Dostupni linkovi

Sud BiH odbio zahtjev Dodikove odbrane za izuzećem sudije Mirsada Strike


Milorad Dodik pred Sudom Bosne i Hercegovine, 20. decembar 2023, Sarajevo, BiH
Milorad Dodik pred Sudom Bosne i Hercegovine, 20. decembar 2023, Sarajevo, BiH

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odbio je kao neosnovan zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika za izuzeće sudije Mirsada Strike, potvrđeno je za RSE iz Suda BiH u petak, 2. februara.

Odluka o odbijanju zahtjeva Dodikovog advokata Gorana Bubića donesena je isti dan na opštoj sjednici Suda.

Zahtjev za izuzeće sudije Strike, Dodikova odbrana zatražila je 17. januara na ročištu u predmetu protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloša Lukića.

Zahtjev za izuzeće upućen je istog dana, a nakon odluke da se ovaj predmet razdvoji.

Sud BiH prethodno je krajem januara odbio zahtjev odbrane Milorada Dodika za izuzeće sedam sudija ovog suda u predmetu protiv njega.

Dodik i Lukić su optuženi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta.

Milorad Dodik je optužen je da je kao predsjednik entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju važećim dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik Christian Schmidt, "iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH (OHR) obavezujuće".

Miloš Lukić je optužen da je, kao vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika RS, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće izvršavati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).

Treći put odgođen glavni pretres na suđenju Miloradu Dodiku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine tri puta odgađan glavni pretres na suđenju Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika tog entiteta.

Glavni pretres u predmetu protiv Milorada Dodika pred Sudom BiH je zakazan za 5. februar.

XS
SM
MD
LG