Dostupni linkovi

Smederevo: Brodovi plove, turisti prolaze


Dunav
Dunav

Turistički brodovi koji krstare Dunavom još uvek ne mogu da pristaju u Smederevo, koje nema odgovarajuće pristanište, pa strani i domaći turisti mogu samo sa vode da gledaju Smederevsku tvrđavu.

Zbog loše rečne infrastrukture, na delu Dunava kroz Srbiju u dužini od 588 kilometara turistički brodovi pristaju samo u Novom Sadu, Beogradu i Donjem Milanovcu.

U Smederevu najavljuju da će i taj grad konačno dobiti svaremenu luku za turističke brodove, ali je neizvesno kada će turisti sa Dunava moći da priđu Jerininom gradu.

Dunavom godišnje prođe oko 500 velikih turističkih brodova, ali po rečima Vidoja Bajića, šefa Lučke kapetanije Smederevo, nijdan od njih ne svraća u taj grad jer on još uvek nema pristanište po evropskim standarima, bezbedno za brodove i putnike.

„Putnički brodovi ne saobraćaju u Smederevo jer grad nema međunarodni putnički pristan koji bi zadovoljno standarde da putnički brod može da pristane i da putnici iz njega mogu bezbedno da izađu“, kaže Bajić.

Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, kaže za Radio Slobodna Evropa da se stvari konačno menjaju, da je započeta procedura kod Ministarstva za trgovinu i turizam i da očekuje da do kraja godine grad dobije 200.000 evra za izgradnju pristaništa za turističke brodove.

„A ono što je bitno i što želim vama da kažem je da je Smederevo, pored Beograda, jedan od retkih gradova koji ima vertikalni kej na koji mogu da pristanu kruzeri i veći brodovi“, kaže Avramović.

Goran Filipović iz Turističke organizacije Smederevo ističe da u ovom trenutku turisti sa brodova koji krstare Dunavom još uvek ne mogu čak ni sa vode da vide sve lepote tvrđave i samog grada. Nekadašnje pristanište pretvoreno je u teretnu luku u centru grada gde se pretovaruje ruda i proizvodi smederevske Železare.

„Sticajem okolnosti, na tom keju su još uvek dizalice i pretovarne rampe na pruzi. Još uvek su tu ispred tvrđave i barže... To je već stvar koja mora da se u vrhovima vlasti rešava, kako bi se pogled sa reke na Smederevo potpuno otvorio. I normalno, sve dok se ta slika ne promeni ne možemo da pričamo o nekoj prevelikoj poseti turista sa reke“, kaže Filipović.

Gradonačelnica Smedereva navodi da je sa resornim ministarstvom dogovoreno da od marta naredne godine počne uklanjanje industrijskog koloseka koji će biti preseljen prema industrijskoj luci i Godominskom polju, što će omogućiti otvaranje turističke luke pored same Smederevske tvrđave.

Kada ceo posao bude gotov, turisti će, pored jedne od najvećih ravničarskih tvrđava u Evropi, moći da vide i druge kulturno istorijske znamenitosti, među kojima i Vilu Obrenovića iz 1831. godine, koja je donedavno bila zatvorena za javnost.

“Sada je posebno interesantna Vila Obrenovića sa vinogradima od 30 hektara i sa svojom istorijom otvorena za turiste, tako da bi naša ponuda krenula od tvrđave i završila se u Vili Obrenović. Ono što još možemo da ponudimo to je mnogo dorbrih restorana sa ribljim specijalitetima i domaćom hranom, a tu su i modern vinarije."

Dolazak novih turista bio bi veoma značajan za Smederevo i sa finansijskog aspekta, jer turistički prihodi ne bi oticali Dunavom u Crno more, a primer dobre prakse za to je Donji Milanovac u kome, od kada je izgrađena luka, godišnje boravi oko 20.000 stranaca.

XS
SM
MD
LG