Dostupni linkovi

Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Svjedok krivicu prebacio na Martića


Jovica Stanišić i Frenki Simatović
Jovica Stanišić i Frenki Simatović
Na haškom suđenju bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije (DB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću protekli tjedan je svjedočio Goran Opačić, bivši specijalni policajac iz tzv. SAO Krajine u Hrvatskoj.

On je kao svjedok Simatovićeve obrane dao iskaz preko videolinka iz Srbije, možda i zbog toga što se spominje kao prvooptuženi u slučaju ubijanja civila hrvatske nacionalnosti u Škabrnji 18. 11. 1991. godine, za što je osuđen na 20 godina zatvora u odsutnosti. Opačić je kao svjedok Simatovića izjavio kako je cijela zapovjedna moć nad specijalnom policijskom jedinicom bila u rukama predsjednika tzv. SAO Krajine Milana Martića, suprotno od optužbe koja tvrdi da je bila pod zapovjedništvom DB-a Srbije.

„Bez Martića se ništa nije moglo napraviti“, izjavio je svjedok Opačić suprotno od optužnice za zapovjednu odgovornost nad ratnim operacijama specijalnih policijskih postrojbi u takozvanoj SAO Krajini.

On je opisao kako je proglašenjem neovisnosti Hrvatske prešao u policijske snage SAO Krajine sa centrom za obuku u Golubiću kod Knina, tvrdeći da je tamo tek mjesec dana kasnije, u svibnju 1991. godine stigao i Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan. Tužiteljstvo optužuje Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića kako su Kapetana Dragana upravo oni poslali u Krajinu, te pružili logističku pomoć, oružje, opremu i novac specijalnim policijskim snagama.

No obrana tvrdi drugačije, što je Opačić kao njezin svjedok potvrdio:

„To je bilo Ministarstvo unutrašnjih poslova u Kninu i vlada SAO Krajine. To su uglavnom ljudi koji su skupljali doborovoljne priloge u plaćivali na račun tog ministarstva, koje je ona raspoređivala nama, isplaćivala plate.“

Prema optužnici, DB Srbije je osnivala kampove za obuku, između ostalih i spomenutog u Golubiću kod Knina, te tamo obučavala specijalce. Oni su kasnije upućeni u različita područja u Hrvatskoj i stavljeni pod zapovjedništvo srpske Teritorijalne obrane.

Upravo to je učinio i svjedok Opačić koji se, prema vlastitim riječima, posvađao s Milom Martićem, napustio policiju SAO Krajine i stavio se pod zapovjedništvo Teritorijalne obrane. Opačić je naveo da je bez raskida ugovora prešao jednostavno u Teritorijalnu obranu, a kao razlog svađe je naveo primanje policajaca srpske nacionalnosti koje su hrvatske vlasti udaljavale iz svoje policije:

„Kad su ih Hrvati protjerali, znači istjerali iz tih policijskih stanica, onda su oni došli ovamo kod nas u Krajinu i dobili su zaposlenje, mada sam se ja tome protivio, nisam htio da radim sa takvim ljudima – oni da ih nisu Hrvati protjerali, bi sigurno tamo ostali i ne bi nikad došli. Znači oni su došli ovamo samo pod prinudom. A Mile Martić ih nagrađuje i dao im iste položaje koje su imali u bivšim, hrvatskim stanicama policije.“

U unakrsnom ispitivanju tužiteljstvo je navelo podatke prema kojima je Opačić, nakon što je pobjegao iz tzv. SAO Krajine u Srbiju, stavljen na platni spisak DB-a.

Također, tužiteljstvo je istaknulo kako je Opačić bio i na proslavi Jedinice za specijalne operacije DB-a u Kuli 1997. godine, gdje je dobio nož kao nagradu za svoje usluge. Uz to, kako bi ga diskreditiralo kao Simatovićevog svjedoka, tužiteljstvo je spomenulo niz zločina koje je navodno Opačić počinio - kao što je ubojstvo jednog zatočenika u kninskom zatvoru, falsificiranje dokumenata, šverc i pljačka, kao i pogubljenje najmanje 44 civila u Škabrnji:

„Ma nije tačno, bre.“

Suđenje će se nastaviti idući utorak.

*********

Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:

Silovanje žena kao dio ratne strategije
Novi zakon o penzijama veterane RS natjerao na ulicu

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG