Dostupni linkovi

Prodat deo akcija Naftne industrije Srbije


Rafinerija Naftne industrije Srbije u Pančevu
Rafinerija Naftne industrije Srbije u Pančevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 6. maja da je šest odsto udela u Naftnoj industriji Srbije (NIS) promenilo vlasnika.

Podaci sa Beogradske berze od 6. maja pokazali su da je više od 10 miliona akcija Naftne industrije Srbije (NIS), odnosno šest odsto, prodato na berzi.

Vučić je objasnio da je šest odsto udela Gasprom Njefta prodato ruskoj kompaniji Gasprom. On je potvrdio i da Rusija i dalje drži većinski udeo u vlasništvu u NIS-u.

On je pojasnio da je to učinjeno zbog sankcija, odnosno da kompanija Gasprom nije pod sankcijama, dok Gasprom Njeft jeste.

NIS od 2008. godine je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta (Gazprom Neft).

Gasprom Njeft poseduje 56,15 odsto vlasništva u toj kompaniji, Srbija 29,87 odsto, dok 13,98 odsto drže manjinski akcionari.

Na sajtu Beogradske berze 6. maja objavljeno je da da je nešto više od 10 miliona akcija prodato. Izmena još uvek nije zvanično uneta u registar vlasništva kompanije, te se stoga nije znalo ko je otkupio ove akcije. Lokalni mediji su spekulisali o tome da li Rusi i dalje drže većinsko vlasništvo.

NIS se nije javno oglašavao ovim povodom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 31. marta za Radio-televiziju Srbije da je NIS potpao pod sankcije EU zavedene protiv Rusije. On je rekao i da je jedna od opcija otkupljivanje NIS-a, čime bi se ova kompanija iz većinski ruskog vratila u državno vlasništvo.

NIS, sa sedištem u Srbiji, je energetski gigant u čijoj je nadležnosti i monopol nad uvozom sirove nafte u Srbiju.

Srbija u velikoj meri zavisi od Rusije u energetskom sektoru. Osim što je najveća naftna kompanija u zemlji NIS u većinskom ruskom vlasništvu, Rusija drži monopol i na tržištu gasa u Srbiji.

U međuvremenu, Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu, a Evropska unija uvela niz sankcija prema Rusiji koje pogađaju direktno ruski, a indirektno i srpski energetski sektor.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG