Dostupni linkovi

Über life - prvi srbijanski interaktivan film


Milutin Milošević, glavni glumac u filmu Über life
Milutin Milošević, glavni glumac u filmu Über life
Prvi srpski interaktivni film "Über life" započeo je svoju do sada ne viđenu komunikaciju sa publikom.

Za sada, film je moguće pratiti na velikim toch sreen ekranim u jednom od najvećih tržnih molova u Beogradu. Svako na osnovu svojih želja i intuicije može da kreira tok filma, uživa u zasebnoj fantaziji i tako stigne do jednog od nekoliko mogućih krajeva.

Ova epska priča smeštema u vreme koje liči na prošlost, ali to ne mora nužno da bude, zapravo je večita priča o borbi dobra i zla. To je borba jednog čoveka protiv mesije i njegovih okrutnih sledbenika.

Režiser Lazar Bodroža poznat filmskoj publici i po trejleru za još nerealizovanu eksperimantalnu filmsku verziju "Gorskog vijenca", kaže za RSE da će se fil za sada dustribuirati u Srbiji, ali da će uskoro sve zemlje u regionu imati priliku da se upoznaju sa ovim filmom.

“Ovo je intereaktivni film koji se distribuira isključivo na DVD i neće se prikazivati u bioskopima. U ovom filmu postoji devet krajeva od kojih je samo jedan happy end i postoji oko 30 tokova uz pomoć kojih se može doći do tih krajeva. Jedan avantura traje od pet do 17 minuta. Gledanje je jednako zabano i na DVD, ali i na kompjuretu pošto postoji i flash verzija u HD rezoluciji koju ja preporučujem”, kaže Bodroža.

Glavni lik ili Osvetnik koji pored ostalog traga za otetom devojkom, igra Milutin Milošević, tumač glavnih uloga u filmovima "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića i "Beogradski fantom" Jovana Todorovića. On za RSE kaže da je Osvetnik dobio vizije na osnovu kojih je znao da nešto mora da uradi.



“On je imao vizije da mora ubiti Mesiju ili glavnog negativca i on tu svoju misiju prepoznaje kroz medaljon koji mu jedna devojka daje i on tada shvata da je on taj čovek koji to mora da uradi, tako da su se spojili osećaji i konkretna potvrda i on kreće u obračun”, ističe Milošević.

Bodroža kaže da je film rađen oko godinu i po dana i da je njemu kao režiseru bilo važno da predstavi borbu pojedinca protiv religijske sile.

“Za razliku od države koja drži monopol nad fizikom silom, tu je i religijska sila koja drži monopol nad ljudskim strahovima, a tako je bilo kroz vekove, tako da “Über life” može metaforički da se shvati i kao borba pojedinca protiv ličnih strahova i ličnih sujeverja”
, naglašava on

Dva izneverena očekivanja

Sa druge strane, Bodroža kaže da postoje dva izneverena očekivanja u vezi sa ovim filmom.

“Jedno je da mnogi očekiju apsolutno gejmerko iskustvo, gomilu ajtema i visok nivo interaktivnosti – što nije, a, drugo je, da ljudi očekuju jednu fantazmagoričnu priču sa linearno objašnjenjim tokovim i karakterima – što takođe nije. Ovo je kao jedan dugačak trejler i kada pogledaš jedno desetak trejlera tebi bude jasno o čemu se tu radi i nije cilj preći “igricu", nego pogledati sve tokove”, ističe on.

Za Milutina Miloševića film deluje kao jedan akciona avantura.

“Film obiluje akcionim scenama i fanatastičnim elementima, koji su u isto vreme potpuno bajkoviti i čitava radnja se smenjuje, rekao bih, po nekoj logici sna”, ističe Milošević

Bodroža uspeh filma ne meri po količini novca koji će zaraditi već po nečem sasvim drugom.

“Biću zadovoljan ako film iskomunicira sa tinejdžerskom publikom koja se potpuno odvojila od bilo kakovog domaćeg dramskog sadržaja, ali i od filma i verujem da bi to mogla biti neke vrsta masovne publike kada je ovaj film u pitanju”, zaključuje Bodroža.

Zanimljivo je da je montažu radio Stevan Filipović, režiser trenutno aktuelnog filma "Šišanja", a fotografiju potpisuje Jovan Todorović.
XS
SM
MD
LG