Dostupni linkovi

Svjedok bez primjera zloupotrebe imena generala Mladića


Tihomir Stevanović
Tihomir Stevanović

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio Tihomir Stevanović, vezist i šifrant u Glavnom štabu optuženog tijekom zauzimanja Srebrenice 1995.godine, kada je prema optužnici - tamo počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

Stevanović je kao svjedok obrane pokušao prikazati da je naređenje iz Glavnog štaba VRS-a, o nastavku borbi s jedinicama Armije Bosne i Hercegovine u povlačenju – poslao netko u ime generala Mladića. Ipak nije uspio dati ni jedan konkretan primjer – da se takvo što ikad dogodilo.

Stevanović je tvrdio da general Mladić nije bio u Glavnom štabu VRS-a u Crnoj Rijeci 15.srpnja 1995.godine te da zato nije ni mogao izdati naređenje koje je bilo potpisano s njegovim imenom. U glavnom iskazu je svjedok obrane naveo i kako je optuženi bio strog zapovjednik, tako da je i predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea zanimalo – tko bi se usudio napraviti nešto u njegovo ime, a da to on nije znao.

„Znači Vaš je stav – da su ljudi slali naređenja s imenom generala Mladića, čak i ako nisu mislili da ta naređenja nisu u skladu s onim što general Mladić hoće narediti?“, upitao je svjedoka sudac.

Upravo tako. Jesu.“, ustvrdio je svjedok, želeći umanjiti zapovjednu odgovornost generala Mladića za srebreničku operaciju, u skladu sa strategijom obrane koja ju prebacuje na podređene jedice – poput Drinskog korpusa VRS-a.

Svjedok: Ne mogu se sjetiti ni jednog primjera

Svjedok Stevanović je potom zatražen da pruži bilo kakav primjer – da je netko naredio nešto u ime generala Mladića, a da on o tome pojma nije imao. General Mladić je inače opisan od drugih svjedoka obrane – svojih kolega visokih oficira VRS-a – kao dobro obavješten zapovjednik, čak ponekad i više od njih - u vezi ratišta u njihovim zonama odgovornosti.

„Možete li nam dati primjer – da je zloupotrebljeno ime generala Mladića time što je u njegovo ime poslano neko naređenje, a da on za to nije dao podršku?“, zatražio je sudac Orie.

„Nemam konkretni. Ne sjećam se.“, odvratio je svjedok obrane Stevanović.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Stevanovića

Kao zadnji ovotjedni svjedok s iskazom je počeo Janko Kecman, pilot tzv.Republike Srpske Krajine koji je opisao obaranje svog aviona od strane hrvatskih snaga te djelovanje bošnjačke avijacije tijekom rata u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Pri tom je kao svjedok obrane Kecman tvrdio da je Armija BiH helikopterima i avionima snabdjevala Zaštićene zone Ujedinjenih naroda, razločito od optužbe koja tvrdi da su Zone bile izolirane od strane srpskih snaga, kako bi se opsadom izgladnjivalo i mučilo opkoljeno nesrpsko stanovništvo.

Suđenje generalu Mladiću nastavit će se idući tjedan.

VIDEO LINK: Početni dio glavnog iskaza Kecmana

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG