Dostupni linkovi

Srbija potpisala protokol o nabavci devet elektromotornih vozova iz Kine


Radnik šeta na mestu rekonstrukcije železničke pruge između Budimpešte i Beograda, u Beogradu, Srbija, 28. novembar 2017.
Radnik šeta na mestu rekonstrukcije železničke pruge između Budimpešte i Beograda, u Beogradu, Srbija, 28. novembar 2017.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i predsednik Upravnog odbora kineske kompanije CRRC Liu Ćanking potpisali su u sredu Protokol o razumevanju i saradnji o nabavci novih devet elektromotornih vozova za brzine od 120 kilometara na čas, javlja Beta.

Vesić je posle potpisivanja tog dokumenta u Vladi Srbije objasnio da će vozovi biti proizvedeni u fabrici kompanije CRRC (Changchun Railway Vehicles) u Kini, kao i da bi trebalo da budu isporučeni najkasnije do 31. decembra 2026.

Prema njegovim rečima, novim elektromotornim vozovima, koji će biti prilagođeni svim standardima EU, pokazaće se jedan novi kvalitet prevoza u Beogradu.

Liu Ćanking je rekao da je potpisani dokument još jedna potvrda da Srbija i Kina aktivno sprovode inicijativu "Pojas i put" i produbljuju pragmatičnu saradnju.

Protokol je potpisan drugog dana posete kineskog predsednika Sija Đinpinga Srbiji. Si se u sredu u Palati Srbija sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prethodno mu je priređen svečani doček kojem je prisustvovalo više hiljada građana.

Si Đinping je prvi put došao u Srbiju 2016. godine. Tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Prošle godine zvaničnici dveju država potpisali su i Sporazum o slobodnoj trgovini.

U oblasti infrastrukture i energetike najznačajniji zajednički projekti su izgradnja "Pupinovog mosta" u Beogradu i deonice auto-puta "Miloš Veliki", kao i rekonstrukcija termoelektrane "Kostolac".

U toku je i izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta, koja je deo kineskog strateškog projekta "Pojas i put".

Kina je pokrenula međunarodnu inicijativu "Pojas i put" 2013. sa ciljem razvijanja novih trgovinskih puteva i tržišta za kineski izvoz.

Evropska unija je više puta upozoravala Srbiju da, kao kandidat za članstvo u bloku, vodi računa o transparentnosti saradnje sa Kinom, pre svega u oblasti infrastrukture.

XS
SM
MD
LG