ulaganja u sadašnjosti samo proizvode dodatne probleme u budućnosti", kaže Duraković.

Građani, svakako, nisu zadovoljni kvalitetom željezničkog prevoza:

„Milije mi je vozom nego autobusom, ali da stignem tačno, moram da uzmem voz tri sata unaprijed.“

„Ne možemo da se pouzdamo jer kasne vozovi. Mi kao jedna turistička destinacija imamo ružne vozove i nepouzdane. To je neoprostivo.“

„Najviše je zakašnjenja pri ulasku u Srbiju, ali naši ne kasne. Ne bih rekla da vozovi na potezu Bar - Podgorica kasne.“

„Tek sada se vozim našim vozovima i znam šta je to. To je nula. Ali polako, ka Evropi imamo vremena. Do 2020. ima sve da se reguliše.“

„Pruge se ne održavaju i zastarjele su.“


„Za Srbiju putujemo dva puta godišnje. Putovanje na relaciji Beograd - Bar je vrlo rizično i mislim da oni nikada na vrijeme ne dođu. To je nešto što bi trebalo rješavati pod hitno.“
XS
SM
MD
LG