Dostupni linkovi

Tesla banka: Dokapitalizacija ili gašenje


Zagreb
Zagreb

Ambiciozno zamišljena Tesla štedna banka od svog osnivanja pred pet godina muku muči sa nedostatkom kapitala, i nikako da prikupi dovoljno novca kojim bi ozbiljno krenula u ostvarenje svoje misije – financijskog praćenja projekata povratka i obnove hrvatskih Srba. O dokapitalizaciji se govori već tri godine, ali u upravi banke vjeruju da će ovoga puta i uspjeti.

Do kraja godine znat će se sudbina Tesla štedne banke, osnovane pred pet godina kako bi pomogla projektima povratka hrvatskih Srba i obnove ratom pogođenih dijelova zemlje. Plan je dokapitalizacija, a jedna od tvrtki zainteresiranih za dokapitalizaciju je latvijski fond RTB Capital iza kojeg – po pisanju medija – stoji ruski kapital.

"Pred 14 dana održana je skupština dioničara, ali nije donesena odluka ni o dokapitalizaciji ni o likvidaciji banke. Zakazana je ponovno skupština za 27. prosinca, s prijedlogom manjinskog dioničara RTB Capital o dokapitalizaciji, i nadamo se da će na toj skupštini ipak biti donesena odluka o dokapitalizaciji, i da će dioničari većinom glasova – a za takvu odluku potrebno je više od 75 posto prisutnih glasova dioničara na skupštini – donijeti takvu odluku​", kaže za RSE Zvonko Agičić, predsjednik Uprave Tesla štedne banke.

Dioničari su Srbija i Vojvodina sa ukupno 50,13 posto, RTB Capital sa devet posto, hrvatske tvrtke Zvijezda, Končar i Đuro Đaković sa po oko devet posto, Sladorana Županja sa 4,9 posto, dvije tvrtke iz Srbije sa ukupno 3,68 posto, i mali dioničari sa 7,14 posto.

Poslali smo upite Zvijezdi i Končaru koja je njihova pozicija, ali nismo dobili odgovor, a vlasnik Sladorane Županja Marinko Zadro kaže za RSE da je i dalje ogorčen i da se osjeća prevarenim, jer je uložio 2 milijuna kuna s najboljim namjerama, a da je samo izgubio novac.

"Neću ja ići ni na kakve njihove sastanke. Od toga nema ništa!", ističe Zadro.

Iako je oko neuspjeha Tesla banke da stane na noge bilo mnogo osobnih prozivanja, a banka je bila i moneta u političkim prepucavanjima u Srbiji, ipak je glavni razlog neuspjehu to što u više od pet godina postojanja nisu uspjeli skupiti planirani temeljni kapital. Hoće li nakon dokapitalizacije misija banke, dakle – da pomaže u povratku i obnovi srpskoj manjini u Hrvatskoj – ostati ista?

"Da. Ako i nakon dokapitalizacije struktura vlasništva ostane ista. Međutim, ako dođe do potpuno drugačije strukture dioničara, gdje će biti dominantno privatne kompanije, i ako još i institucije Republike Srbije iziđu iz dioničke strukture, onda je za pretpostaviti da banka nastaviti poslovati po poslovnom modelu komercijalne banke", odgovara Agičić.

Što o svemu kažu predstavnici srpske manjine?

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i osoba koju mnogi razumiju kao inicijatora osnivanja takve banke Milorad Pupovac kazao nam je kako odavno nije ni u kakvoj formalnoj vezi s Tesla štednom bankom, i da se obratimo upravi banke.

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac


Pitali smo – je li u toku sa pričom – i predsjednika Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Sinišu Ljubojevića?

"Mnogo nas zanima što se dešava s Tesla bankom, upravo jer je i najavljena likvidacija od strane dijela dioničara. Kažem – ne znam, a da znam rado bih vam rekao, a rado bih i saznao", navodi Ljubojević.

Ništa ne zna ni predsjednik srpskog "Privrednika" Nikola Lunić.

"Nemam veze s tom bankom niti znam išta o njoj. Mi smo humanitarna organizacija Srpsko privredno društvo 'Privrednik' i bavimo se stipendiranjem učenika i studenata. Niti sam u to bio uključen, a o tome znam iz medija. Vjerojatno vi više znate od mene", kaže Lunić.

Za dokapitalizaciju Tesla štedne banke zainteresirano je uz RTB Capital i još sedam kompanija iz Srbije koje nisu aktualni dioničari.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG