Dostupni linkovi

Svjedok obrane i tužiteljstvo različito o logorima u Rogatici


Milovan Lelek u sudnici
Milovan Lelek u sudnici

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milovana Leleka, oficira u brigadi VRS-a u Rogatici, općini gdje je prema optužbi 1992.godine počinjen progon nesrpskog stanovništva.

Lelek je kao svjedok obrane ustvrdio – da su Bošnjaci iz Rogatice otišli svojevoljno, odnosno da nisu protjerivani, nakon čega ga je haška optužba suočila s podacima o zlostavljanju u logorima koje su civili pretrpjeli prije nego su protjerani.

Iako je o logorima govorio – kao o sabirnim centrima, svjedok je sudu tvrdio „da nikada nije u njih ulazio“.

Ni u Rasadnik ni u srednju školu Veljko Vlahović.“, izjavio je tvrdeći da je dolazio tamo samo po pritvorene srpske vojnike - kako bi s njima razgovarao.

No nakon dodatnih pitanja sudaca, Leleku je izletilo kako je u logoru ipak razgovarao sa poznanikom Šefikom Hurkom, inače prijašnjim svjedokom optužbe koji je opisao zlostavljanja i ubijanja u logoru Rasadnik.

Malo prije ste rekli da nikada niste razgovarali s nekim zatočenikom bošnjačke nacionalnosti.“, suočio ga je potom sudac Cristoph Flugge, nakon čega je Lelek ponudio objašnjenje – kako je mislio na „službene razgovore“.

Unatoč dokazima o nasilnom zatočavanju civila koji su u logorima preživjeli brutalna zlostavljanja Lelek je ostao pri svojoj izjavi – da su oni tamo „smještani na vlastiti zahtjev, a ne zatvarani“.

Također je ostao pri iskazu kako nesrpske civile „nitko nije prisiljavao na odlazak“, opisujući kako su dobrovoljno napuštali Rogaticu – zbog prijetnji drugih Bošnjaka – da ne smiju živjeti sa Srbima.

Kako bi osporio njegov iskaz tužitelj Jonathan McDonald (Mekdonald) je potom pokazao izvještaj New York Times-a iz listopada 1994.godine u kojem su navedeni iskazi nekoliko preostalih Bošnjaka kojima su vlasti bosanskih Srba – poručile da odu.

Dio unakrsnog ispitivanja Leleka o logorima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:25 0:00
Direktan link

Tijekom unakrsnog ispitivanja optužba i suci su uvidjeli i razlike između Lelekovog iskaza na prethodnom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću – s iskazom kojeg je dao za potrebe obrane generala Mladića.

Tužitelj McDonald je pri tom istaknuo da je svjedok namjerno ispustio dio iskaza sa suđenja Karadžiću – u kojem je istaknuo da su iz Rogatičke brigade VRS-a slati dnevni izvještaji u Glavni štab, kao i pružio podatak – da su pripadnici srpskih snaga Rogatice prije izbijanja sukoba naoružani u Uzamnici iz skladišta Jugoslavenske narodne armije, JNA.

Zašto to niste spomenuli timu obrane gospodina Mladića?“, upitao je tužitelj ukazujući da Lelek, kao istaknuti oficir Rogatičke brigade (kasnije i načelnik štaba) nije ni spomenuo posjet optuženog lokalnom zapovjedništvu – čime je želio umaniti zapovjednu odgovornost generala Mladića za događaje u Rogatici.

„Ovo sam greškom ispustio onda. Ja sam nastojao reći ovdje što sam rekao i tamo. Samo sam ispustio – (da se oružje dobilo) iz Uzamnice kod Višegrada“, opravdavao se svjedok tvrdeći uz to da ga o posjeti generala Mladića zapovjedništvu Rogatičke brigade – nije nitko obavijestio.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastaviti će se u četvrtak novim iskazom svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG