Dostupni linkovi

Beograd: Poseta princa Čarlsa simbolična poruka za region


Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola stigli u Beograd

Britanski prinčevski par, princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola Kamila, otpočeli su posetu Srbiji - jednoj od stanica njihove regionalne turneje.

Doček na aerodromu
Doček na aerodromu

Čarls i Kamila sastali su se sa najvišim državnim i crkvenim zvaničnicima Srbije, obišli kulturno-istorijske znamenitosti, razgovarali sa verskim liderima u Srbiji. Njihov dolazak nesumnjivo predstavlja značajan signal Srbiji i region, koji međutim, saglasni su sagovornici RSE ne treba precenjivati.

Prinčevski par je po sletanju na beogradski aerodrom dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić. Tokom prvog dana boravka u Srbiji princ Čarls i vojvotkinja Kamila sastali su se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i njegovom suprugom Dragicom. Potom su položili vence kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.

Posetu britanskog prestolonaslednika ne treba precenjivati, a ni umanjivati, ocenjuje u izjavi za RSE nekadašnji ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Vladeta Janković. Suština je, kaže Janković, u njenom simboličnom značenju:

Prijem u predsedništvu Srbije
Prijem u predsedništvu Srbije

Ne treba je precenjivati utoliko što ne može uroditi bilo kakvim pisanim sporazumom koji bi se odnosio na politiku ili na biznis. Ali, značaj je veliki utoliko što ostavlja utisak. Tu se posredno prenosi poruka Vlade Velike Britanije da podržavaju kretanja u regionu koja vode uzajamnom pomirenju i miru u budućnosti. S druge strane, šalje se i poruka da se slažu sa onim što preduzimaju režimi u ovom delu sveta. Uvek treba imati u vidu da posete britanske kraljevske porodice, bez obzira na sjaj koji je okružuje, nose određenu političku poruku zato što članovi britanske kraljevske porodice tradicionalno predstavljaju produženu ruku državne politike", smatra Janković.

Princ i vojvotkinja su u društvu istoričarke Dubravke Stojanović obišli tvrđavu Kalemegdan. Profesorka Stojanović kaže za naš program da je princ Čarls bio zainteresovan za sve epohe istorije Beograda, ali da je posebno interesovanje pokazao za Prvi svetski rat.

“Da je Austrija bila bukvalno preko reke Save. To je nešto što retko može da zamisli. Čak iako dobro zna istoriju da je to bilo tu. Eto, to ga je onako iznenadilo kada je shvatio da je Zemun bio austrijski pogranični grad. Bez obzira koliko je očigledno znao od ranije, čovek se opet iznenadi kada to vidi”, kaže profesorka Dubravka Stojanović.

Ona kaže da je sve odudaralo od običnih protokolarnih sadržaja.

Detalj sa polaganja venaca
Detalj sa polaganja venaca

To je bio jedan zanimljiv i prijatan razgovor. Videla sam da on dosta toga zna i mnogo toga ga je zanimalo. Mogu da kažem da je bilo vrlo šarmatno i opušteno u odnosu na ono što bi neko mogao da pomisli s obzirom na tu vrstu protokola. Bilo je prijatno”, rekla nam je Dubravka Stojanović.

Nakon šetnje, prestolonaslednik Čarls učestvovao je u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice, održanom u Konaku kneginje Ljubice, i sastao se sa patrijarhom Irinejem.

Za popodnevne sate najavljen je susret sa sinom kralja Petra Drugog Karađorđevića Aleksandrom u Belom Dvoru, a potom večera koju u čas gostiju iz Londona priređuje premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Globalna pitanja koja predstavljaju izazov za evropske i svetske tokove nesumnjivo će biti u agendi razgovora prinčevskog para i državnih zvaničnika Srbije, smatra Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku. Jedno od njih je izbeglička kriza, tema koja je ozbiljno narušila jedinstvo među članicama Evropske unije - zajednice u koju Srbija nastoji da uđe, kaže Joksimović.

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila
Princ Čarls i vojvotkinja Kamila

„Velika Britanija je takođe u značajnoj meri konzument migrantske krize. Tako da je reč o nekoj vrsti podrške da se zemlje u regionu ovom temom bave na adekvatan način. Mislim da je to jedna od potencijalnih poruka. S druge strane, region je uvek interesantan za ovakve vrste poseta kako se ne bi slala poruka samo jednoj od predstavnica u koje se dolazi, već podrška u širem kontekstu“, kaže Joksimović.

Upitana očekuje li da bi prinčevski par zvaničnicima Srbije u četiri oka mogao preneti nekakva očekivanja britanske vlade ili međunarodne zajednice, Aleksandra Joksimović smatra da to neće biti slučaj.

„Prinčevski par nije od onih koji prenose nekakve vladine poruke u četiri oka na način kako se to u diplomatskom smislu posmatra“, kaže Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku.

Tokom dvodnevne posete Srbiji planirano je samo jedno obraćanje javnosti princa Čarlsa. Naime, on će u četvrtak održati govor poslanicima Skupštine Srbije u samom Parlamentu.

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila u Srbiju stigli su iz Hrvatske, gde su boravili protekla dva dana. Iz Srbije kraljevski par nastavlja balkansku turneju posetama Kosovu i Crnoj Gori.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG