Dostupni linkovi

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svetskim silama koje lobiraju za rezoluciju o Srebrenici


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 14. decembar 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 14. decembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da se najdominatnije svetske sile zalažu za rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali da će se Srbija tome suprotstaviti, kako je rekao, snažnije nego što misle.

SAD, Italija, Francuska i Nemačka su među kosponzorima rezolucije o Srebrenici, gde je prema presudama međunarodnih i sudova u Bosni i Hercegovini, u julu 1995. počinjen genocid nad oko 8.000 bošnjačkih civila, kada je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

"Dobili smo zvaničan stav da će lobirati i boriti se za tu rezoluciju, ja sam u istom razgovoru odgovorio da nisam očekivao drugačije", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Povodom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju predsednik Srbije je rekao da se to u toj organizaciji sada predstavlja kao normalan sled.

"Što se Saveta Evrope tiče tamo nam sada kažu da je to normalan proces i da tako piše, pa piše i da treba da se formira ZSO, pa ste to zaboravili", kaže Vučić.

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da će se time otvoriti Pandorina kutija.

"Pa svake godine će da imaju samo predloge rezolucije o genocidu počinjenih nad našim narodom, nad sovjetskim narodom i tako dalje. Pa kako ćete da objasnite da nije genocid", rekao je Vučić.

On je spomenuo i genocid nad Jermenima u vreme otomanske Turske za vreme Drugog svetskog rata.

"I Turci su naravno sponzori rezolucije protiv nas. Ali nije to protiv nas, to je civilizacijska vrednost. Biće mnogo civilizacijskih vrednosti u budućnosti", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da NATO zemlje nikada ne bi mogle da pobede Srbiju u Ujedinjenim nacijama dok se ne ujedine sa islamskim zemljama.

"Dobar deo islamskih zemalja, koje inače ne bi glasale protiv nas, sada će glasati. A ne zaboravite, ta mala slobodarska zemlja je otvoreno govorila o tim zločinima koji su se dogodili u Srebrenici. Ne zaboravite da mi nikada to nismo krili. Za razliku od svih drugih mi smo položila cvet, a niko nikada nije došao u Bratunac", rekao je Vučić

On je rekao da je Srbija u mogućnosti da dobije tri puta više glasova od dve NATO zemlje koje su se kandidovale za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.

"Shvatio sam da NATO zemlje ne mogu da nas pobede ni u čemu u Ujedinjenim nacijama, osim kad se skupe zajedno sa islamskim zemljama. A onda sam rešio da, pošto su nam ovako lepo partnerski napravili celu ovu priču zarad civilizacijskih vrednosti, mi ćemo sada budemo birani dokle god hoćemo, kako god hoćemo, kao nestalna članica Saveta bezbednosti", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je 14. aprila najavio da će doskorašnji predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, u svojstvu specijalnog izaslanika, u ponedeljak uručiti Vučićevo pismo predsedniku Generalne skupštine UN.

"Zahvalan sam Vuku Jeremiću što je pokazao želju da pomogne. Imaćemo na još nekoliko adresa specijalne izaslanike", kazao je Vučić.

Glasanje u Savetu Evrope

Vučić je rekao da će inicijativa Prištine proći sutra na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a da će glavna bitka biti najverovatnije 16. maja.

"Oni su sad napravili novi trik i sa tim želim da upoznam građane – to je da će 10. maja da kažu da upućuju Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, onaj akt koju su Evropljani doneli, ne bi li neki u tome pronašli Lajbnicov dovoljan razlog da kažu da je pokrenut proces oko ZSO, a u stvari nije pokrenuto ništa, i da kažu to nam je razlog da glasamo za Kosovo u Savetu Evrope", rekao je Vučić.

Kao uslovi za ulazak Kosova u Savet Evrope spominjani su povratak imovine manastiru Visoki Dečani kojima su posle zahteva vlade Kosova upisana 24 hektara u kosovski katastar, kao i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

BiH 'partnerska zemlja'

Vučić će u ponedeljak otići u BiH, za koju je rekao da je partnerska zemlja, pošto će avion “Er Srbije“ poleteti iz Mostara.

“Idemo u partnersku zemlju, sačekaće nas ljudi iz rukovodstva Bosne i Hercegovine, Mostara, razgovaraćemo sa njima. Večeras će biti (premijer Hrvatske Andrej) Plenković, pretpostavljam, na večeri. Razgovaraćemo sa svima. To su nama partnerske zemlje“, rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG