Dostupni linkovi

Međusobne tužbe moguće riješiti vansudskom nagodbom


Ivo Josipović i Boris Tadić u Opatiji
Ivo Josipović i Boris Tadić u Opatiji
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i srbijanski predsjednik Boris Tadić danas su se neformalno susreli u Opatiji.

Rješavanje otvorenih pitanja u duhu europskog partnerstva – zajednička je poruka nakon gotovo petosatnog druženja hrvatskog predsjednika i njegovog gosta.

Tadić je avionom sletio na krčki aerodrom gdje ga je Josipović dočekao, zajedno su brodom Hrvatske ratne mornarice otišli do Opatije, gdje su se nakon radnog ručka obratili novinarima.

Josipović je kazao kako je potvrđen novi odnos dviju zemalja – odnos europskog partnerstva:

„Naravno, razgovarali smo o svim onim problemima koji su dobro poznati, imamo zajednički optimistički pogled na budućnost, znamo da ćemo jednog dana zajedno biti u Europskoj uniji i zapravo to je bio glavni motiv i pokretač svih naših razgovora.“

Ivo Josipović i Boris Tadić
Tadić se založio se za afirmaciju europskih vrijednosti u obje zemlje:

„Ivo Josipović i ja se znamo i pre nego što su bili predsednički izbori u Hrvatskoj, i to je dobra osnova i našeg prijateljstva i našeg zajedničkog rada. Ali, imamo mnogo tema koja treba i da rešavamo, kao i neka otvorena pitanja i sva ta pitanja želimo da rešavamo u duhu evropskog partnerstva.“

Spomenuta je i mogućnost povlačenja hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe. Tadić je kazao:

„Bilo bi dobro da vansudskim poravnanjem, jednim postupkom koji ima dobru pravnu posledicu rešimo i taj spor, što ne znači da bismo u bilo kom trenutku odustali od sudskih procesa protiv onih koji su vršili zločine.“

Josipović je dodao kako tužba nije sama sebi svrha.

„Ako se nađe mogućnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe onda ta tužba ne bi imala smisla“, naglasio je Josipović , koji je inače koordinirao pisanje najnovije redakcije hrvatske tužbe, a i sam je autor dijela teksta.

Konačno smirivanje napetosti


Susret hrvatskog i srpskog predsednika Ive Josipovića i Borisa Tadića najavljuje konačno smanjenje napetosti i otopljavanje između dve zemlje, ocenjuje se u Beogradu. Mogućnošću da jedan od gorućih problema - međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde – bude rešen vansudskom nagodbom, predsednici dveju zemalja otvorili su novu etapu u odnosima Srbije i Hrvatske.

Nakon što je odbio da prisustvuje Josipovićevoj inauguraciji, a potom i zajedničkom sastanku regionalnih lidera na Brdu kod Kranja, Boris Tadić konačno je seo u avion i više od dva meseca od kako je izabran susreo se sa hrvatskim predsednikom. Iako se o ovom sastanku dugo spekulisalo, javnost je u poslednjem trenutku saznala da će do njega i doći.

Neformalni razgovor u Opatiji dogovorili su u direktnom razgovoru lideri dve zemlje, otkriva za RSE ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak:

“U vrlo kratkom razdoblju je dogovoreno, iz jednostavne potrebe da se počne komunicirati. Ovo je bila ideja i jednoga i drugoga predsednika koji su ostvarili mimo bilo kojih drugih uticaja.”

Dugo očekivani susret hrvatskog i srpskog predsednika dve strane potvrdile samo nekoliko sati pre njegovog
Ne možete beskonačno izbegavati susret i komunikaciju sa predsednikom prve susedne države sa kojom očekujete rešavanje problema.
održavanja, a zanimljivo je da su novinari u Hrvatskoj dan ranije pozvani na "izlet iznenađenja". Iako neočekivan i neformalan, što potvrđuje činjenica da su Tadić i Josipović, nakon što su brodom sa Krka stigli do Opatije, u odelima bez kravata prošetali gradom, ovaj susret nije iznenađenje.

