Dostupni linkovi

Beograd je bio upoznat s hrvatskim priznavanjem Kosova


Tomislav Jakić
Tomislav Jakić
Vanjskopolitički savjetnik hrvatskog predsjednika Mesića Tomislav Jakić za RSE govori o pogoršanju odnosa sa Beogradom otkako je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova.

Hrvatska je sa svoje strane učinila sve da do tog pogoršanja odnosa ne dođe, kazao je Jakić u razgovoru sa našim zagrebačkim suradnikom.

RSE: Gospodine Jakiću, dio srbijanske javnosti izražava nezadovoljstvo zbog najavljene posjete predsjednika Mesića Republici Kosovo upravo 7. i 8. siječnja, što je po julijanskom kalendaru što ga koristi Srpska pravoslavna crkva Badnjak i Boži. Molim Vas Vaš komentar.
Jakić: Ja bih prvo rekao kako je to dio političke javnosti u Srbiji. Sumnjam da itko normalan to može shvatiti kao provokaciju. Predsjednik Mesić će sasvim sigurno građanima Kosova srpske nacionalnosti tom prilikom čestitati Božić, a ako bismo sasvim pragmatično gledali – golema većina stanovnika Kosova tog dana nema praznik, a manjina ima – i ne vidim zašto bi to bila provokacija. To nije ni na koji način odabrano s namjerom da se bilo koga provocira, bilo na Kosovu, bilo u Srbiji. Jednostavno, iz razloga predsjednikovog kalendara došlo se do tog datuma.

RSE: Ako se ne varam, Kosovo će biti posljednji posjet nekoj stranoj državi tijekom njegovog drugog i posljednjeg mandata. Zašto baš Kosovo?
Jakić: Još nije potpuno sigurno da će to biti posljednji državni posjet, a sigurno neće biti posljednji odlazak u inozemstvo. Predstoji još jedan za kojeg ja u ovom momentu sigurno znam. Zašto Kosovo? Zato što imamo poziv upućen praktično još od početka ove godine, i zato što predsjednik Mesić koji se dosljedno zalagao za prava Kosovara u cijelom svom mandatu i koji je u više navrata javno obrazlagao potrebu, nužnost i nezaobilaznost priznavanja
realnosti postojanja nove države u Jugoistočnoj Europi smatra da taj posjet treba obaviti u interesu Hrvatske i u interesu
Na žalost, dio visoke političke javnosti u Srbiji ne može se odlijepiti od mita i od opsesije Kosovom.
hrvatske pozicije u regiji.

RSE: Izjava hrvatske predstavnice pred Međunarodnim sudom u Hagu Andree Metelko Zgombić povodom rasprave o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova također je negativno primljena u dijelu srbijanske javnost, jer je – tvrdi se – spominjanje Kosova u kontekstu prava autonomnih pokrajina na samoopredijeljenje shvaćeno kao aluzija na Vojvodinu. Naravno da Ured predsjednika nije pisao tekst gospođi Metelko Zgombić, ali kako komentirate i te negativne reakcije?

ODNOSI SA SRBIJOM NISU VIŠE ISTI
Jakić: Na žalost, dio visoke političke javnosti u Srbiji ne može se odlijepiti od mita i od opsesije Kosovom. Takve reakcije pripisujem isključivo tome. Bilo bi licemjerno da se Republika Hrvatska, koja je priznala postojanje nove države u Jugoistočnoj Europi, ustručava od toga da javno i jasno kaže zašto je to učinila. A svi koji imaju problema s našim stavom, kada se pozivamo na Ustav iz 1974. godine, neka pročitaju taj Ustav i neka vide definiciju od čega se sastojala bivvša jugoslavenska federacija i koja prava su građani autonomnih pokrajina u tim pokrajinama ostvarivali , pa će im neke stvari možda postati jasnije. Što se tiče Vojvodine, nikakvih aluzija na Vojvodinu tu nije bilo. Ne može se automatski uspoređivati dvije pokrajine samo zato što su bile nekada pokrajine.

RSE: Nije li cijela ta uzbuđenost u Srbiji jednostavno zbog hrvatske pozicije oko neovisnosti Kosova, kakve je potvrđena i u prošlotjednom iskazu gospođe Metelko Zgombić u Hagu?
Jakić: Jest. To je istina i – na žalost – naši odnosi sa Beogradom od trenutka kada je Hrvatska priznala Kosovo nisu više onakvi kakvi su do tada bili. Hrvatska je sa svoje strane učinila sve da do toga ne dođe. Ja ne mogu u ovom trenutku iznositi pojedinosti o kontaktima dvojice predsjednika uoči hrvatskoj priznavanja Kosova, ali mogu reći da se Hrvatska držala svega što je bilo dogovoreno sa službenim Beogradom, i da je službeni Beograd znao točno što će Hrvatska napraviti i zašto će to napraviti.

RSE: Samo zaključno – za četrdesetak dana Predsjednik Mesić odlazi sa svoje funkcije, i nastupa novi hrvatski predsjednik, treći po redu. Regionalna politika predsjednika Mesića prepoznata je kao jedna od najpozitivnijih i najkonzistentnijih točaka hrvatske vanjske politike. Je li za očekivati da se takva pozicija nastavi i u mandatu sljedećeg predsjednika?
Jakić: Ja bih rekao da je ne samo za očekivati, nego i za željeti da takva politika bude nastavljena, jer je ona donijela mnogo dobroga i Hrvatskoj i regiji. A oni pojedinci u političkom vrhu Srbije koji spekuliraju na to da će novi hrvatski predsjednik promijeniti regionalnu politiku, mislim da duboko griješe.
XS
SM
MD
LG