Dostupni linkovi

Svijet u protekloj godini: Novi papa, Snowden i Mandela


2013. kroz dvije i pol minute
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

2013. kroz dvije i pol minute

Neslon Mandela, Margaret Thatcher, Tadeus Mazoviecki, Hugo Chavez, neki su od poznatih ličnosti s kojima je se svijet oprostio u 2013. No, pojavila se nova snažna osobnost na svjetskoj pozornici – 77 godišnji argentinski nadbiskup Horhe Mario Bergoljo, papa Franjo, koji je počeo mijenjati kruta vatikanska pravila na zgražanje vatikanske administracije i na zadovljstvo vjernika Katoličke crkve.

Svijetskim odnosima „prozvižadao“ je uposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden otkrivajući tisuće tajnih dokumenata o prisluškivanju, medju kojima i brojnih državnika. Ukrajina se ponovno našla na ulicama tražeći približavanje Evropi, a ne Rusiji. Evropska unija ulaskom Hrvatske broji 28 članica.

Januar

Stradanja građana Sirije su nastavljena i u 2013, a predsjednik Bašar al Asad se 6. januara prvi put obratio javnosti nakon mjeseci šutnje. Ako je bilo tko mislio da će ga patnja ljudi dirnuti - prevario se... U državnoj operi u Damasku, u gotovo operetnoj maniri je poručio pobunjenicima i protivnicima da nisu nikakvi revolucionari, jer nemaju ideju, niti lidera.

“Revolucija se temelji na pomjeranju društva naprijed, a ne u prošlosti. Revolucije donose svijetlo, a ne ukidanje struje narodu. Revoluciju vode građani jedne zemlje, a ne oni koji su „uvezeni izvana da bune narod“."

I dok je Asad dijelio političke lekcije, jedan veliki glumac Gerard Deparideu, koji istina voli zaviriti i u čašicu, javnost je uveseljavao odlukom da uzme ruski pasoš zbog izbjegavanja plaćanja poreza u svojoj domovini Francuskoj. Sve to lijepo je pojasnio tokom boravka u Podgorici 8. januara:

“Imam ruski pasoš. Dao mi ga je gospodin Putin. Ja sam francuski državljanin. Mogao bih imati i crnogorski, ili belgijski, ali dovoljan mi je ruski pasos. Želim raditi kao ambasador dobre volje, nemam neki interes. Ovdje se radi o ljubavi prema mojoj zemlji”, nejasno kojoj.

21. januara Barack Obama na inauguraijskoj svečanosti u Washingtonu položio je zakletvu za još jedan predsjednički mandat.

Februar

Pakistanska djevojčica Malala Jusufzai uspješno je operirana u bolnici u Velikoj Britaniji, nakon rekonstrukcije dijela glave. 4. februara obratila se javnosti uvjerena da će nastaviti svoju borbu za jednako pravo na obrazovanje dječaka i djevojčica.

“Možete vidjeti da sam živa, da govorim i vidim. Hvala svima koji su se molili za moj život - muškarcima, ženama, djeci”, rekla je Malala.

Preko Atlantika, jedan mnogo stariji muškarac, ostvario je svoj san. John Kerry postao je američki državni tajnik. 6. februara položio je zakletvu u State Departmentu.
Malala Jusufzai
Malala Jusufzai

“Ponosan sam što preuzimam ovaj posao, jer želim raditi za mir i jer želim vrijednosti i ideale naše zemlje predstavljati kao najbolje na zemlji."

Nekoliko dana kasnije svijet je iznenadila odluka pape Bendikta XVI da će 28. februara podnijeti ostavku.

“Došao sam do kraja svojih snaga, i zbog uznapredovalih godina više nisam u mogućnosti da obavljam dužnost”, jasno je objavio Benedikt.

Mart

Venecuelanski potpredsjednik Nicolas Maduro 5. marta objavio je da je umro predsjednik Hugo Chavez, a Sjeverna Koreja je zaprijetila Sjedinjenim Američkim Državama preventivnim nuklearnim udarom. Po tradiciji za ovu komunističku zemlju.

