Dostupni linkovi

Tužiteljstvo Garapliji: za teoriju zavjere o Sarajevu nemate dokaze


Edin Garaplija u sudnici 31.ožujka 2014.
Edin Garaplija u sudnici 31.ožujka 2014.

Haško suđenje (ICTY) ratnom zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Edina Garaplije, bivšeg pripadnika Službe državne sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je uz obavezni sudski nalog (subpoenu) došao u Den Haag kao svjedok obrane, kako bi dao iskaz o navodnoj odgovornosti specijalne policijske jedinice (MUP-a BiH) „Ševe“ – za niz incidenata tijekom rata u Sarajevu.

Nakon što je u glavnom iskazu opisao kako mu je Nedžad Herenda, jedan od pripadnika Ševa, priznao snajperske napade na Sarajlije, francuskog vojnika UN-a, kao i bombaški napad na stan generala Armije BiH Sefera Halilovića – tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju ukazalo kako je Garaplija kao isljednik iznudio sporni iskaz – zbog čega je i osuđen.

Garaplija je već svjedočio kao svjedok obrane na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pa je suca Bakone Molotoa zanimalo – zašto mu se morao izdati obvezujući nalog da dođe na suđenje generalu Mladiću.

Svjedok je odgovorio kako je inzistirao na nalogu jer ga se u BiH nazivalo „Karadžićevim i Mladićevim svjedokom“.

Naime Garaplija je kao svjedok obrane vojno-političkih vođa bosanskih Srba potvrdio njihovu tezu obrane – kako je tajna policijska jedinica sarajevskih vlasti „Ševe“ sama izazivala incidente koji su potom pripisivani srpskoj strani tijekom troipogodišnje opsade, tijekom koje je poginulo 11 i pol tisuća ljudi (1992-1995), a za što general Mladić također odgovara po zapovjednoj odgovornosti.

Također i da su „Ševe“ svojim napadima na civile iza linije fronte, izazivali reakciju srpske strane koja je onda demonizirana u medijima i međunarodnoj javnosti.

Matrica Ševa – proliti što više krvi s obje strane

Garaplija je polovicom 1996.godine bio zamjenik načelnika centra za tajni nadzor i vođa protuterorističkog tima u sklopu AID-a, kada ga je prema njegovoj priči - Kemal Ademović (direktor AID-a) zadužio za istragu Nedžada Herende i Ševa u sklopu operacije „Orao“.

Kao svjedok obrane sudu je opisao kako je od Herende prilikom ispitivanja doznao – da je jedinicu formirao ministar MUP-a Alija Delimustafić, a potom joj zapovjedao Nedžad Ugljanin. Nakon što je objavio nalaze istrage Garaplija je uhićen, a Ugljanin ubijen.

Garaplija je ustvrdio da se to dogodilo kako bi se prikrili zločini jedinice, a njega diskreditiralo, nakon čega ga je haška optužba u unakrsnom ispitivanju suočila s nalazima istrage prema kojoj je Herenda zlostavljan, premlaćivan pa čak i upucan za vrijeme trodnevnog isljeđivanja od strane svjedoka.

Iskaz Herende iznuđen

Garaplija je zbog pokušaja ubojstva Herende osuđen na 14 godina zatvora 1997.godine, no suđenje je 2000.godine vraćeno na početak, nakon čega je kazna prekvalificirana (za zlostavljanje ispitivanog) pa je pušten budući da ju je odslužio u pritvoru u kojem je boravio 5 godina.

Haški tužitelj Alan Weber je ustvrdio kako je Garaplijina priča o teroru Ševa - čista „teorija zavjere“ za koju nema dokaza te da ju je izmislio kako bi prikrio svoje prekoračenje ovlasti prilikom isljeđivanja budući da je presudom utvrđeno da je spomenuti Herenda bio otet, premlaćen te je imao tešku povredu glave, kao i da je upucan u nogu.

Povrede su bile zbog pokušaja bijega, ne zbog torture.“, pravdao se Garaplija, ponavljajući kako je Herenda želio pobjeći te da je tom prilikom povređen i upucan „prilikom otimanja pištolja“.

Činjenica je da Vi niste imali potkrepljujuće dokaze za svoju teoriju zavjere.“, konstatirao je tužitelj Weber, pokazujući i nalaze istrage o smrtonosnoj eksploziji koja je ubila ženu i šogora generala Halilovića. Njom je utvrđeno da je projektil ispaljen sa srpskih položaja na Vogošći, a ne podmetnut od strane Ševa kako je tvrdio Garaplija, navodno prema informacijama dobivenim od strane Herende.

Budući da je Garaplija opisao kako je Herenda okrivio Ševe i za ubojstvu francuskog pripadnika UN-a, kao i „sarajevske Romea i Julije“ (mladića srpske i djevojke bošnjačke nacionalnosti), tužiteljstvo je to osporavalo predočavajući nalaze istraga o snajperskim incidentima.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH nastavlja se u srijedu novim iskazom svjedoka obrane.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Garaplije o presudi za Herendu

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG