Dostupni linkovi

Škole na severu Kosova odbile zahtev Izborne komisije za otvaranje biračkih mesta


Pogled sa biračkog mesta u Severnoj Mitrovici, 17. oktobra 2021.
Pogled sa biračkog mesta u Severnoj Mitrovici, 17. oktobra 2021.

Direktori 33 obrazovnih institucija na severu Kosova odbili su da ustupe svoje prostorije za održavanje glasanja za ili protiv smene albanskih gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, rekao je 17. aprila šef Sekretarijata Centralne izborne komisije, Burim Ahmetaj.

Glasanje za smenu gradonačelnika u ove četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova održaće se 21. aprila na osnovu Administrativnog uputstva Vlade Kosova.

Trenutno su u tim opštinama na vlasti albanski gradonačelnici jer su Srbi bojkotovali izbore aprila 2023. Ovo pitanje je tokom 2023. godine podiglo tenzije, usled čega je međunarodna zajednica insistirala na raspisivanju novih lokalnih izbora.

Burim Ahmetaj je rekao da je samo 10 obrazovnih institucija u sve četiri opštine na severu Kosova pristalo da se glasanje može održati u njihovim prostorijama.

On je rekao da Sekretarijat Centralne izborne komisije "intenzivno radi" na pronalaženju novih alternativnih lokacija koje će služiti kao birački centri na dan glasanja 21. aprila.

„Zakon obavezuje ove opštine i direktore škola da ove javne objekte daju na korišćenje za potrebe glasanja“, naglasio je on.

Inače, poslednji lokalni izbori aprila 2023. su održani u kontejnerima jer direktori obrazovnih institucija u opštinama na severu ni tada nisu dali dozvolu da se biračka mesta otvore u njihovim objektima, što je ranije bila praksa.

Obrazovne institucije u srpskim sredinama na Kosovu rade u sistemu Srbije.

Počinje postavljanje kontejnera za glasanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koja im podršku Beograda, 8. aprila je saopštila da neće učestvovati u glasanju za smenu gradonačelnika jer je, prema njihovim rečima, premijer Aljbin Kurti (Albin) "učinio sve da ono ne uspe".

Kao jedno od obrazloženja za svoje povlačenje su naveli neažurirane biračke spiskove.

U međuvremenu su ambasadori zemalja Kvinte i šef kancelarije Evropske unije na Kosovu u zajedničkom saopštenju izrazili žaljenje što se Srpska lista i neki drugi politički predstavnici Srba, povlače iz procesa glasanja za smenu albanskih gradonačelnika u opštinama na severu.

Pozvali su ih da preispitaju svoje stavove i da u potpunosti iskoriste "raspoloživa demokratska sredstva za unapređenje efektivne i reprezentativne demokratije".

Da bi glasanje za smenu albanskih gradonačelnika na severu Kosova bilo uspešno, potreban je 50 odsto plus jedan od ukupnog broja upisanih birača.

Prema Administrativnom uputstvu Vlade Kosova, ako ovo glasanje bude uspešno, predsednica Kosova Vjosa Osmani ima zakonski rok između 30 i 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Ako glasanje bude neuspešno, naredna inicijativa može da se pokrene ponovo nakon 12 meseci.

XS
SM
MD
LG