Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedokinje o ubistvu muških članova obitelji


Saliha Osmanović tokom svjedočenja, 16. svibnja 2013.
Saliha Osmanović tokom svjedočenja, 16. svibnja 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Salihe Osmanović i Mirsade Malagić, dviju svjedokinja srebreničkih događaja u srpnju 1995.godine, tijekom kojih su izgubile muške članove obitelji.

Kako je u Srebrenici izgubila „sve što joj je bilo važno u životu“, prvo je opisala Osmanović. Njezin potresan iskaz nije rastužio samo nju, već i veliki broj osoba unutar i oko sudnice.

„To je bio pakao“, ponovila je više puta svjedokinja Osmanović prisjećajući se kako joj je sin Edin (17 godina) poginuo tijekom granatiranja Srebrenice 6.srpnja 1995.godine, sedam dana prije nego što je izgubila i drugog sina te supruga. Oni su zarobljeni od strane srpskih snaga 13.srpnja kada su pokušali u koloni pobjeći iz zauzete zaštićene zone.

Snimak Salihinog supruga Rame kako doziva sina Nermina prikazan u sudnici
Snimak Salihinog supruga Rame kako doziva sina Nermina prikazan u sudnici
Snimak njezinog zarobljenog supruga Rame kako zove sina Nermina (18 godina), obišao je cijeli svijet. Tada ga je snimio propagandist srpskih snaga, a prikazan je i ovoga puta u haškoj sudnici.

Potresne snimke uplašenog supruga, kako po naređenju srpskih vojnika doziva sina sakrivenog u šumi, Osmanović je vidjela već u više navrata, no uznemirile su je i ovaj put. Supruga Ramu svjedokinja je zadnji put vidjela upravo na tim snimcima, a njegovi ostaci, kao i ostaci sina Nermina, pronađeni su u različitim masovnim grobnicama 14 godina nakon zauzimanja Srebrenice.

„Nije bio genocid, nije bio....užas. Nadala sam se. Nisam mogla zamisliti da će biti ovako. Nisam vjerovala, vjerujte. Jer moj je muž radio u Beogradu. Bili su nam kućni prijatelji. Međutim to što se dogodilo, dogodilo se. Eto vidimo svi. Cijeli svijet, svatko vidi“, jecala je Osmanović, osvrćući se pri tom i na negiranje nekih srpskih političara u vezi masovnih ubijanja zarobljenih Bošnjaka u Srebrenici.

(VIDEO: Dio dokumentarca i snimaka prikazanih u sudnici)


Svjedokinja je opisala i kako su srpske snage izdvajale muškarce i starije dječake u Potočarima, među ostalim i njezinog svekra kojeg od tada više nikada nije vidjela. U UN-ovoj bazi je vidjela i optuženog generala Mladića od kojeg je bila udaljena samo par metara.

„Vojska srpska je ušla, ja sam ih poznavala, poznavala sam nekog profesora iz Bratunca. To je bio kaos. Kako ćemo ostati kad nas pakiraju. Mladić kaže pravac Bratunac, tko što ima kod sebe neka odbaci. Ja sam bila ovako blizu njega. Rekao je sad će srpska vojska ući, dijelio je čokolade djeci, vodu davao narodu...“, opisala je svjedokinja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:00 0:00
Direktan link

Ovotjedno suđenje se zaključilo iskazom Mirsade Malagić, još jedne žene koja je izgubila u Srebrenici sve muške članove obitelji.

Ona je već svjedočila na nekoliko haških suđenja, poput bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji se zapovjedno tereti kao i general Mladić - za genocid i ostale zločine u BiH.

Suđenje se nastavlja idući utorak, novim svjedočenjem u vezi optužbi za Srebrenicu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG