Dostupni linkovi

Skupština Srbije u utorak glasa o izbornom zakonu, opozicija podeljena


Hol Skupštine Srbije, Beograd, 24. april 2024.
Hol Skupštine Srbije, Beograd, 24. april 2024.

Poslanici Skupštine Srbije u utorak će glasati o izmenama Zakona o lokalnim izborima koje bi omogućile da se lokalni izbori 2. juna, pored Beograda održe i u drugim lokalnim samoupravama u kojima nisu bili u decembru 2023.

Glasanje je odloženo za utorak, pošto je sednica u ponedeljak trajala više od 11 sati tokom kojih su razmotreni svi amnadmani, prenela je televizija N1.

Opozicija se podelila oko izlaska na beogradske izbore.

Deo opozicije koji izlazi na izbore i koji je napustio koaliciju "Srbija protiv nasilja" objavio ime nove koalicije "Biram borbu", dok deo opozicije koja ne izlazi na izbore podnosi predlog Ustavnog zakona kojim je predviđeno pomeranje izbora za jesen.

Desno orijentisana koalicija NADA takođe se izjasnila da neće na izbore.

U novoj koaliciji "Biram borbu" su Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, prenela je Beta.

Druga opoziciona grupa u kojoj su Stranka slobode i pravde, SRCE i koalicija NADA, koja ne izlazi na beogradske izbore, najavila je podnošenje ustavnog zakona kojim je predviđeno pomeranje i spajanje izbora za jesen.

O čemu raspravljaju poslanici?

Prema Predlogu izmena zakona o lokalnim izborima, rok za njihovo raspisivanje pomeriće se sa 120 dana na 150 dana pre isteka mandata da bi se obezbedilo istovremeno raspisivanje izbora.

Predloženo je i da od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako je u sadašnjem zakonu.

Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov rekao je da je vlast rešila da izađe u susret zahtevima da svi izbori budu u isto vreme jer su želeli da smire unutrašnje tenzije.

Opozicija je optuživala vlast za izbornu krađu na decembarskim izborima, što su vladajuća Srpska napredna stranka i državni vrh odbacili.

Izborne nepravilnosti utvrdili su i međunarodni posmatrači, a misija ODIHR, Kancelarije OEBS-a za za demokratske institucije i ljudska prava uputila je vlastima 25 preporuka za unapređenje izbornih uslova.

Put bh. birača ka Beogradu: Sendvič, ceduljica i fiktivna adresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Šta kaže opozicija koja izlazi na izbore?

Predsednik opozicionog Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da su doneli odluku da uz ispunjenje tri osnovna zahteva učestvuju i na beogradskim i na lokalnim izborima.

To su formiranje komisije za reviziju biračkog spiska, poštovanje zakona o medijima i održavanje beogradskih i lokalnih izbora istog dana.

"Uspeli smo da dođemo do toga (spajanja izbora) i upravo smo na kolegijumu napravili dogovor da već sutra imamo sastanak o formiranju komisije vezane za birački spisak i medije", poručio je Aleksić.

Šta kaže opozicija koja ne izlazi na izbore?

Lider opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da poslanici SSP, Srca i koalicije NADA, predali parlamentu predlog ustavnog zakona koji predviđa pomeranje svi izbora na jesen.

Đilas je tokom skupštinske rasprave rekao da su taj ustavni zakon predložili smatrajući da "više nema vremena" da se do 2. juna primeni ni jedna od ključnih preporuka ODIHR-a.

On rekao da predlog ustavnog zakona omogućava pomeranje svih izbora na jesen, ali i ponavljanje lokalnih izbora koji su održani 17. decembra "bez ijednog valjanog razloga tako što je 65 predsednika opština i gradonačelnika podnelo ostavke".

Prethodno je za N1 rekao da je "siguran da bi vlast prihvatila minimum uslova da smo ostali jedinstveni".

On je izneo i tvrdnju da je ogroman pritisak međunarodne zajednice da opozicija izađe na ove izbore bez obzira što se "ništa nije prihvatilo".

Nakon lokalnih izbora u Beogradu 17. decembra 2023. nije formirana vlast jer nijedna grupacija nije imala dovoljnu većinu mandata.

Opozicija od tada traži poboljšanje izbornih uslova i primenu preporuka ODIHR-a pre ponavljanja izbora.

Jedan od zahteva opozicije bio je spajanje beogradskih sa ostalim lokalnim izborima.

XS
SM
MD
LG