Dostupni linkovi

Petković: Svim vozilima s Kosova omogućeno kretanje u Srbiji


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, 27. oktobar 2022.
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković, 27. oktobar 2022.

Vlada Srbija donela je u ponedeljak odluku da se na teritoriji Srbije omogući sloboda kretanja svim vozilima s Kosova, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković.

Srbija je na to pristala sporazumom iz 2011. godine, postignutim između predstavnika Kosova i Srbije u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Petković je rekao da su odlukom, koja će se primenjivati od 1. januara, zaštićena prava Srba na Kosovu i da im je time omogućena sloboda kretanja, saopštila je Kancelarije za Kosovo.

Nije, međutim, navedeno da li će se registarske tablice automobila s Kosova i dalje prelepljivati nalepnicama kada pređu granicu kako je sada slučaj.

Petković je rekao da nije tajna da 99 odsto Srba na Kosovu koristi RKS (Republika Kosovo) tablice, jer je, prema njegovim rečima, to jedini način da žive, da opstanu i da se kreću.

Sever Kosova gotovo bez KM tablica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Prema podacima Vlade Kosova, od 1. novembra do 14. decembra 3.405 građana je promenilo registarske tablice na RKS, od čega najviše u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić.

Petković je rekao da tom odlukom Vlada Srbija nije odustala od nepriznavanja nezavisnosti Kosova

"Tablice čije smo korišćenje omogućili, kao i pre godinu dana lične karte, nisu simbol državnosti", rekao je Petković.

On je naveo da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer da je učešće u saobraćaju svim vozilima s tablicama koje su izdale kosovske vlast omogućeno iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i slobode kretanja i da se ne može tumačiti kao priznavanje nezavisnosti Kosova

U tekstu upozorenja se takođe navodi da to "ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244".

U saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo se navodi da je na sednici Vlade takođe doneta obavezujuća odluka za sve po pitanju Kosova.

"Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i predsednik Srbije kao i cela vlada da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada", rekao je on.

XS
SM
MD
LG