“Budući da SAD potpaljuju nuklearni rat, mi ćemo iskoristiti pravo da napadnemo agresora kako bismo zaštitili naše interese”, poruka je data na državnoj televiziji.

13. marta Katolička crkva je dobila novoga papu. Njegovo ime je Horhe Mario Berdolio. Uzeo je ime Franjo, objavljeno je u Vatikanu.

Dan kasnije, 14. marta Kina je dobila novog lidera. Xi Jinping izabran je za predsjednika Narodne Republike Kine.

Mala članica EU Cipar 17. marta je objavila da je u financijskim problemima.

“Cipar je proglasio izvanredno stanje. Ovo je najgora kriza od 1974. Na rubu smo bankrota”, rekao je predsjednik Nicos Anastasiades.

25. marta predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je objavio da je postignut dogovor između vlade u Nikoziji i međunarodnih povjerilaca.

April

Osmoga aprila umrla je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, poznata kao „željezna lady“. Vijest je njenog naslijednika Davida Cemorona zatekla u posjetu Španjolskoj.

“Ovo je uistinu tužan dan za našu zemlju. Izgubili smo veliku premijerku, lidericu, veliku Britanku. Kao prva žena na premijerskoj funkciji, ne samo da se borila sa nekim starim shvaćanjima, već je spasila našu zemlju, i zasigurno je jedna od najvećih britanskih mirnodopskih premijera”, izjavio je Cameron.

15. aprila svijet je ostao užasnut terorističkim napadom na Bostonski maraton. Od posljedica eksplozije dvije bombe podmetnute na samu završnicu maratona poginule su 3, a ozlijeđeno je 144 osoba. Policija je nedugo potom pronašla najmanje još jednu neeksplodiranu bombu. Kao počinitelji su osumnjičeni čečenski imigranti, braća Džohar i Tamerlan Carnajev koji su tokom pokušaja hapšenja 18. aprila započeli oružani sukob s policijom. U sukobu su ubijeni Tamerlan i još jedan policajac, a teško ranjeni Džohar je konačno uhvaćen dan kasnije.

Krajem aprila nizozemska kraljica Beatrix vlast je predala sinu kralju Vilemu Aleksandru. Sin je mami bio zahvalan za njene 33 godine vladavine.

Maj

16. maja David Beckham je u Parizu najavio odlazak u penziju.
David Beckham
David Beckham

“Kada sam gledao nogometaše koji odlaze u mirovinu, svi su govorili da su znali kada je vrijeme za otići. Vrijeme je i za mene. Mislim da sam spreman”, rekao je Beckham.

Dva dana kasnije saznali smo tko je pobijednik Eurovizije. Danci sa pjesmom Samo suze.

Krajem maja ruska, ali i međunarodna javnost je saznala koliko je koštala, odnosno koliko novaca ukradeno za pripremu Zimske olimpijade u Sočiju koja će se održati u februaru 2014. Brojke su stigle od jednog od opozicionara Borisa Nemtsova.

“Ukradeno je oko 25 do 30 miljardi dolara”, rekao je Nemcov.

Jun

U junu širom Turske antivladini protesti. Oštri odgovor vlasti i premijera Redžepa Tajipa Erdogana. U Londonu pak proslava. Kraljica Elizabeta obilježila 60 godina svoje krunidbe.

I dok je Elizabeta stigla na proslavu sa suprugom, vojvodom od Edinburga, jedan drugi vladar, istina bez krune, ali kao da je ima, Vladimir Putin 6. juna je potvrdio da se rastaje od supruge Ludmile nakon vise od 30 godina braka.

“Sve su moje aktivnosti pod okom su javnosti. Možda se to nekome sviđa, možda nekom ne. U svakom slučaju u javnosti se Ljudmila Alkesandrovna nije ugodno osijećala” a supruga, stojeći iza Vladimir tek je dodala – “To je naša zajednička odluka. Svako ima pravo na svoj život”.

15. juna je objavljeno u Teheranu da je novi iranski predsjednik postao Hasan Rohani. Sedmadeset dva posto od 50 miljuna glasača dalo mu je podršku. U brojkama iza njega je stalo njih 18,5 milijuna Iranaca. Osvojio je apsolutnu većinu glasova i postao 11 predsjednik Islamske Republike Iran.

