Dostupni linkovi

Washington sve zabrinutiji zbog tretmana američkih diplomata u Rusiji


State Department je zaključio da je uznemiravanje diplomatskog osoblja sve češće i da je to ozbiljan razlog za zabrinutost
State Department je zaključio da je uznemiravanje diplomatskog osoblja sve češće i da je to ozbiljan razlog za zabrinutost

Piše: Mike Eckel, priredila: Mirjana Rakela

Dvoje američkih dužnosnika koji su imali diplomatske pasoše tokom sudjelovanja na jednoj konferenciji u Rusiji prošle godine bili su drogirani. Jedan od njih je bio i hospitaliziran. No, to je tek dio šire priče o načinu na koji se tretiraju američki diplomati u Rusiji.

Incident u hotelskom baru tokom antikorupcijske konferencije UN-a u Sankt Petersburgu u novembru 2015. godine izazvao je zabrinutost State Departmenta zbog čega se i prosvjedovalo službenoj Moskvi.

Nakon ovoga uslijedio je drugi nemili događaj. Akreditirani američki diplomat ispred ambasade SAD u Moskvi je bio napadnut u junu. Washington je nakon toga još jednom analizirao događaj iz Sankt Petersburga i zaključio da odnos prema diplomatima poprima jedan novi oblik.

State Department je zaključio da je uznemiravanje diplomatskog osoblja sve češće i da je to ozbiljan razlog za zabrinutost.

Prema izvorima iz američke vlade, kao i informacijama jednog bivšeg dužnosnika, dvoje diplomata bili su dio američke delegacije koji su nazočili konferenciji Ujedinjenih naroda o borbi protiv korupcije, održanoj u Sankt Petersburgu početkom novembra prošle godine.

Popis sudionika skupa pokazuje da su među desecima sudionika iz cijeloga svijeta, bili predstavnici raznih američkih državnih institucija i Ministarstva pravosuđa. Bilo je i predstavnika znanstvenih institucija i nevladinih organizacija.

Drogiranje specijalnim drogama

Radio Slobodna Evropa je kontaktirao nekoliko sudionika iz nevladinih organizacija i svi su rekli da nisu bili svijesni da su drogirani.

Američki istražitelji su zaključili da su dvoje Amerikanca - muškarac i žena – bili drogirani tzv. drogom za silovanje, najvjerojatnije u baru hotela u kojem su boravili u Sankt Petersburgu.

Jedan od Amerikanaca je bio u izuzetno lošem stanju i doveden do Zapadne medicinske klinike na liječenje gdje su mu trebali biti uzeti uzorci krvi i tkiva kako bi se točno utvrdilo što je uzrokovalo iznenadnu bolest. Međutim, dok je ta osoba bila na klinici, iznenada je nestalo struje i osoblje nije bilo umogućnosti uzeti uzorke tkiva.

Američki istražitelji su zaključili da su dvoje Amerikanca bili drogirani dok su boravili u Sankt Petersburgu
Američki istražitelji su zaključili da su dvoje Amerikanca bili drogirani dok su boravili u Sankt Petersburgu

Taj je diplomat kasnije napustio Rusiju zbog daljnjeg liječenja, ali tada je bilo prekasno za uzimanje uzoraka krvi i tkiva.

Budući da američki dužnosnici koji su bili na konferenciji UN-a nisu bili visoki predstavnici pravosudnih i državnih institucija, State Department je odlučio bez velike buke pristupiti slučaju. Formalna prosvjedna nota je podnesena, ali ruske vlasti zatražile su dokaze da je ta osoba bila drogirana, a Amerikanci im nisu mogli pružiti dokaze.

Kad su istražitelji tražili popis osoblja koje je radilo u hotelu u kojem su boravili američki dužnosnici, hotelski menadžeri ustvrdili su da nemaju popis iz toga razdoblja. To je naravno dodatno podiglo sumnje.

Na kraju, odgovor ruskih dužnosnika istražiteljima u potrazi dokazima o drogiranju je bio slijedeći: “Bez više dokaza, ne možemo više ništa učiniti”.

Obeshrabrujući događaji

Ruska ambasada nije odgovorila na za molbe Radija Slobodna Evropa da komentira ove događaje.

Incidenti s drogiranjem stranaca u ruskim barovima nisu rijetkost i često su povezani s pokušajima pljačke. State Department ima i posebna uputstva o opasnostima od nekontroliranih pića u ruskim barovima.

Ali,drogiranje dvoje američkih diplomata u Sankt Petersburgu razlikuje se od drugih slučajeva koji se događaju u prepunim ruskim noćnim klubovima i barovima. Dvije osobe su odvojeno drogirane i nisu bile opljačkane.

Pitanje američkih diplomata i novinara koji su maltretirani od strane ruskih i sovjetskih obavještajnih agencija seže nekoliko desetljeća unatrag, i sa različitim stupnjevima ozbiljnosti.

State Department ima i posebna uputstva o opasnostima od nekontroliranih pića u ruskim barovima
State Department ima i posebna uputstva o opasnostima od nekontroliranih pića u ruskim barovima

Tako su američki dužnoci znali prijavljivati manje incidente, provale u stanove, pomicanje kućanskih predmeta, ostavljene upaljene cigarete ili plinski štednjak.

U posljednjih nekoliko godina, međutim, primjetno je povećanje izvještaja o zlostavljanju, čak i prije nego su se pogoršali rusko–američki odnosi zbog Ukrajine.

Tako se u izvještaju State Departmenta iz 2013. kaže da se njihovi zaposlenici “suočavaju s intenziviranjem pritiska od strane ruskih sigurnosnih službi i to na razini koja nije viđena od vremena hladnog rata."

Michael McFaul, ambasador SAD od 2012. godine do februara 2014. godine, bio je u nekoliko navrata zaskočen ekipama televizijskih stanica pod državnom kontrolom koje su se pojavile uoči njegovih privatnih sastanaka o čemu mediji prethodno nisu bili obaviješteni.

Washington se žalio Moskvi zbog sigurnosnih problema. McFaul je smatrao da mu se nadziru razgovori i da tako informacije cure novinarima.

Eskalacija problema

Glasnogovornik američke ambasade u Moskvi izjavio je početkom godine da su diplomati u stanovima znali naći otvorene slavine s vodom ili čak ljudski izmet na podu svojih stanova.

Gotovo svi prijavljeni incidenti odnosili se na zlostavljanje, a ne fizičke napade.

Upitan za službeni komentar o drogiranju dvoje diplomata, State Department je ocijenio da problem eskalira od 2014. godine.

"Zabrinuti smo zbog načina na koji se tretiraju naši uposlenici u posljednje dvije godine”, rekao je neimenovani dužnosnik State Departmenta Radiju Slobodna Evropa. "Mi smo podigli, i dalje ćemo na najvišu razinu podizati slučajeve u kojima se krše zajamčena prava sukladno međunarodnim zakonima".

U junu je tako prilikom ulaska u ambasadu SAD u Moskvi jednog diplomatu bacila na zemlju ruska straža. On se prethodno predstavio kao akreditirani diplomat, te je potvrdio da je pokazao svoju identifikacijsku kartu što je dio normalne procedure.

Washington se žalio Moskvi zbog sigurnosnih problema
Washington se žalio Moskvi zbog sigurnosnih problema

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova, međutim, je saopćilo da je stražar, koji je zaposlen u glavnoj sigurnosnoj agenciji u zemlji, FSB-u, samo radio svoj posao –štitio je ambasadu od sumnjive osobe koja je, navodno, nosila i masku.

Obostrana protjerivanja

Kasnije je Moskva tvrdila da se radilo o agentu CIA-e koji je radio pod diplomatskom krinkom,što je tehnika koju koriste mnoge zemlje, uključujući Rusiju i Sjedinjene Američke Države.

Incident je bio zabilježen na videu, a snimka je kasnije emitirana na ruskoj državnoj televiziji.

Nakon toga su Moskva i Washington protjerali po dvoje diplomata što je bila praksa u doba hladnog rata.

Američki dužnosnici su također rekli da je tjednima uoči toga incidenta , ruska prometna policija izdvajala njihove automobile iz saobraćaja, iako diplomatska vozila imaju imunitet za neke manje prometne prekršaje.

U junu, usred američkog protesta zbog postupka prema njihovim diplomatima u Rusiji, Moskva se žalilia da se taktika pritiska koristi protiv njihovih diplomata u SAD-u.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova predložila je da Rusija jednostavno odgovori na isti način.

"Naši diplomati se svakodnevno suočavaju sa provokacijma iz FBI-a i CIA-e, uključujući i psihološki pritisak, i to u nazočnosti njihovih obitelji", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare u Moskvi 28. jula.

Ona je dodala da se "diplomacija temelji na uzajamnosti. Što više Sjedinjene Države budu narušavale naše odnose, to će biti teže američkim diplomatima koji rade u Rusiji."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG