Dostupni linkovi

Sreten Lukić u Poljskoj služi kaznu zbog Kosova


Sreten Lukić u sudnici u siječnju 2014.
Sreten Lukić u sudnici u siječnju 2014.

Haški sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je tajni nalog kojim je početkom kolovoza ove godine naloženo prebacivanje iz haškog pritvora Ujedinjenih naroda (UN) Sretena Lukića, srbijanskog policijskog zapovjednika osuđenog na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina snaga pod njegovom kontrolom na Kosovu 1999.godine.

Lukić je osuđen u postupku poznatom prvo kao Milutinović i drugi, no nakon što je prvooptuženi oslobođen u prvom stupnju od optužbi – u žalbenom postupku slučaj je postao poznat kao Šainović i drugi – po imenu drugooptuženog.

Oni su kao visoki dužnosnici vlasti, vojske i policije osuđeni po zapovjednoj odgovornosti (po pet točaka optužnice) 2014.godine na visoke kazne zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima (deportacije, progon, ubojstva).

Potpredsjednik savezne vlade Nikola Šainović osuđen je u prvom stupnju na 22 godine zatvora, a žalbeni suci su mu je smanjili na 18 godina, oslobađajući ga zapovjedne odgovornosti za ubojstva, deportacije i prisilno premještanje, u nekim mjestima kao što su Turićevac, Srbica, Tušelj i Kačanik.

Toga je oslobođen i general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, no njemu je ostala prvostupanjska kazna od 22 godine, budući da su potvrđeni nalazi Raspravnog vijeća u svim ostalim dijelovima. I Pavković i Šainović proglašeni su pak zapovjedno odgovornim za progone putem seksualnog nasilja u Prištini i još nekim mjestima na Kosovu (Beleg, Ćirez), no žalbeni suci su odlučili kako im za to neće izreći dodatnu kaznu.

Načelniku policije za Kosovo Sretenu Lukiću, koji je također u prvom stupnju osuđen na 22 godine zatvora, također je ukinuta presuda za Turićevac, no potvrđena mu je presuda za preostale dijelove pet točaka optužnice, kao i utvrđena odgovornost za progone putem seksualnog nasilja. Kazna mu je smanjena za dvije godine te je osuđen u drugom stupnju na 20 godina.

General Vladimir Lazarević, koji je u prvom stupnju osuđen na 15 godina zatvora u žalbenom postupku je uspio ishoditi smanjenje kazne za 1 godinu te je osuđen na 14.

Dragoljub Ojdanić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, je priznao zločine, prihvativši prvostupanjsku kaznu od 15 godina zatvora, nakon čega je oslobođen nakon dvije trećine izdržane kazne budući da mu je u nju uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG