Dostupni linkovi

Milovanović: VRS postupala po naređenjima Karadžića


Manojlo Milovanović u sudnici 29. veljače 2012.
Manojlo Milovanović u sudnici 29. veljače 2012.
Na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenje bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića.

On je kao zamjenik zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića u ratno vrijeme, tužiteljstvu detaljno opisao lanac zapovjedanja kao i odnos vojske i predsjednika Karadžića kao njezinog Vrhovnog zapovjednika.

Drugi dan svjedočenja Milovanovića najviše je bilo riječi o Direktivi 7 izdatoj od strane optuženog te sprovođene od strane VRS-a, a koja predviđa potpuno razdvajanje zaštićenih zona Žepe i Srebrenice te stvaranje nepodnošljivih uslova za civilno stanovništvo.

„Rat je preozbiljna stvar da bi ga vodili generali“, izjavio je umirovljeni general Milovanić, potvrđujući tužiteljstvu da je VRS postupala prema naređenjima Vrhovnog zapovjednika Karadžića.

On je kao vojnik s dugogodišnjim iskustvom iz JNA i VRS-a ocijenio kako je Direktiva 7 u dijelu u kojem se spominje djelovanje protiv civila - nezakonita te kako je tu rečenicu zbog toga izbacio i zapovjednik Glavnog štaba Ratko Mladić kada ju je prenosio vojnim formacijama.

„Pa me netko, odvjetnik ili tužitelj upitao – kako se to moglo dogoditi? Ja sam mu objasnio da je Mladić izbacio ovu rečenicu i preuzeo odgovornost na sebe – da ne izvrši zapovjed Vrhovnog zapovjednika. Jer je procjenio, što je procijenio ne znam, ali pretpostavljam da je procijenio – da ovoj rečenici nema mjesta u strategiji Vojske Republike Srpske. Znači vojska nije bila usmjerena protiv civilnog stanovništva“, ustvrdio je Milovanovnić.

Paralelni lanac

Podsjetimo, Karadžić je izdao Direktivu 7 u ožujku 1995.godine što je prethodilo zauzimanju Srebrenice i Žepe 4 mjeseca kasnije, nakon čega se prema optužnici dogodilo etničko čišćenje i genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

Karadžić se inače brani kako je on bio civilni predstavnik vlasti te da je najčešće samo odobravao vojne planove predstavljene od Glavnog štaba VRS-a. Uz to, optuženi je više puta naveo kako su neke jedinice VRS-a često postupale samostalno i prema diktatu lokalnih vlasti. No Milovanović je potvrdio kako se taj paralelni lanac zapovjedanja ubrzo razriješio nakon prvih ratnih djelovanja.

„Iako smo mi eliminirali krizne štabove iz lanca zapovjedanje. Međutim ti općinski organi su izdržavali brigade formirane na teritoriji općine pa su mislili pošto hrane tu vojsku da imaju i da je upotrebljavaju. Na stranu Glavnog štaba je ubrzo stao i Vrhovni zapovjednik (Karadžić). Ja sam Vam pričao onaj događaj kad je on pred menom eliminirao iz sistema zapovjedanja Duška Kornjaču u Čajniću i Ratka Radića u Hadžićima. Mi smo to iskoristili pa smo eliminirali onda sve krizne štabove još jednom“, prisjetio se svjedok.

Potkraj radnog dana optuženi Karadžić je započeo s unakrsnim ispitivanjem Milovanovića, koji nije optužen za Srebrenicu kao mnogi drugi oficiri iz Glavnog štaba VRS-a, budući da je u vrijeme njezinog zauzimanja bio na drugom dijelu ratišta.



Svjedočenje Milovanovića nastaviti će se u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG