Dostupni linkovi

Euro po euro za školovanje siromašne djece u Hrvatskoj


Prikupljanje donacija za školovanje tridesetoro djece traje do 24. lipnja: ilustrativna fotografija
Prikupljanje donacija za školovanje tridesetoro djece traje do 24. lipnja: ilustrativna fotografija

Severina i Siniša su dvoje mladih iz Hrvatske koji se zahvaljujući stipendijama nalaze na putu da ostvare svoje snove. Danas Severina, buduća glumica i crtač Siniša sudjeluju u kampanji za drugi krug stipendija kroz "Fond Desa i Jerko Baković" namjenjenih djeci slabijeg imovinskog stanja.

Iz ovog Fonda već je stipendirano tridesetoro djece, a sada će se prikupiti novac za još toliko djece koji će stipendije primati od sljedeće školske godine. U promociji kampanje angažirala se i poznata pjevačica Severina Vučković.

"Cilj je prikupiti 40.000 eura, a anonimni donator, poslovni čovjek iz Hrvatske, će na svaki prikupljeni euro dodati još jedan", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog vijeća zaklade Solidarna i članica upravnog vijeća "Fonda Desa i Jerko Baković". Zaklada Solidarna pokrenula je kampanju za prikupljanje novca za stipendije.

Donacije za školovanje 30 djece

"Željeli bismo opet uzeti 30 djece 'pod svoje' i pratiti ih do mature, neovisno koji su sada razred. Obratili smo se centrima za socijalnu skrb, domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, đačkim domovima i školama i onda su nam oni predlagali i slali životne priče djece i objašnjavali zašto bi bilo važno da dobiju stipendiju", kaže Sanja Sarnavka.

Pristiglo je 170 aplikacija i sada dolazi najteži dio posla, odrediti tko će dobiti stipendiju, a tko neće, navodi.

Mlada glumica Severina sa pjevačicom Severinom tokom snimanja kampanje za "Fond Desa i Jerko Baković"
Mlada glumica Severina sa pjevačicom Severinom tokom snimanja kampanje za "Fond Desa i Jerko Baković"

Ovo je drugi krug stipendiranja. Kao i onaj prvi, namijenjen je prije svega djeci iz nerazvijenih područja Banije, Korduna i rubnih područja Like i Gorskog Kotara.

Fond je osnovan 2018. godine na želju Dese Baković i njenog tada već pokojnog supruga Jerka, koja je 600.000 kuna (80.000 eura) od prodaje stana donirala zakladi "Solidarna" i namijenila za stipendiranje siromašne djece.

Priče o mladim uspješnim ljudima u RSE podcastu Glasom mladih:

Dvoje stipendista iz prvog kruga, Severina Lajtman i Siniša Matijević, sudjeluju i u kampanji za drugi krug, a pridružili su im se pjevačica Severina Vučković i illustrator Siniša Mareković.

Severina Lajtman je pobjeđivala na recitatorskim natjecanjima i sanjala o tome da postane glumica, ali odrastanje u mnogoljudnoj siromašnoj obitelji u jednom od romskih naselja u Međimurju nije joj to obećavalo. Tada je pomogla stipendija Fonda Desa i Jerko Baković.

"Krenula sam u Zagrebu u Privatnu umjetničku gimnaziju, koja se plaća i stipendija mi je dobro došla kako bih pokrila troškove školovanja. Tako sam se u stvari i mogla školovati, jer, da nije bilo te stipendije, ja ne znam gdje bismo mi prikupili sva financijska sredstva.

Ona poziva na doniranje, jer, kaže, ljudski je pomagati i angažirati se.

"Trebamo raditi na zajedništvu i na obrazovanju sve djece i trebamo pokazati da svi možemo imati jednake mogućnosti, koliko god to bilo teško", poručila je za RSE Severina Lajtman.

Stipendija pomogla mladom crtaču

Crtač Siniša Matijević iz Krnjaka nedaleko Karlovca koji će ujesen krenuti na zagrebačku Likovnu akademiju također je jedan je od stipendista Zaklade. I on poziva na doniranje i opisuje kako je njemu stipendija pomogla.

"Meni je stipendija pomogla i svakako sam za to da ljudi doniraju, ako su u mogućnosti. Stipendija mi je pomogla u stručnom smislu, odnosno platila mi je od prvog razreda srednje škole studio koji osposobljava mlade umjetnike za dalje školovanje, odnsono za studij na Likovnoj akademiji", kazao je Siniša za RSE.

Stipendije su individualizirane, pojašnjava Sanja Sarnavka.

"Svako dijete ima različite potrebe. Recimo, kod nekih su se nabavljali školski pribor, torba i sve što treba za školu. Netko je trebao psihološku podršku, netko je trebao instrukcije ili plaćanje đačkog doma. Znači, stvarno je različito i mi stvarno gledamo koje su potrebe djeteta, što je ono što je bitno da može nastaviti školovanje", kaže Sarnavka.

Prikupljanje donacija traje do 24. lipnja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG