Dostupni linkovi

Jovanović srpskim liderima u BiH: Ne branite Srbiju kao što ste to radili


Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratske stranke Srbije
Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratske stranke Srbije

Predsjednik Liberalno demokatske partije (LDP) Čedomir Jovanović osvrnuo se na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini nakon što je odlučeno da BiH pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Srbije za genocid.

"Postalo je jasno da je Bosna i Hercegovina u ozbiljnoj krizi i da se sada samo traže povodi za međusobne obračune. Ako srpski lideri u BiH misle da brane Srbiju kao što su to već radili, molim ih da to više ne rade. Najveća pomoć nam je mir u Bosni i Hercegovini. Nakon više od dvadeset godina, najbolje bi bilo da makar pokušamo da ponovo budemo normalni", naveo je Jovanović.

"Nikad nećemo naći dovoljno pravde za sve one koji su stradali u strašnom ratu, i nema te pravde koja bi mogla tu bol da nadoknadi. Ako nema pravde, neka na kraju bude pameti, to je ono što nam je svima potrebno", poručio je lider LDP-a.

"Revizija postaje samo povod za nove međusobne odnose. Političari ne treba da se bave pravom. Revizija ili traganje za pravdom ne smije biti ni razlog ni opravdanje za neke nove nesporazume ili radikalizaciju odnosa u regionu. Neka se time bave sudije i pravni timovi, ali nema potrebe za radikalizacijom odnosa između Srba i Bošnjaka u samoj Bosni i Hercegovini", navodi Jovanović.

"Sve ono što je potrebno Srbiji, potrebno je i Srbima i Bošnjacima - a to je mir. Ne smijemo dozvoliti da problemi ugroze krhki mir koji imamo više od dvadeset godina. Ko god se nalazi na vlasti u Sarajevu, u Beogradu ili Banjaluci, on se suočava sa problemom koji razara sve, a to je surova prošlost za koju smo svi zajedno odgovorni".

"Presudno zavisimo jedni od drugih. Nema normalnog odnosa između Srba i Bošnjaka ukoliko je Bosna i Hercegovina takva kakva je, i to je ono što je kamen spoticanja. Previše dugo nam se glava drži u devedesetim, i kada kao društvo nemamo odgovore na probleme, onda podsećamo ljude na ono što su preživeli i to je dovoljno da proključa krv i da se odlože, za ko zna koliko vremena, u stranu ona pitanja na koja sami nemamo odgovor", navodi Jovanović.

"Ne smijemo izgubiti ni sekund više u ovako nesigurnom svijetu. Moramo zajedno tražiti odgovor na probleme koji će zajedno polomiti kičmu i Srbiji i Bosni i Hercegovini ukoliko budu ostali previše dugo otvoreni. Moramo da budemo sposobni da razmišljamo o rješenjima za 21. vijek, a ne da se držimo rješenja koja će nas vraćati u '95. godinu. To ponekad liderima nije lako da kažu, ali će cijena koja se onda plaća biti samo veća", stoji na kraju saopštenja predsjednika Liberalno demokatske partije (LDP) Čedomira Jovanovića.

XS
SM
MD
LG