Dostupni linkovi

Mračna prošlost Saturnovih prstenova


Iako su tri planete u Sunčevom sistemu okružene prstenovima, najprepoznatljiviji je gigant Saturn
Iako su tri planete u Sunčevom sistemu okružene prstenovima, najprepoznatljiviji je gigant Saturn

Najizraženija Saturnova karakteristika je njegov nepogrešiv niz prstenova. Nova studija sugeriše da su veličanstveni diskovi imali burne početke.

Iako su tri planete u Sunčevom sistemu okružene prstenovima, najprepoznatljiviji je gigant Saturn.

Njegovi savršeno koncentrični krugovi se sastoje od četiri glavne grupe i tri bleđa segmenta.

Sve ovo je navelo naučnike da dođu do niza teorija o njihovom nastanku. Najnovijom studijom, koju je pokrenuo tim istraživača predvođenih Rijukijem Hijodom sa japanskog univerziteta Kobe, ustanovljeno je da bi prstenovi mogli da budu ostaci mnoštva nebeskih tijela veličine Plutona.

"Ovo otkriće ukazuje na to da su prstenovi džinovskih planeta prirodni nusproizvodi procesa formiranja planeta u našem solarnom sistemu", saopšteno je na Univerzitetu.

Istraživači pretpostavljaju da je prije oko četiri milijarde godina veći broj objekata u Kjuper pojasu odlutao ka unutrašnjosti Sunčevog sistema.

Dok su prolazili pored Saturna, Urana i Neptuna, nebeska tijela su razbijena gravitacijom planeta. Ostaci su zatim ostali zaključani u orbiti, formirajući prstenove stena i leda.

"Istraživači su takođe simulirali dugoročnu evoluciju zarobljenih fragmenata korišćenjem superkompjutera u Nacionalnoj astronomskoj opservatoriji u Japanu", navodi se u saopštenju.

"Pomoću ovih simulacija otkriveno je da su se zarobljena nebeska tijela, početne veličine od nekoliko kilometara, sudarala velikom brzinom u više navrata i postepeno razbijala u male komadiće."

Rezultati ove studije takođe daju naučnicima ideju o nastanku drugih solarnih sistema.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG