Dostupni linkovi

Srbi sa severa: Kraj nadgledanja nezavisnosti ne menja naš stav


Mitrovica
Mitrovica
Situacija na severu Kosova se u političkom i bezbednosnom smislu nakon okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova za sada nije promenila.

Politički lideri Srba sa severa Kosova i građani Mitrovice sa kojima smo razgovarali u razgovoru za RSE kažu da okončanje nadgledane nezavisnost nije i neće promeniti stav Srba koji ne priznaju kosovsku nezavisnost.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova (SNV) Milan Ivanović ističe da Srbi na severu Kosova neće prihvatiti integraciju u kosovski sistem, niti nametanje granice u ovom delu Kosova sa državom Srbijom. Ivanović kaže da izvesna doza uznemirenosti kod građana na severu ipak, nakon okončanja nezavisnosti Kosova, postoji.

“Mi vidimo da postoje jake snage KFOR-a koje se upravo lociraju ovde na severu na administrativnoj liniji, u pograničnim delovima, koji su ovde očigledno zbog nekog ‘našeg disciplinovanja’. I dalje je na snazi pojačana retorika o tome kako je sever Kosova kriminalizovan, kako samo na severu stvari nisu rešene. Ali nisu rešene zato što ovde ima Srba, tamo gde ih nema, naravno da jesu rešene. I ako svi oni misle da će stvari rešiti na taj način što ovde Srba biti neće, ja kažem da ćemo se mi suprostaviti svim legitimnim i demokratskim sredstvima, naravno na miran način, jer ovo je naša borba za život, za opstanak”, poručio je Ivanović.
Marko Jakšić
Marko Jakšić

Još jedan predstavnik Srba sa severa Kosova Marko Jakšić naglašava da okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova suštinski ništa na terenu, u ovom delu Kosova, nije promenilo.

“To nas Srbe ovde apsolutno ne dotiče, jer predstavlja deo Ahtisarijevog plana. Sami znamo da to država Srbija nije prihvatila kao što ni SB UN nije prihvatio nezavisnost Kosova. Tako da ta međunarodna upravljačka grupa zapravo i nije međunarodna, jer je čine samo one zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo. Mi smo, dakle, deo države Srbije, mi poštujemo ustav Srbije, poštujemo rezoluciju SB UN 1244 koja jasno kaže da je ne samo sever Kosova, nego da je celo Kosovo deo države Srbije i shodno tome, ja lično mislim da će kosovski Albanci jednog dana to da shvate i da će ponovo da se vrate tamo gde pripadaju - a to je njihova matica država Srbija, jer oni drugu državu nemaju”, rekao je Jakšić.

Osim politike milion problema

Mitrovčanin Radenko Nikolić objašnjava da li se i u kom smislu okončanje nezavisnosti Kosova reflektuje na život običnih građana na severu Kosova.

“Ovde se zaista ništa od te nadgledane ili nenadgledane nezavisnosti Kosova apsolutno ne oseća, nama je apsolutno svejedno kako oni tamo vide te stvari. Jer, mi nismo niti ćemo priznati nezavisno Kosovo. Ja se osećam kao neko ko živi u Srbiji, a ne u toj nekoj ‘takozvanoj’ državi Kosovo. I sad, nadalje i ubuduće mi ćemo nastaviti da slušamo samo institucije Republike Srbije. Ipak, znam da je situacija južno od Ibra drugačija, prosto jer je situacija na terenu drugačija. Zato sam mišljenja da bi sever Kosova trebalo da bude u sastavu države Srbije, a da bi možda zarad ulaska u EU možda trebalo priznati nezavisnost južno od Ibra. Naravno, ja to suštinski nikada priznao ne bih, ali da nam ostane bar ovaj severni deo. Jer ja vam garantujem da niko od Srba koji žive ovde na severu nikada, ni po cenu života, neće priznati niti živeti u nezavisnom Kosovu”, rekao je Nikolić.

O trenutnoj situaciji na Kosovu i životu Srba Ljubiša Vasić iz Gnjilana kaže:

“Ja zaista ovde u Mitrovici ne vidim da će se bilo šta promeniti nakon okončanja nezavisnosti Kosova. Jer, kada dođem ovde nikako nemam osećaj da sam na Kosovu, već da sam u Srbiji. Meni je ovaj sever isto što i Srbija. Ali, mi Srbi koji živimo južno od Ibra, po enklavama, smo u jako lošem položaju, užasno se osećamo zapostavljeno od strane države Srbije. Mi dole kao da ne postojimo. Nas niko ne pita od čega živimo. Ovde žive čitave porodice koje su na budzetu države Srbije, čitave porodice koje primaju i taj kosovski dodatak. Kod nas dole je tuga. Nema posla, omladina odlazi, jako loše živimo, preživljavamo. Ako se nešto uskoro ne promeni, otićiću što dalje. Moja supruga nigde ne radi, imamo troje dece i ja moju porodicu izdržavam sa 100 eura mesečno, ne mogu više…teško je. A svi pričaju samo o politici, kao da na Kosovu ne postoji milion drugih problema koji bole ovaj narod ovde”.

Inače, međunarodna upravljačka grupa u ponedeljak je okončala nadgledanje kosovske nezavisnosti i mandat Međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu koji je pratio sprovođenje Ahtisarijevog plana, a na osnovu kog je Kosovo proglasilo nezavisnost 17. februara 2008.

Na Kosovu će, međutim, i dalje biti prisutnost NATO snaga, KFOR-a, a svoj rad će nastaviti i misija EU za vladavinu prava, EULEX.
XS
SM
MD
LG