Prema rečima analitičara iz Vojovdine Tomislava Žigmanova, bilo je samo pitanje trenutka:

“Sigurno je da predsednik Tadić nije imao puno manevarskog prostora. Ne možete beskonačno izbegavati susret i komunikaciju sa predsednikom prve susedne države sa kojom očekujete rešavanje problema, i što vam je deo agende u evropskim integracijama.”

Već u subotu novi susret u Briselu

Odnosi dve zemlje zaoštreni su posle hrvatskog priznanja Kosova, te protivtužbe koju je Srbija za genocid podnela Međunarodnom sudu pravde. Do potpunog zahlađenja došlo je u poslednjim mesecima mandata bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, no vrhunac se mogao iščitati iz činjenice da se Boris Tadić nije pojavio na inauguraciji novog šefa države.
Dobro je da u Hrvatskoj imamo jednu čvrstu točku, a to je predsednika republike, koji se otovoreno zalaže za unapređivanje i produbljivanje odnosa sa Srbijom.


Iako je Josipović od dana izbora Srbiji više puta pružao ruku prijateljstva, Tadić je odbijao susrete kojima prisustvuju predstavnici Kosova. Slike iz Opatije, prema rečima analitičara iz Hrvatske Damira Grubiše, poruka je da će se odnosi ipak relaksirati:

“Mislim da je to dobra poruka, da se odnosi održavaju na prijateljskoj razini, unatoč onome što je izgledalo kao neko moguće zahlađivanje. Razumljivo je da Srbija i Hrvatska itekako mogu i moraju tijesno surađivati. Dobro je da u Hrvatskoj imamo jednu čvrstu točku, a to je predsednika republike, koji se otovoreno zalaže za unapređivanje i produbljivanje odnosa sa Srbijom.”

Vest o susretu lidera zemalja, koje i petnaest godina nakon rata opterećuju mnoga nerešena pitanja, sa zadovoljstvom dočekuju i u Briselu. Ipak, njihovo razrešenje ne treba očekivati brzo, kaže Tomislav Žigmanov:

“Ono što je dobro jeste da nema novih tema, ta vrsta problema je na agendi zadnjih nekoliko godina. Postoje pomaci kada je u pitanju problem izbeglica, rešenje sudbine nestalih, vraćanja imovine. Sigurno je da će sledeći korak biti pitanje granica i videćemo kako će se ono razrešiti. Ne verujem, no u svakom slučaju važno je da se počne rešavati.”


Kao osnovni razlog nužnosti zajedničkog delovanja Srbije i Hrvatske, Damir Grubiša navodi:

“I u jednoj i u drugoj zemlji žive kao nacionalne manjine pripadnici i jednog i drugog naroda. Dakle, to je osnovni imperativ da se nastave kontakti na svim razinama prijateljskih odnosa.”

I hrvatski ambasador u Beogradu Željko Kuprešak navodi da susretom u Opatiji ne treba očekivati velike istorijske prekretnice, no ovo jeste, kako kaže, početak kontinuiranog dijaloga:

“Koji će sigurno donijeti dobro, kako Srbiji, tako i Hrvatskoj, ali isto tako i cijeloj regiji. Mi stvarno imamo o čemu razgovarati i jako me veseli da je to danas počelo.“


Sastanak u Opatiji nije kraj druženja Tadića i Josipovića. Već u subotu, njih dvojica će se naći u Briselu na forumu posvećenom odnosima Evrope i SAD u rešavanju glavnih svetskih pitanja. Jedna od glavnih tema sesije Balkan 2010, koja će biti zatvorena za javnost, biće situacija u BiH.

*****
Pročitajte i ovo:
Josipović:O tužbama već na inauguraciji?
Josipović: Tadićev nedolazak neće utjecati na naše odnose
Zagreb je na inauguraciju pozvao i Prištinu i Beograd
Tadić:Ili Sejdiu ili ja na inauguraciji u Zagrebu
XS
SM
MD
LG