Dostupni linkovi

Sjećanje na stradale u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu


U Sarajevu je obilježena 32. godišnjica napada na kolonu u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici
U Sarajevu je obilježena 32. godišnjica napada na kolonu u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici

Delegacija Republike Srpske je položila cvijeće i zapalila svijeće u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, gdje je u incidentu prilikom povlačenja vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) 3. maja 1992. godine ubijeno i ranjeno nekoliko osoba.

Prisutne su bile porodice žrtava, politički zvaničnici i boračke organizacije iz tog bh. entiteta, koji su pod jakim mjerama obezbjeđenja odali počast stradalim pripadnicima JNA.

Ove godine, zbog poklapanja 3. maja i Velikog petka uoči Vaskrsa, obilježavanje je pomjereno na 20. april.

Savjetnik Željke Cvijanović, članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Boško Tomić kazao je je za njega veoma tužan trenutak, jer je zločin počinjen bez obzira na dogovor i prisustvo stranaca.

"Mislim da moramo stvarati ambijent gdje će se moći normalno doći na mjesto gdje se desio zločin, i da počnemo da poštujemo jedni druge u zemlji u kojoj živimo i da tražimo da odgovaraju oni koji su činili zločine", rekao je Tomić, prenosi Fena.

Odavanje počasti žrtvama je obilježeno uz jake bezbjednosne mjere.
Odavanje počasti žrtvama je obilježeno uz jake bezbjednosne mjere.

Početkom maja 1992. godine, trebala je biti izvršena razmjena vojnika JNA iz sarajevske kasarne Bistrik za tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Nedugo nakon polaska kolone, ona je presječena i zaustavljena u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Broj poginulih varira, nekadašnji komandant Druge oblasti JNA Milutin Kukanjac je izjavio da je tada ubijeno šest osoba, dok je prema podacima Tužilaštva BiH ubijeno osam, a ranjene 24 osobe.

Optužnica za Dobrovoljačku

Tužilaštvo BiH podiglo je krajem aprila 2022. godine optužnicu protiv ukupno deset osoba u predmetu "Dobrovoljačka".

Optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam osoba sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja.

Optužnica obuhvata i ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

"Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, poticali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a", saopšteno je iz Tužilaštva.

Dodaje se da optuženi "nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, kao i da su pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina".

To nije prvi predmet u slučaju događaja u Dobrovoljačkoj ulici.

Tužilaštvo BiH je 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za ovaj slučaj, a među njima su bili danas pokojni general Armije Republike BiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva Republike BiH Ejup Ganić.

O Dobrovoljačkoj ulici ranije se izjasnio Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta".

Izvor: Agencije

XS
SM
MD
LG