Dostupni linkovi

Sud u Moskvi optužio novinarku koja je pratila suđenja Navaljnom


Antonina Favorskaja pred moskovskim sudom, 29. marta 2024.
Antonina Favorskaja pred moskovskim sudom, 29. marta 2024.

Sud u Moskvi službeno je u petak optužio rusku novinarku Antoninu Favorskaju za sudjelovanje u ekstremističkoj organizaciji u vezi s navodnim objavama na web-stranicama i platformama društvenih mreža povezanih sa fondacijom koju je utemeljio pokojni opozicijski političar, Aleksej Navalni.

Novinarka medijske kuće SOTAvision optužena je na zatvorenom ročištu na Basmanskom sudu u Moskvi.

Prema navodima istražitelja, ona je prikupljala materijale, snimala i montirala video zapise te kreirala publikacije za Navaljnijevu Fondaciju za borbu protiv korupcije (FBK).

Favorskaja je godinama pokrivala sudska ročišta Navaljnog i snimila posljednji video koji prikazuje kritičara Kremlja 15. februara na ročištu u kojem je sudjelovao putem video veze iz zatvora. Sljedećeg dana, Navaljni je iznenada umro.

Borba i smrt glavnog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:54 0:00

Kira Jarmiš, glasnogovornica Navaljnijeve udovice, Julije Navaljnaje, rekla je 28. marta, nakon što je Favorskoj određen istražni zatvor, da novinarka nije objavljivala video zapise na web-stranici FBK-a, koja je 2021. označena kao ekstremistička organizacija.

"Mediji pišu da je Antonina Favorskaja optužena za objavljivanje 'objava na platformama FBK-a'. Favorskaja nije ništa objavila na FBK-u, ali čak i ako odbacimo neistinitost ove optužbe, njezina suština ostaje - novinarka je optužena za novinarsku djelatnost", rekao je Jarmiš na mreži X.

Favorskaja je 27. marta trebala biti puštena iz zatvora nakon što je odslužila desetodnevnu kaznu zatvora pod optužbom za neposluh prema organima reda, nakon što je 17. marta privedena u kafiću nakon što je posjetila grob Navaljnog.

Favorskaja je jedna od nekoliko ruskih novinara koja je na meti vlasti u sklopu opsežnog gušenja neistomišljenika u Rusiji usmjerenog na ličnosti opozicije, novinare, aktiviste i članove LGBT zajednice.

Ona poriče nove optužbe, koje bi mogle rezultirati, bude li osuđena, kaznom od šest godina zatvora.

XS
SM
MD
LG