Dostupni linkovi

Sindikati Croatia Airlinesa u štrajku


Štrajk zaposlenika hrvatskog nacionalnog avio-prijevoznika Croatia Airlines (CA) se nastavlja, a nastavljaju se i razgovori sindikata sa Upravom. U štrajku su piloti i kabinsko osoblje (stjuardese i stjuardi), dok je sindikat koji okuplja zaposlenike „na zemlji“ - Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu - našao kompromis sa upravom i nije ni održao jednosatni štrajk upozorenja i solidarnosti.

Kako je izjavio predsjednik tog sindikata Tomislav Rajković, dogovoreno je da se ukupni broj otkaza u tom segmentu sa planiranih 27 posto smanji na 17 posto, što znači da će u tom segmentu CA bez posla ostati osamdesetak ljudi. Ovo je četvrti od ukupno šest sindikata u CA koji je potpisao kolektivni ugovor sa reduciranim pravima prema prošlogodišnjem.

U međuvremenu su sindikatima u štrajku - Hrvatskom sindikatu prometnih pilota i Sindikatu kabinskog osoblja zrakoplova – potporu i solidarnost izrazili kolege iz Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja, i najavili štrajk solidarnosti o kojem će naknadno izvijestiti javnost.

„U potpunosti prepoznajemo probleme i izazove pred kojim se nalaze naši kolege iz Croatia Airlinesa, te im dajemo našu bezuvjetnu podršku,“ stoji u priopćenju sindikata kontrole leta.

Štrajk je započeo u 6 ujutro, a glavni zahtjev sindikata u štrajku je – da se u kolektivnom ugovoru zadrže stečena prava kao u prošlogodišnjem kolektivnom ugovoru. Nema vijesti o ozbiljnijim problemima u letovima hrvatske avio-kompanije, a otkazana su 24 domaća i međunarodna leta.

Iako kažu da su spremni na novonastalu situaciju, u Upravi CA nadaju se da će rješenje biti nađeno što prije. Kako je ovo treći štrajk od 2010. godine, nije ih zatekao nespremne, kazao je za Hrvatski radio član Uprave CA Zlatko Širac.

„Otkazali smo 24 leta, međutim svi ti putnici će biti zbrinuti i prevezeni do svojih destinacija. Promet smo organizirali na način da dio letova ide našim avionima i s našim posadama sukladno Arbitražnim pravilima o poslovima koji se ne smiju prekidati u štrajku, dio ćemo prevesti sa 6 unajmljenih zrakoplova drugih kompanija, a nešto će putnika biti 'rerutirano' s partnerskim kompanijama,“ kazao je Širac.

Po njegovoj procjeni, oko 1500 putnika CA osjetit će u utorak poremećaje zbog štrajka.

Razgovori sindikata i Uprave CA nastavljeni su i poslijepodne.
XS
SM
MD
LG