Dostupni linkovi

Ulica Brisa Tatona, ali ne u Beogradu


Bris Taton
Bris Taton
Umesto u Beogradu, gde je ubijen, ime francuskog navijača Brisa Tatona poneće glavna ulica Vrnjačke Banje, gradića daleko od prestonice. Lokalne vlasti su takvu odluku donele bez dileme, jednoglasno.

Čelnici Beograda, međutim, smatraju da ovo pitanje treba pažljivo razmotriti, te da je o njemu još rano govoriti.

Bris Taton ubijen je u Beogradu, u samom centru grada, a njegovo ime nosiće ulica u Vrnjačkoj Banji, gradiću u centralnoj Srbiji. Još paradoksalnija je činjenica da se u prestonici za sada ni ne razmatra mogućnost da se na ovakakv način oda pošta francuskom mladiću koji je preminuo 29. septembra pošto su ga huligani pretukli na smrt. Iako se slaže da bi ulica u glavnom gradu trebalo da dobije njegovo ime, zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić mišljenja je da ne treba žuriti:

“Morate da shvatite da ovo što je pratilo ceo taj slučaj bila jedna, da tako kažem, prenapregnuta atmosfera. Zašto da u jednoj takvoj atmosferi sve radimo. Apsolutno ne želim da bilo koja odbornička grupa ili bilo ko dođe u poziciju da licitira hoće li ili ne. Ne kažem da bih se protivio. Uopšte ne želim da dolazim u poziciju da licitiramo, već da imo kosenzus”, kaže Krkobabić.

Za razliku od političara, građani glavnog grada postigli su konsenzus i nemaju dileme. Hiljade njih izašlo je na ulice Beograda posle Tatonove smrti, a danas većina poručuje gradskim vlastima da se ugledaju na Vrnjačku Banju:


Đilas: Proceduru treba poštovati


Iako je i predsednik Srbije posle Tatonove smrti izjavio da bi “u ime njegove žrtve, gradske vlasti mogle da razmisle o tome da jedna ulica u Beogradu nosi Tatonovo ime”, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pručuje da Taton mora da prođe redovnu proceduru.

“Sve će se to desiti u jednoj normalnoj proceduri, po pravilima koji važe i rokovima koji se poštuju”
, objasnio je gradonačelnik.

U Komisiji za nazive ulica i trgova mogu se čuti do sada nepoznata i zastrašujuća pravila i kriterijumi. Suprotno tradiciji u Beogradu, gde su ljudi kojima je grad želeo da se oduži dobijali ulice bez obzira na njihovu nacionalnost ili veroispovest, predsednik Komisije Petar Đorđević kada je reč o Brisu Tatonu problem vidi u njegovoj veri:

“Ako je on je katolik, a ja pravoslavac…I mi imamo neke običaje o postavljanju spomenika, a ne tako pet dana posle nečije smrti. Mislim da je možda malo preuranjeno. Aman – zaman! Nije prošlo ni 40 dana.”


Šokantno, ali i očekivano, kaže nam reditelj Gorčin Stojanović. U atmosferi u kojoj se veliki deo javnosti i intelektualaca stidi zbog onoga što se dogodilo francuskom navijaču, politika još jednom dokazuje da ne želi da se seća svojih žrtava.

“Logično mi je da se to desi na nekom mestu gde nisu pojačana svetla. Kao što je to Vrnjačka Banja. Na kraju krajeva, možda bi u Beogradu mogla postojati ulica Dušana Jovanovića. Možda bi to trebalo da se desi u delu Beogradske ulice u kojoj je to nesrećno dete ubijeno u centru grada samo zato što je romske nacionalnosti i tamnije boje kože? Ok, postoji tabla, ali možda može da postoji i ulica. U svakom slučaju to je pokazatelj odsustva empatije koja je u prestonici takođe politička stvar, a ne stvar ljudskosti”
, kaže Gorčin Stojanović.

Bris Taton sahranjen je u utorak u Tuluzu, uz hiljade ljudi, a njegova ulica u Beogradu čekaće konsenzus, ako ga i bude.
XS
SM
MD
LG