U tom tjednu, polovicom juna, američki predsjednik Barack Obama govorio je pred Brandeburškim vratima u Berlinu.

“Kako nisam prvi američki predsjednik koji je došao ovdje, ponosan sam što stojim sa istočne strane vrata, kako bih se poklonio prošlosti”.



Krajem mjeseca bilo je jasno da na vidjelo izlazi još jedan skandal koji će poprimiti globalne razmjere. Bivši američki obavještajac Edward Snowden otkrio je da Američka nacionalna agencija prisluškuje veliki broj telefona, čita mailove, među kojima su i oni u posjedu brojnih svjetskih državnika. Iz SAD je pobjegao u Hong Kong, a onda mu se zametnuo trag na nekoliko dana. Šef State Departmenta John Kerry rekao je:

"Sve zemlje su obaviještene da je on bjegunac, osumnjičen za tri prekršaja i protiv njega se vodi postupak u SAD”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 25, juna priznao da je gospodin Snowden stigao u Moskvu.

“Za nas je to bilo potpuno iznenađenje. Stigao je u tranzit moskovskog aerodroma. Nema vizu ili bilo koji drugi dokument. Kao svaki drugi putnik u tranzitu ima pravo kupiti kartu".

Jul

Prvog dana sedmog mjeseca u godini Hrvatska je postala 28 članica EU.

Na drugom kontinentu, u Egiptu, 3 jula, general Abdel Fatah al Sisi je nakon višednevnih protesta u Kairu, ali i drugim gradovima protiv politike predsjednika Mohamdea Morsija, objavio da je demokratski izabrani predsjednik smijenjen.

“Dogovorili smo se o mjerama koje bi trebali uraditi kako bismo stvorili jedinstveno egipatsko društvo i kako bi se okončalo nasilje i sukobi u zemlji”, objavio je al Sisi.

August

21. augusta svijet je obišla vijest o kemijskom napadu u Siriji. U predgrađu Damaska Poginulo je više od 350 ljudi, ranjeno više od tri tisuće.

30. augusta američki predsjednik Barack Obama se obratio javnosti.

“Ni u kom slučaju ne predviđam vojnu akciju koja bi uključivala snage na terenu. To bi tražilo dugotrajno djelovanje. Želimo ograničenu, brzu akciju kojom bi pokazali Siriji, ali i drugima u svijetu da međunarodna zajednica ograničava upotrebu kemijskog oružja”.

Septembar

Polovicom septembra glavni tajnik UN Ban Ki-moon u rukama je imao izvještaj inspektora svjetske organizacije o napadu u Siriji.

“Misija je predočila nezavistan izvještaj. Rezultati su opsežni i nedvojbeni. 85 posto krvnih uzoraka potvrđuje da se radilo o plinu sarin”, rekao je Ban.

20. septembra aktivisti Greenpeacea upali su na platformu Gasporma u Arktičkom moru. Rusija je odgovorila hapšenjem i optužbom 30 aktivista ove nevladine organizacije. Direktor Amnesty Internationala za Rusiju Sergej Nikitin kazao je:

“Optužbe za piratstvo su isfabricirane i nemaju nikakvu pravnu osnovu. Pozivamo Rusiju da odustane od tužbe protiv aktivista Greenpeacea koji su koristili pravo da mirno protestiraju. Prosvjedovali su protiv vađenja nafte u Arktičkom moru i nisu sa sobom imali nikakvo oružje”.

Oktobar

1. oktobra po evropskom vremenu američki predsjednik Barack Obama je objavio da se zbog neizglasavanja budžeta, vladine institucije moraju zatvoriti.

“U ponoć, prvi put nakon 17 godina, republikanci u Kongresu su izabrali – zatvaranje saveznih organa. I to sve zato jer im se ne sviđa jedan zakon”, bio je jasan predsjednik SAD.

Riječ je o Obaminom zakonu o zdravstvu.

Krajem mjeseca je njemačka kancelaraka Angela Merkel saznala da je američka Nacionalna obavještajna agencija prisluškivala i njen mobilni telefon.

