Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana dopremljeni u Potočare


Tabuti u Memorijalnom centru, Foto: Sadik Salimović
Tabuti u Memorijalnom centru, Foto: Sadik Salimović
Posmrtni ostaci srebreničkih Bošnjaka, ubijenih jula 1995. Godine dopremljeni su iz Visokog u Srebrenicu. Tužna kolona sa 774 tabuta i jednim sandukom stigla je u Potočare, gdje ih je dočekalo oko 2.000 članova porodice. Tuga i suze bili su na svakom koraku.

Hatidža Hren, supruga Rudolfa Hrena, i kćerka Dijana položile su cvijeće na kovčeg koji je dopremljen u posebnom vozilu. Dužnu poštu Rudolfu Hrenu, katoliku iz Srebrenice, odao je i Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH.

Mirsad Kebo pored kovčega sa tijelom Rudolfa Hrena
„Petnaest godina smo bili u neizvjesnosti nadajući se da ćemo pronaći Rudolfa. Ovo je najtužniji dan u mom životu, ali sada ću znati gdje mi je otac“, izjavila je kćerka Dijana.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ bila je okružena drugim majkama, koje su je tješile i brisale suze sa uplakanog lica. Hatidža prekosutra kopa dva sina i muža.

„Dugo sam živjela za ovaj dan koji je, sad vidim, najteži u mom životu. Dočekala sam da saznam bolnu istinu i ako preživim ovaj 11. juli, nastaviću da se borim da i ostale majke dočekaju da dostojanstveno sahrane svoje najmilije i da znamo gdje su naša djeca našla smiraj. Ne do bog nikome da se na ovakav način oprašta od svojih najmilijih“, rekla je Hatidža.

Šuhra Malić iz Potočara jednako tužno preživljava svaki juli. Izgubila je oko 30 članova iz porodice, a ovog 11. jula kopaće dva sina.

Tabuti sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana locirani su u hali bivše fabrike akumulatora, odakle će u subotu biti prenijeti kod musale u Memorijalni centar, gdje će ostati do klanjanja zajedničke dženaze.

Komemoracija će započeti u nedelju u 11 sati i 10 minuta učenjem Kur'ana. Potom će se izvesti recital Poema o Srebrenici, Abdulaha Sidrana, te Srebrenički inferno.

U zvaničnom protokolu predviđeno je da se prisutnima obrate Osman Suljić, načelnik Opštine Srebrenica, Čarls Ingliš, američki ambasador u BiH, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti, Torbjorn Jagland, generalni sekretar Vijeća Evrope, Iv Leterne, premijer Kraljevine Belgije, Redžep Taib Erdogan, premijer Republike Turske i Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zajednička dženaza klanjaće se istovremeno za sve žrtve genocida, s tim što će dženazu za Bošnjake voditi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, a za Rudolfa Hrena obred će voditi fra Martin Antunović.

Danas i sutra biće priređene projekcije nekoliko filmova, izložbe fotografija i promocija knjiga koje govore o stradanju Bošnjaka Srebrenice.

U Srebrenicu je već pristiglo oko 5.000 članova porodica žrtava, prijatelji i komšije, pretežno iz evropskih zemalja, ali i iz Amerike i Australije.

Na dan dženaze, 11. jula, ovdje se očekuje da će biti oko 50.000 ljudi. Preduzete su sve neophodne bezbjednosne mjere kako bi sve proteklo bez incidenata.
XS
SM
MD
LG