Dostupni linkovi

Prioriteti predsjedavanja Švedske EU, 'ekologija, sigurnost i slobodna Evropa'


Prmeijer Švedske Ulf Kristersson sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Briselu, oktobar 2022.
Prmeijer Švedske Ulf Kristersson sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u Briselu, oktobar 2022.

Švedska ima mnogo planova za šestomjesečno predsjedavanje Savjetom Evropske unije koje je 1. januara preuzela od Češke.

Premijer Švedske Ulf Kristersson je rekao da će se voditi agendom "EU naprijed, za zeleniju, sigurniju i slobodniju Evropu".

"Neopravdani rat Rusije protiv Ukrajine, druge po veličini zemlje u Evropi, definisaće naše predsjedavanje", rekao je švedski premijer čijoj zemlji je ovo treće predsjedavanje Evropskom unijom (EU).

Švedski ministar spoljnih poslova Tobias Billstorm rekao je da rat podsjeća na to da se "sloboda i demokratija ne smiju uzimati zdravo za gotovo".

"Rat Vladimira Putina je takođe rat protiv naših vrijednosti, našeg sistema upravljanja i normi međunarodne saradnje. Njegov ishod će oblikovati budućnost Evrope," rekao je švedski šef diplomatije.

Rat u Ukrajini će zasjeniti druga pitanja, uključujući klimatske promjene, migracionu politiku i pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana. Kada je riječ o ovim drugim pitanjima, Kristerson, koji je osvojio vlast nakon parlamentarnih izbora u septembru, dobiće malu podršku svojih nepopularnih partnera u krajnje desnoj stranci Švedskih demokrata.

Švedski demokrati, predvođeni Jimmiejem Akessonom, dobili su 20 posto glasova na septembarskim izborima, ali nisu postali dio vladine koalicije. Akesson je negirao klimatske promjene, vodio politiku protiv migracija i demonizovao Evropsku uniju kao korijen svih zala. Ova politika čini Švedske demokrate prirodnim saveznicima drugih desničarskih nacionalističkih stranaka, uključujući one koje trenutno vladaju u Mađarskoj i Italiji.

Kristersson je rekao da će Švedska štititi vladavinu prava u svim zemljama članicama EU, dodajući da će se koraci poduzeti protiv Mađarske i Poljske "umjereno" pogurati. Švedski demokrati odbacili su kazne izrečene Mađarskoj, koje uključuju uskraćivanje EU sredstava dok zemlja ne provede mjere za zaštitu vladavine prava i borbu protiv korupcije.

Očekuje se spremnost zemalja Zapadnog Balkana za priključenje

Ambasadorka Švedske u Srbiji i Crnoj Gori Anika Ben David izjavila je da će ključna tema švedskog predsjedavanja u oblasti spoljne i bezbjednosne politike biti da doprinese ujedinjenoj, angažovanoj i bezbjednoj EU, kojoj Zapadni Balkan i Srbija veoma pripadaju.

Ambasadorka Ben David je, govoreći o proširenju, rekla da je na samitu u Tirani, prvom ikada održanom van EU, poruka Unije bila jasnija nego ikada a to je da je ona čvrsto posvećena dobrodošlici zemljama Zapadnog Balkana u porodicu EU, navodi se u saopštenju.

"Čvrsto vjerujemo da bi zemlje van EU, koje žele da uđu, trebalo da imaju velike mogućnosti za to. Međutim, postoje podjednako jaki razlozi zašto bi oni koji se pridružuju trebalo da budu sposobni da ispune stroge kriterijume za članstvo. Biće potrebna posvećenost zemalja Zapadnog Balkana da pokažu da su spremne da se pridruže EU", rekla je Ben David.

Dugogodišnja posvećenost Švedske evropskom putu zapadnog Balkana reflektuje se kroz razvojnu saradnju sa većinom zemalja u regionu. U Srbiji, Švedska je treći najveći donator i najveći donator u oblasti životne sredine.

"Sada je vrijeme da se ubrzaju reforme, usaglase politike i preduzmu nove odlučne mjere za geostratešku orijentaciju Srbije i cijelog regiona", rekla je ambasadorka Ben David.

Švedska je postavila četiri prioriteta za svoje predsjedavanje, a to su pružanje bezbjednosti građanima EU i jačanje uloge EU u svijetu; ubrzavanje klimatske tranzicije za energiju bez fosila, zelena radna mjesta i inovacije; jačanje konkurentnosti EU za poslove budućnosti: zaštita osnovnih vrijednosti EU i zaustavljanje organizovanog kriminala i korupcije.

Prioriteti predsjedavanja Švedske odražavaju stavove koje Švedska dugo zagovara unutar EU, navodi se u saopštenju i dodaje da oni takođe odgovaraju na aktuelne geopolitičke i ekonomske izazove sa kojima se Unija suočava.

Izvor: DW, Beta
XS
SM
MD
LG