Dostupni linkovi

Podele među kosovskim Srbima zbog posete premijera


Niko nas ne može sprečiti da se krećemo u našoj zemlji i da posećujemo različite delove Republike Kosova: Isa Mustafa
Niko nas ne može sprečiti da se krećemo u našoj zemlji i da posećujemo različite delove Republike Kosova: Isa Mustafa

Poseta kosovskog premijera Ise Mustafe severu Kosova prošlog petka, prekid saradnje sa KFOR-om, a potom protesti u mestu Sočanica u Opštini Leposavić protiv početka izgradnje novog dečjeg dispanzera, doveli su do raskola između gradonačelnika na severu Kosova, ali i samog gradonačelnika i “Privremenog organa“ Opštine Leposavić koji funkcioniše po sistemu Srbije.

Nezadovoljni građani opštine Leposavić iz naselja Sočanica smatraju da se izgradnjom dečjeg dispanzera omogućuje infiltriranje zvanične Prištine u srpski zdravstveni sistem na severu Kosova. Zvanična Priština navodi da takvo ponašanje nikom ne koristi, a najmanje srpskoj zajednici.

Sve je počelo 2. decembra prisustvom premijera Kosova Ise Mustafe svečanom otvaranju mosta na reci Bistrici u opštini Zvečan, inače investiciji KFOR-a u iznosu od 400 hiljada eura.

Zgrada opštine Zvečan
Zgrada opštine Zvečan


Po saznanju o dolasku premijera Kosova na sever, lokalni Srbi su kamionom, autobusom i putničkim automobilima blokirali magistralni put Priština – Raška u mestu Rudare. Međutim, i pored blokade, sve zvanice su stigle na otvaranje mosta, koristeći druge, alternativne puteve.

Srpski predstavnici koji su inače deo kabineta Ise Mustafe, rekli su da se ova poseta kosovskog premijera dogodila protivno volji žitelja severa Kosova.

Politički predstavnici kosovskih Srba prekinuli su ranije komunikaciju i saradnju sa KFOR-om zbog, kako su naveli, obavljanja „uloge političkog pokrovitelja premijera Kosova Ise Mustafe prilikom nenajavljenog boravka na severu Kosova“.

S druge strane, KFOR je izrazio žaljenje što predstavnici severnih opština nisu prisustvovali otvaranju mosta, s obzirom da će on služiti razvoju njihovih zajednica. Premijer Isa Mustafa je poručio da „niko nas ne može sprečiti da se krećemo u našoj zemlji i da posećujemo različite delove Republike Kosova“.

Ovakvoj reakciji i odluci srpskih predstavnika se međutim nije pridružio gradonačelnik Opštine Leposavić, Dragan Jablanović, koga sada srpski predstavnici optužuju da podržao odluku KFOR-a da na severu „prošvercuje prištinski politički establišment“. Jablanović je za Radio Slobodna Evropa potvrdio da je odbio da prisustvuje otvaranju mosta bez dogovora sa ostalim gradonačelnicima, te da za posetu premijera i članova vlade nije ni znao, jer u protokolu koji je dobio od KFOR-a to nije bilo navedeno.

Optužbe i prozivanja

U saopštenju kojeg su potpisali ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, Ljubomir Marić, gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka Goran Rakić, Vučina Janković i Stevan Vulović, kao i predsednici “Privremenih organa” Opština Severna Mitrovica, Leposavić i Zvečan, Aleksandar Spirić, Zoran Todić i Ivan Todosijević, navodi se da je „gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović konačno javno saopštio da je eksponent antisrpske politike i da je njegov zadatak razbijanje jedinstva srpskog naroda na severu Kosova i Metohije”.

U saopštenju se kaže da oni imaju informacija o njegovim nezakonitim aktivnostima, kontaktima sa stranim obaveštajnim službama i kosovskom tajnom policijom, ali “niko nije verovao da će Jablanović biti toliko besraman da praktično podrži odluku KFOR-a da prošvercuje na sever Kosmeta prištinski politički establišment koji sprečava uspostavljanje ZSO, čime je udaren javni šamar čitavom ovdašnjem srpskom narodu”.

Saopštenje puno optužbi na račun gradonačelnika Leposavića: Jedan od potpisnika Aleksandar Spiric
Saopštenje puno optužbi na račun gradonačelnika Leposavića: Jedan od potpisnika Aleksandar Spiric


Oni Jablanovića “optužuju” za, kako kažu, pokušaj instaliranja novog zdravstvenog i obrazovnog sistema protivno volji naroda u opštini Leposavić.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović za Radio Slobodna Evropa kaže da prvi put čuje ovakve optužbe, te da otvaranju mosta na Bistrici u petak nije prisustvovao, odbivši to pre nego se dogovori zajednički stav povodom toga, a da su od strane KFOR-a bili pozvani svi gradonačelnici koji su i položili kamen temeljac za ovaj most.

Bajram Gecaj, zamenik ministra u Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave, inače blizak saradnik premijera Kosova, kazao je za RSE da izjave srpskih predstavnika veoma štetne za sve, a naročito za srpsku zajednicu, i one ne pomažu unapređenju odnosa srpske zajednice sa kosovskim institucijama, a istovremeno štete i proces dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Što se tiče posete premijera Kosova, Ise Mustafe severu Kosova, Gecaj kaže:

„Prisustvo premijera Mustafe otvaranju mosta je poseta na poziv komandanta KFOR-a. Ona nije imala nikakve veze sa bilo kim iz Srpske liste. Potpuno je netačno da je neko iz Srpske liste, kako sa lokalnog tako sa centralnog nivoa, pomogao poseti premijera Mustafe u Leposaviću. Dakle, to je bio poziv KFOR-a i premijer Mustafa je otišao na teritoriju Republike Kosova na poziv KFOR-a.

Mislim da je ovaj prekid saradnje srpskih predstavnika sa KFOR-om jako štetan, kako za Republiku Kosova, tako i za srpsku zajednicu, kao i za Republiku Srbije. Tokom poslednje posete Vučića Briselu u NATO-u, on je naglasio da je i za Srbiju stav KFOR-a veoma važan, a to znači da je i saradnja sa KFOR-om veoma važna“.

"Svi sarađuju sa centralnim vlastima"

Komentarišući navode da ima veze sa tajnom policijom Kosova i stranim obaveštajnim službama, Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića kaže da nikada nikog u životu nije poznavao niti sada poznaje.

”Ja sam se opredelio samo za rad u svojoj opštini i da doprinesem svojim građanima. Uradio sam toliko mnogo infrastrukturnih projekata u ovoj i prošloj godini nego sve tri opštine na severu zajedno, i njih to boli", rekao je on.

Zamenik ministra u Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave, Bajram Gecaj je rekao i da je većina projekata u Leposaviću realizovana preko ministra administracije i lokalne samouprave Ljubomira Marića i samog Ministarstva.

„Gradonačelnik Leposavića, radi ono što rade svi gradonačelnici opština sa srpskom većinom, dakle, sarađuju sa centralnim vlastima, jer su legitimni predstavnici tog dela nakon izbora 2013., i kao takvi, oni sarađuju. Ne sarađuje samo gradonačelnik Leposavića sa centralnim institucijama, već to rade i ostali gradonačelnici. Mogu vam reći da su u većini slučajeva svi problemi predstavljeni premijeru Mustafi bili rešeni. Dakle, premijer Kosova i Vlada sarađuju sa svima, a ne samo sa Leposavićem“, zaključuje Gecaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG