Dostupni linkovi

Građani najviše podmićivali policiju i pravosuđe


Skup povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Beograd, 9. decembar 2010
Skup povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Beograd, 9. decembar 2010
Nivo korupcije u Srbiji povećao se u poslednje tri godine, a Vlada se u tom periodu manje uspešno borila protiv te pojave, pokazuju istraživanja. Doživljaj građana je da su političke stranke najkorumpiranije, zatim pravosuđe, državni službenici i zakonodavna vlast, policija.

Prosečna ocena učinka Vlade u borbi protiv korupcije se pogoršala u odnosu na prošlu godinu sa 2,38 na 2,24 pokazuju rezultati istraživanja Globalni barometar korupcije 2010.

Prema istraživanju, 25 odsto ispitanika smatra da je u poslednje tri godine veoma povećan nivo korupcije, 23 odsto da je malo povećan, 36 procenata da je nivo korupcije ostao isti. Globalni barometar je pokazao i da građani kao najkorumpiranije vide političke partije.

Da li misle da su političari korumpirani pitala je naša dopisnica Novka Ilić građane Užica:



Među ispitanicima u Srbiji 17 odsto je potvrdilo da su oni ili neki član njihovog domaćinstva davali mito u poslednjih godinu dana. Najveći broj njih podmićivao je policiju, zatim zaposlene u pravosuđu, zdravstvene radnike, carinike, zaposlene u obrazovanju.

"Neuspešna borba protiv korupcije je za Srbiju najveći problem u procesu priključenja Evropskoj uniji", ukazao je predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati na predstavljaju Globalnog barometra korupcije 2010.

„Politička volja se izražava u političkoj akciji. Možete da verujete u političku akciju ali kada pokušate da dokažete korupciju loše prolazite“
, kaže on.

Ako je suditi po prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, reklo bi se da politička volja za borbu protiv korupcije postoji iako su do sada više puta vlasti i Agencija za borbu protiv korpucije dolazili u raskorak oko određenih zakonskih rešenja, kao na primer dupliranja funkcija.

Najmanje korumpirana vojska


Tadić je, ocenjujući da bez snažnih institucija ne može biti efikasne borbe protiv korupcije, poručio da ukoliko se u Srbiji kreira mišljenje da negde drugde postoji potpuno rešen problem borbe protiv korupcije onda je to iluzija.
Čak 67,4 odsto ispitanika kaže da ni u koga nema poverenje u borbi protiv korupcije.


„Nijedno društvo na svetu ovaj problem nije rešilo, sva uspešna društva ovaj problem neprekidno rešavaju. Evo ja i sa ove govornice dajem podršku institucijama i svima koji u ovoj velikoj civilizacijskoj borbi mogu da pomognu“, rekao je Tadić.

Da ni u koga nema poverenje u borbi protiv korupcije izjasnilo se 67,4 odsto ispitanika. Zato predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcje Čedomir Čupić poručuje vlastima da verbalno, deklarativno i opšte izjašnjavanje, posebno odgovornih u državi, razvodnjava i umrtvljuje borbu protiv korupcije.

„Građani i javnost hoće aktivno i konkretno delovanje i ponašanje u borbi protiv korupcije. I dalje je na prvom mestu u percepciji građana politička korupcija koja u partijama formira koruptivne obrasce ponašanja i koruptivni način života. Preko nje se trguje uticajima, održavaju se i svaraju monopoli i karteli, razaraju privreda, političke institucije i vrednosni sistem“, poručuje Čupić.

U Upitniku koji je Evropska komisija prosledila Beogradu nalaze se i pitanja koja se tiču korupcije. Vensan Dežer, šef delagacije EU u Beogradu podseća da Srbija nije jedina zemlja koja ima negativne posledice korupcije.

„Pogledajmo indekse korupcije Transparensi internešenela. Treba da budemo zadovoljni što je 19 država EU imalo indekse korupcije iznad 5. Međutim, 8 zemalja je imalo indeks ispod 5 i to nisu samo nove članice već među njima ima i starih. Jasno je da sve nove članice i zemlje koje pretenduju da postanu kandidati moraju da pokažu političku volju za borbu protiv korpucije“
, kaže Dežer.

Najmanje korumpirani, prema Globalnom barometru korpucije u Srbiji su vojska i verske institucije.
XS
SM
MD
LG