Dostupni linkovi

Makedonija: Imovinu kosovskih preduzeća vratiti sudskim putem


Osnovni sud u Skoplju
Osnovni sud u Skoplju
Makedonija, poput ostalih država regije, pleše na sukcesijskim tamburama. Zanimljivo je da političari iz bivše vlasti imaju jasan stav - imovinu društvenih poduzeća treba vratiti onima koji je traže.

Što se tiče povratka imovine kosovskih preduzeća, koja su radila u Makedoniji i obrnuto, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, Abdylkader Memedi, naglašava:

„Pitanje imovine privatnih kompanija je veoma komplikovano. Toga ima i u drugim državama Jugoslavije, ali u većini slučajeva nedostaje dokumentacija i svi slučajevi i procedure, koje se pokrenu, traju dugo zbog nedostatka dokumenata i tačnih podataka koji bi definisali čija je imovina i ko je zapravo naslednik takve kompanije.“

Sa tim se slažu i bivši ministri spoljnih poslova, Ljubomir Frčkoski i Slobodan Čašule, koji rešenje ovog problema vide putem iniciranja sudskih procesa:

„Ukoliko postoje osobe koje imaju svoju imovinu, onda se taj problem treba rešiti zakonskim putem, van sukcesije.”

Za Čašula, ovaj proces je veoma složen:

„Što se tiče kapitala ili imovine preduzeća, situacija je tragična. Ovi problemi se moraju rešiti zakonskim putem. Ukoliko Kosovo ima imovinu u Makedoniji, ili obrnuto, nezavisno od činjenice što se ta imovina nalazi u drugim državama, to ni malo ne dovodi u pitanje vlasništvo. Oni su vlasnici te imovine i ne postoji sistem u svetu koji bi osporio tako nešto.”
XS
SM
MD
LG