Dostupni linkovi

Tri godine zatvora državljaninu BiH za ratovanje u Siriji


Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, 20. 11. 2023.
Zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, 20. 11. 2023.

Adnan Ćatić, optužen za terorizam i učestvovanje u ratu u Siriji, osuđen je na tri godine zatvora nakon što je potpisao sporazum o priznanju krivice u Sudu Bosne i Hercegovine.

Ćatić, rođen 1988. godine u Zenici, potpisao je sporazum u prisustvu advokata, sa tužiocem iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, saopšteno je iz ove pravosudne institucije u ponedjeljak, 25. marta.

Ranije je iz Federalne uprave policije za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno da je Ćatić otišao u Siriju 2013. godine.

On je pravosuđu BiH izručen iz Turske krajem prošle godine, nakon čega je protiv njega podignuta i potvrđena optužnica Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva navode da se on odlučio na sporazumno priznanje krivice nakon uvida u optužnicu i prikupljene dokaze.

Nakon potpisivanja sporazuma, predložena je kazna zatvora u trajanju od tri godine, na koju je Ćatić na kraju i osuđen.

"Kazna koja je predložena, u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog, kao i sa procjenom procesa deradikalizacije, koji se provodi prema osobama koje su bile povezane sa terorizmom ili boravkom na stranim ratištima", navodi se u saopštenju.

Ćatić se ranije pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv.

Nakon teritorijalnog pada "Islamske države", on se prebacio iz Sirije u Tursku, odakle je avionom došao u Sarajevo kada je uhapšen na aerodromu.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao tokom ročišta 20. novembra da je osumnjičeni Ćatić prije odlaska u Siriju boravio u Gornjoj Maoči, lokaciji u sjevernoj BiH odakle su brojni bh. državljani odlazili u Siriju.

Tada je Čampara rekao da nije poznato o kojoj je mjeri Ćatić radikalizovan, obzirom da je dugo boravio van BiH.

Odbrana je tvrdila da se Ćatić u Siriji nije borio, nego da je radio u osnovnoj školi koju su osnovali Pakistanci sa britanskim državljanstvima, te da je radio kao bibliotekar i u fotokopirnici.

Na ročištu za određenje pritvora, Ćatić koji ima suprugu i dvoje djece u BiH, zamolio je da mu Sud BiH da priliku da popravi "ono što je pogriješio", aludirajući na odlazak u Siriju kao grešku.

Iz BiH je u Siriju ukupno otišlo "između 250 i 300" bh. državljana od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da "smatraju" da su se u BiH dosad vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Još 173 osobe mogle bi se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, među kojima su 42 punoljetna muškarca i 30 žena, te 91 maloljetnik.

Ne računajući Ćatića, do sada je 28 punoljetnih muškaraca koji su se vratili iz Sirije osuđeno za neko od kaznenih djela povezanih s terorizmom.

Većina je osuđena "za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim skupinama", poput tzv. Islamske države ili Al-Nusre koje Ujedinjene nacije smatraju terorističkim organizacijama.

XS
SM
MD
LG