“Otkada govorimo o ovoj agenciji, jasno sam stavila do znanja i američkom predsjedniku da se tako nešto ne radi u krugu prijatelja. To sam rekla Baracku Obami i u junu kada je bio u Berlinu, to sam ponovila i u telefonskom razgovoru. Treba nam povjerenje među saveznicima i partenerima. I to povjerenje treba obnoviti", bila je jasna Merkel.

28. oktobra umro je prvi poljski premijer nakon pada komunizma Tadeus Mazovjecki.

“Bio je izuzetno odgovoran čovjek. Bio je državnik. Za njega je budućnost zemlje bila važnija od osobne karijere ili rezultata na idućim izborima. Sada nije mnogo popularno takvo mišljenje u politici, no za njega je to bilo sasvim priorodno”, tako je o Mazovjeckom govorio bivši predsjednik Evropskog parlamenta Jirzi Buzek.

U oktobru, tradicionalno, se saznaju dobitnici Nobelove nagrade. Onu za književnost dobila je kanadska spisateljica Alice Manro. Švedska akademija, navela je u obrazloženju da je Manro "majstor suvremene kratke priče". Za medicinu Nobela su dobili - Džejms Rotman, Rendi Šekman i Tomas Zidhof i to za otkriće “mehanizma koji regulira promet vezikula, odnosno glavnog transportnog sistema u našim ćelijama”.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja nadgleda uništavanje sirijskog kemijskog arsenala i opreme za njegovu proizvodnju.

Novembar

U novembru je međunarodnoj zajednici prvi put u deset godina uspjelo postići dogovor s Iranom oko spornog nuklearnog programa Teherana. U zamjenu za ublažavanja sankcija, Teheran je pristao ograničiti broj centrifuga za proizvodnju obogaćenog urana u svojim nuklearnim postrojenjima.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič 25. novembra je javnosti, u obraćanju na televiziji, objasnio zašto je odustao od potpisivanja sporazuma o pridruživanju i trgovini.

“Želim istaknuti, nema alternative izgradnji evropskih standarda u Ukrajini. Reforme koje provodimo su dokaz da idemo evropskim putem,” zborio je Janukovič.

No, njegove riječi nisu naišle na plodno tlo. Građani su željeli potpisivanje sporazuma. Počinju antivladini, proevropski, protesti. Ukrajinci ne žele pribižavanje Rusiji i pridruživanje Carinskoj uniji u kojoj Moskva ima glavnu ulogu.

Decembar

5. decembra predsjednik Južne Afrike Jacob Zuma objavljuje da je umro Nelson Mandela ikona borbe protiv aparthejda.

“Naša nacija je izgubila velikog sina, narod oca, Iako smo znali da će taj dan doći, ništa ne može umaniti svijest o dubokom i trajnom gubitku."

Svijet se okupio na oproštaju s nobelovcem za mir u srijedu 11. decembra 2013.

Polovicom decembra, točnije 19 dana u mjesecu, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je amnestiju, te pojasnio da se ona odnosi i na Mihaela Hodorkovskog.

“Nedavno mi je pisao i molio za oprost nakon što je deset godina proveo u zatvoru. Pozvao se na humanitarne razloge. Njegova majka je bolesna. Uzimajući u obzir sve okolnosti, vjerujem da odluku mogu donjeti, dekret o pomilovanju ću uskoro potpisati,” pojasnio je Putin.

Nekoliko dana kasnije Hodorkovski je u Berlinu. U nedjelju se susreo s novinarima.

“Molim vas da me ne doživljavajte kao simbol bivših političkih zatvorenika. Njih još ima. Moramo raditi kako bismo oslobodili Rusiju i sve političke zatvorenike. Dalji život ću posvetiti onima koji su još u zatvorima. Cijelo rusko društvo treba promjene – treba nam bolji život u Rusiji", rekao je Hodorkovski.

Slijedilo je potom oslobađanje i dvije članice punk grupe Pussy Riot, Marije Aljohine i Nadežde Tolokonjikove. Djevojke su rekle da je amnestija samo politicki marketing Vladimira Putina. Spremne su nastaviti svoju borbu protiv ruskog predsjednika.
XS
SM
MD
LG