Dostupni linkovi

Svjedok: Stanišić prozivao Hadžića zbog sporog zauzimanja Vukovara


Zaštićeni svjedok na suđenju Goranu Hadžiću, 14. studeni 2012.
Zaštićeni svjedok na suđenju Goranu Hadžiću, 14. studeni 2012.
Na Haškim suđenjima zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću te predsjedniku takozvane Republika Srpska Krajina Goranu Hadžiću ovih dana saslušavaju se zaštićeni svjedoci, bez nazočnosti javnosti, budući da se radi o insajderima iz redova srpskih snaga.

Suđenje Hadžiću otvoreno je samo na kratko kako bi se čulo da je zaštićeni svjedok GH-015 već dao iskaz na suđenju bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, vezanim uz učešće srbijanskih vlasti u pobuni Srba u Hrvatskoj, pri čemu je počinjeno etničko čišćenje i brojni zločini nad stanovništvom nesrpske nacionalnosti.

Zaštićeni svjedok GH 015 osiguravao je sastanke najviših dužnosnika pobunjenih Srba u Hrvatskoj, a tužiteljstvu je potvrdio kako je nakon zauzimanja mjesta Dalj u kolovozu 1991.godine – uslijedila pljačka širih razmjera.
Goran Hadžić sa zapovjednikom srpskih snaga u Borovom Selu - snimak prikazan u sudnici
Goran Hadžić sa zapovjednikom srpskih snaga u Borovom Selu - snimak prikazan u sudnici

Prema opisu svjedoka insajdera, prije nego je na zauzetom hrvatskom teritoriju proglašena Srpska Krajina, vanjske pobunjene punktove osiguravala je Jugoslavenska narodna armija (JNA).

„Ali punktove unutar teritorija, osiguravali su pripadnici tadašnje milicije“, naveo je svjedok koji je na suđenju Miloševiću 2003. godine, u jednom trenutku otvorene sjednice za javnost, rekao kako je u predratno vrijeme radio u unutarnjim poslovima.

Osim objašnjenja suradnje policije i JNA s pobunjenicima, prije nego je zauzeta područja preuzela Teritorijalna obrana hrvatskih Srba, insajder je također spomenuo i Jovicu Stanišića, bivšeg šefa srbijanske sigurnosne službe, DB-a.

Prema njegovim riječima Stanišić je bio nestrpljiv oko zauzimanja Vukovara, hrvatskog grada koji upravo ovaj mjesec (studeni) obilježava 21 godinu od pada – nakon čega su počinjene masovne egzekucije zarobljenika. Prema insajderu GH 015 – Stanišić je u rujnu, dva mjeseca prije zauzimanja grada – došao u Dalj i vikao ljutit na predstavnike lokalnih Srba, jer to još nije bilo napravljeno.

„Zašto Vukovar još nije pao? Nađite mi Gorana Hadžića. Uglavnom, da se za nekoliko sati hitno svi sazovu“, citirao je riječi Stanišića u središtu Dalja, ispred zgrade pobunjeničke vlade optuženog.

Insajder, koji je pod drugim pseudonimom svjedočio i na suđenju Stanišiću, opisao je tada kako je Željko Ražnjatović Arkan, vođa formacije Tigrovi stvorene pod pokroviteljstvom DB-a Srbije - zajedno s optuženim Hadžićem odvodio zarobljenike iz policijske stanice u Dalju, koji su većinom ubijeni.
"Šarac", suradnik DB-a Srbije koji je dopremao oružje - fotografija prikazana u sudnici
"Šarac", suradnik DB-a Srbije koji je dopremao oružje - fotografija prikazana u sudnici

Također je tada potvrdio kako poznaje pripadnika DB-a pod nadimkom „Šarac“ koji je iz Srbije donosio oružje lokalnim Srbima u Istočnoj Slavoniji, dok je na suđenju Hadžiću zatražio sjednicu zatvorenu za javnost kako bi to opisao.

Haško tužiteljstvo je bilo svjesno uloge i plana srbijanskog DB-a u vezi zauzimanja Vukovara, jer je prvotno optužilo za zločine nakon pada grada po zapovjednoj odgovornosti upravo Jovicu Stanišića, kao i njegovog pomoćnika Franka Simatovića.

No zbog pomanjkanja direktnih dokaza tužiteljstvo je reduciralo njihovu optužnicu za pomoć u ratovanju (odnosno počinjenju zločina) hrvatskim i bosanskim Srbima.

Nakon što svjedoka insajdera GH 015 unakrsno ispita obrana, suđenje će se nastavit iskazom novog svjedoka optužbe za sudjelovanje Hadžića u udruženom zločinačkom poduhvatu čija je svrha bila da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s područja Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.

Hadžić je, kao zadnji haški bjegunac, uhićen 20. srpnja prošle godine, a suđenje mu je počelo polovicom prošlog mjeseca (listopad 2012.).
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG