Dostupni linkovi

Izložba sinergija Sarajeva: Evropa u našim očima


Detalj sa izložbe „Sinergija Sarajeva: izražavanje evropskog identiteta u očima Sarajlija“
Detalj sa izložbe „Sinergija Sarajeva: izražavanje evropskog identiteta u očima Sarajlija“
U sklopu 29. festivala Sarajevska zima, protekle sedmice je otvorena izložba „Sinergija Sarajeva: izražavanje evropskog identiteta u očima Sarajlija“ u zgradi Delegacije Evropske unije.

Korištenjem savremene tehnologije autor, slovenački umjetnik Bojan Brecelj, napravio je seriju fotografija na kojima bh. građani ističu svoja stajališta o značaju Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.

Pokretni fotostudio (Selffish portrait studios) koji omogućava da, kada stanete ispred kamere, zabilježi autoportrete – kreirao je Bojan Brecelj:

„Ja nisam prije vidio neki ovakav sistem. Ovaj ima neku specifiku da su fotografije baš profesionalno u smislu portreta – pravi odlične, kvalitetne autoportrete. Tu je još jedna stvar: kad ti sebe slikaš, ti vidiš svoj prostor, a to nikada u drugim situacijama ne vidiš. Kad vidiš sebe u zrcalu, to je nešto drugo nego kad gledaš fotografa.“

Nakon što zamoli slučajne prolaznike na ulici da zabilježe svoje fotografije, Bojan Brecelj snimi i audio izjavu sudionika kako bi ispod fotografija zapisao njihove misli. Sarajlije zainteresovano učestvuju u ovom programu, navodi ovaj umjetnik:

„Baš sa srcem! Mislim da je najmanje 350 ljudi do sada učestvovalo. Ja sam to registrovao kao CC rights, što znači da niko ne može da uzme za sebe, ali svako može da koristi, razvija i to dijeli. Ovdje je tema Evropa, kako se shvata Evropa i kako bismo željeli vidjeti da se Evropa razvija.“

Srce kulturnih događaja

Izložba „Sinergija Sarajeva: izražavanje evropskog identiteta u očima Sarajlija“ je sadržaj ovogodišnjeg međunarodnog festivala Sarajevska zima. Za specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Petera Sorensena ovaj festival je itekako značajan. Poput i same izložbe, Sarajevska zima promoviše mir, toleranciju, razumijevanje i saradnju različitih kultura, ističe šef Delegacije Unije u BiH.

Sa izložbe "Sinergija Sarajeva"
Sa izložbe "Sinergija Sarajeva"
„Festival osigurava i stavlja Sarajevo u samo srce kulturnih događanja u naredna dva mjeseca. Stotine autora sa svih kontinenata prezentiraće svoje radove putem izložbi, koncerata, pozorišnih predstava, filmova, različitih izvedbi, diskusija i zadataka. Ovo će pokazati nešto što vrlo često zaboravljamo, a to je da danas moderna Evropa nije samo jedan politički koncept, već je također i posljedica jednog uvijek prisutnog istinskog bogatog i zajedničkog kulturnog nasljeđa“, istakao je Sorensen.

Evropsko udruženje izdavača odlučilo je da ove godine uvrsti Bosnu i Hercegovinu u utrku za nagradu Evropske unije za književnost. Nakon što predstavnici PEN centra BiH, te udruženja pisaca i izdavača formiraju žiri, biće poznato ko je predloženi bh. pobjednik za nagradu koju dodijeljuje Evropska unija, ističe direktor festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić.

„Ova 2013. godina biće upamćena i po jednoj evropskoj nagradi koja je jako vrijedna i prestižna, ima u Evropskom parlamentu ogroman publicitet, veliki je interes za prevođenje, za autore i za zemlju koja to dobija. Ja sam to pratio i stalno se pitao u čemu je problem što mi nismo tu, jer imamo krasne autore, izvrsne ljude. Kada se ta vrata jednom otvore, to se ne zatvara. Onda ulazite u svijet koji je vaš. Svijet knjige je ustvari Evropa“, ističe Spahić.

Bosanskohercegovačko društvo je u strašnim mukama, navodi Spahić, ali kultura je upravo način da se prebrode brojne barijere koje dnevna politika i parlament zaobilaze, zaključuje direktor Sarajevske zime.

„Ne može se Evropa baviti samo našom kinematografijom, mada ima veliki respekt za sve oblasti umjetnosti, a mi ne možemo poništiti evropsku kulturnu baštinu. Iduće godine je šezdeset godina evropske kulturne baštine – Konvencije o kulturi – iduće godine su mnogi značajni jubileji. Jedno je najvažnije: Evropa mora promijeniti kulturnu politiku. Ja sam radio na tome u Savjetu Evrope i Evropskoj uniji koliko sam mogao. Sada, kao tek izabrani predsjednik Evropskog kulturnog foruma ću učiniti sve da svaka zemlja, svaki kraj i regija, imaju autentične centre i da naprave jednu potpuno novu kooperaciju za budućnost“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG