Dostupni linkovi

Zoran Đorđević novi ministar odbrane


Aleksandar Vučić i Zoran Đorđević
Aleksandar Vučić i Zoran Đorđević

Poslanici Skupštine Srbije u sredu su za novog ministra odbrane izabrali Zorana Đorđevića, koga je premijer Aleksandar Vučić predložio na tu funkciju do izbora nove vlade, posle vanrednih parlamentarnih izbora. Predsednik Srbije bi mogao do kraja nedelje da raspusti parlament.

Vučić je istakao da se izborom Đorđevića, dosadašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu odbrane, garantuje stabilnost sistema odbrane, budući da je Srbija u "ne jednostavnoj situaciji zbog migrantske krize".

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da je bitno što je Đorđević već deo sistema odbrane jer je bio državni sekretar u ministarstvu odbrane, pa mu neće trebati vreme za uhodavanje.

Na kraju je Pastor dodao još jednu rečenicu: “Možda zbog ove rečenice neću dobiti aplauz jednog dela sale, koji bih možda dobio: Savez vojvođanskih Mađara se i dalje zalaže za evro-atlantske integracije naše države i smatra i dalje da je to u interesu Republike Srbije.”

Sulejman Ugljanin iz Stranke demokratske akcije Sandžaka podržao je izbor Đorđevića za novog ministra odbrane i to obrazložio time da Đorđević, kao dobar ekonomski stručnjak, može da unapredi Vojsku i namensku industriju.

“U vrijeme devedesetih je bio mlad čovjek i nije imao vremena da bude komandno odgovoran za mnoge loše stvari koje su učinile tadašnja JNA, kasnije Vojska Jugoslavije. Očekujem da će imati snage i volje da pokrene postupak lustracije u tom komandnom kadru za sve one ljude koji su krivi i koji ništa nisu učinili, a mogli su da učine, za granatiranje bošnjačkih sela u Priboju koje je počinila Vojska Jugoslavije, tadašnji Užički korupus, i za masovnu otmicu Bošnjaka u Sjeverinu 1992. godine”, kazao je Ugljanin, koji je izneo i tvrdnju da je Srbija proglašena krivom presudom Međunarodnog suda pravde što nije sprečila genocid u Srebrenici, na šta je reagovao predsednik Vlade.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

“Želim najpre da i na tonu i pristojnom rečniku kojim je govorio o državnom sekretaru Đorđeviću zahvalim gospodinu Ugljaninu, ali na dve reči sam primoran da reagujem. Nije država Srbija proglašena krivom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, ali je tačno da je sve što se dešavalo u Srebrenici uvek bilo tema najoštrije osude svakog normalnog i svakog racionalnog. Želim, međutim, vas da zamolim, gospodine Ugljanin: prošlo je mnogo godina, svi smo rekli ono što smo imali da kažemo. Naravno, kao i vi, smatram da nikada stvari ne treba da budu zaboravljene, ali ako se u svemu uvek budemo vraćali u prošlost i iz toga izvlačili zaključke da neko nema poverenja u uniformisana lica..., ja mislim da se Bošnjaci i u Pazaru, i u Tutinu, i u Sjenici ili bilo gde drugde da žive, osećaju slobodno i da se osećaju kao građani i državljani ove zemlje i da veruju svojim državnim organima. Zato što sam siguran da nijedan vojnik, nijedan policajac, ne pravi razliku između naših građana zbog toga što je jedan Srbin, drugi Bošnjak, treći Mađar ili pripadnik bilo kog drugog naroda”, kazao je Vučić.

Sednica je obilovala polemičkim varnicama između opozicionih poslanika i premijera koje su izlazile iz dnevnog reda.

Nakon što je rekao da njegova stranka neće podržati Zorana Đorđevića za novog ministra odbrane, poslanik opozicione Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić kritikovao je ekonomske rezultate Vlade.

“Te investicije koje nas zaobilaze neće dovesti do povećanja bruto društvenog proizvoda, kao što je to povećanje i rast u zemljama oko nas. Srbija je danas zemlja u regionu sa najmanjim rastom bruto društvenog proizvoda. Prosečan rast u region je 2,6%, a u Srbiji 0,8% prošle godine. Dobro je što ga ima, ali da bismo stigli i region, da bismo dostigli i Evropu, rast mora da bude 6-7%, a to ovakvom politikom nije moguće. I zato ova vlada na izborima zbog budućnosti Srbije ne može i ne sme da dobije podršku građana”, rekao je ovaj opozicioni poslanik.

Na Đurišićeve tvrdnje reagovao je premijer Aleksandar Vučić:

“Kad ste vi to imali 6-7%, kad ste imali gotovo -4% rast BDP-a, što je rekordan negativni rezultat u državi Srbiji 2009. godine? Pa, tad ste vi bili, gospodine Đurišiću, na vlasti. Doveli ste nas do minus četiri, a sad nam pričate o plus šest. Imali ste najveći minus u Evropi i svetu, a sad nam pričate kako biste vi pravili +6% rasta. Pustite one koji su nas izvukli od vaših minus četiri i koji su zemlju izvukli iz recesije i počeli da joj prave pozitivni bruto domaći proizvod da svoj posao rade. Samo nemojte vi da ih omalovažavate...Što se tiče investicija, kažu, čuli ste malopre, svi su u regionu uspešniji, idu investitori u region. Prvi do nas u regionu, od onih koji nisu članovi Evropske unije, ima 420 miliona evra nivo investicija. To je prvi do nas, a mi imamo milijardu i osamsto miliona. Nisam znao da je 400 miliona više od milijardu i osamsto”, rekao je Vučić.

Poslanik “Pokreta za preokret” Janko Veselinović nije učestvovao u raspravi o predlogu izbora novog ministra odbrane.

"Kao što nisam učestvovao ni u razrešenju Bratislava Gašića, neću učestvovati ni u raspravi o postavljanju novog ministra. Ovde se radi o tragikomediji koja je počela stradanjem sedam ljudi u helikopterskoj nesreći, a završiće se time što će neko postati ministar i onda biti razrešen kad budu raspisani izbori", naglasio je Veselinović.

Prethodni ministar Bratislav Gašić smenjen je 5. februara zbog seksističke izjave upućene novinarki.

Nakon izbora ministra, pred poslanicima je rasprava o amandmanima na Predlog zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

XS
SM
MD
LG