Dostupni linkovi

Svjedok: Karadžić rekao da je naredio napad na Srebrenicu


Robert Đurđević kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, 7. ožujka 2012.
Robert Đurđević kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, 7. ožujka 2012.
Suđenje bivšem predsjedniku Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem Roberta Đurđevića, Srbina iz sjevernoameričke dijaspore koji je tijekom zauzimanja Srebrenice imao sastanak s optuženim 14. srpnja 1995.godine.

Tužiteljstvo ga je dovelo kako bi potvrdio svoj iskaz o tome – da je Karadžić pomno pratio sve što se događa na terenu, ali i u međunarodnoj javnosti u odnosu na zauzimanje spomenute zaštićene zone što je rezultiralo etničkim čišćenjem i ubojstvom preko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Tijekom razgovora, Karadžić je svjedoku Đurđeviću pokazivao zemljopisne karte vojnih položaja te pričao o strategiji korištenoj u zauzimanju Žepe i Srebrenice. U jednom je trenutku Karadžića čak nazvao oficir Vojske Republike Srpske koji je držao glavni put sjeverno od Srebrenice.

To prema tužiteljstvu pokazuje kako je optuženi kao predsjednik, odnosno Vrhovni zapovjednik bio aktivno uključen u cijelu operaciju. Đurđević, koji je tijekom rata u međunarodnim medijima branio takozvani „srpski stav“, opisao je sudu spomenuti sastanak od dva sata.

„Najveći dio sastanka dr. Karadžić je gledao izvještaje zapadnih medija o tome i to je gledao na dva ekrana. Nisam htio pri tome da kažem, da on nije bio pristojan prema meni. On je često držao isključen ton kako bismo mogli razgovarati kad su izvještaji bili u tijeku. Ali kad god bi nešto izgledalo interesantno on bi zaustavio naš razgovor i mi bismo zajedno pogledali što se događalo“, prepričao je svjedok.

Suprotno od tvrdnji optuženog – da nije želio ulazak VRS-a u zaštićenu zonu, ali se složio s preporukama oficira, Karadžić je Đurđeviću u razgovoru potvrdio - kako je cijela vojna operacija Srebrenica izvršena prema njegovom naređenju.

„Odgovor je da, da on je to rekao. Opisao je to kao njegovo naređenje broj 7“, prisjetio se svjedok misleći na Direktivu 7 koja predviđa razdvajanje Žepe i Srebrenice i stvaranje nepodnošljivih uslova za stanovnike zaštićenih zona prije samog napada.

(O sastanku kod Karadžića)


Zanimljivo je da je svjedok spomenuo kako je Karadžić tijekom razgovora o operaciji zauzimanja Srebrenice - bio jedino zabrinut što bi hrvatske vlasti mogle učiniti u takozvanoj Krajini sa ciljem smanjivanja pritiska na Bihać.

„U stvari za mene je ovaj posljednji dio, najznačajniji dio izjave, jer predviđa budućnost koja se zaista dogodila nekoliko tjedana kasnije u kolovozu 1995.godine. Tako da je to bio prilično prezican i nadahnut komentar“, opisao je svjedok misleći na vojnu operaciju Hrvatske vojske „Oluja“ nakon koje je uslijedio veliki egzodus stanovnika srpske nacionalnosti nakon 4 godine okupacije jedne trećine hrvatskog teritorija.

Đurđević se tada, osim s Karadžićem, sastao i s drugim visokim dužnosnicima Republike Srpske – Nikolom Koljevićem i Momčilom Krajišnikom. Sva trojica su pri tom, spominjući Srebrenicu, govorili da se tom akcijom – želi podići temperatura do točke ključanja.

„Tako da sam na temelju toga zaključio da svi oni govore jednim glasom. Da se slažu. Da svi sprovode istu strategiju. I znam da sam se pitao od koga je to poteklo? Tko je vođa u tom procesu, a tko slijedi taj proces?“, izjavio je svjedok.

Milošević i Mladić spremali državni udar protiv Karadžića

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi je podsjetio Đurđevića na dio razgovora o neslaganju političkog i vojnog rukovodstva RS, odnosno pokušaju državnog udara koji je predsjednik Srbije želio potaknuti protiv Karadžića pomoću Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba VRS.

„Mislim da ću morati umiroviti generala Mladića“, prisjetio se pri tom Karadžićevih riječi svjedok potvrđujući djelomično tvrdnje optuženog da nije imao potpunu kontrolu nad vojskom na koju prebacuje odgovornost za ono što se dogodilo u Srebrenici.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 07. ožujka 2012.
Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 07. ožujka 2012.

„To nema veze sa zločinima“, pobunio se pri tom tužitelj Alan Tieger nakon čega je pokrenuta kraća rasprava i prepucavanje obrane i tužiteljstva.

O svojim kontaktima s Karadžićem u sporno vrijeme, osim Đurđevića trebala bi ovaj tjedan svjedočiti još jedna Srpkinja iz dijaspore – Slavica Ristić.

No prvo će se saslušati iskaz Petra Škrbića, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića za mobilizacijske i personalne poslove u Glavnom štabu VRS-a koji je sa svjedočenjem počeo potkraj sudskog zasjedanja u srijedu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG