Dostupni linkovi

Građani Sarajeva prisjećaju se žrtava ratne opsade


Šetnja povodom godišnjice početka opsade Sarajeva ratnih 90-ih, sa postavljenim cipelama koje simboliziraju ubijene građane, 5. april 2024.
Šetnja povodom godišnjice početka opsade Sarajeva ratnih 90-ih, sa postavljenim cipelama koje simboliziraju ubijene građane, 5. april 2024.

Nekoliko stotina građana učestvuje u petak, 5. aprila u šetnji kroz centar grada povodom godišnjice početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine. Najprije su se okupili ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva.

Vojska Republike Srpske je počela opsadu Sarajeva 5. aprila 1992. godine. Glavni grad BiH je bio pod opsadom 1.423 dana i za to vrijeme je ubijeno više od 11.000 ljudi.

Alija Hodžić je tokom opsade izgubio kćerku, a i sam je bio ranjen.

"Imao sam jednu, jedinu kćerku Jasminu. Zločinci su je ubili. Te proklete granate, jedna pa druga, faktički su je izrešetale", prisjetio se Hodžić stradanja, sudjelujući u obilježavanju 32. godišnjice početka opsade Sarajeva.

Duž cijele rute je postavljeno 11.551 doniranih cipela koje simbolizuju ubijene građane opkoljenog Sarajeva, kao i postavke gdje će se građani i turisti moći informisati o načinu života u opkoljenom Sarajevu.

Inače, projekat "Stazom sjećanja 11 541..." provodi Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo, i počeo je 5. marta ove godine.

Ahmed Kunalić, direktor Memorijalnog centra, kazao je da su proteklih mjesec dana građani donirali cipele koje simboliziraju ubijene građane opkoljenog Sarajeva.

"Građani su ugradili dio svojih uspomena u ovu stazu sjećanja. Ona je danas pokazna, a trajno mjesto će naći u okviru memorijalne šume koju ćemo graditi s ciljem trajnog sjećanja na period agresije i opsade", kazao je.

Prema podacima Istraživačko-dokumentacijskog centra Sarajevo, u ratu je ukupno poginulo više od 97.000 osoba u Bosni i Hercegovini.

Procjena Demografske službe Haškog tužilaštva je da je riječ o broju od 105.000 osoba.

Prema podacima Haškog tribunala, objavljenim na službenoj stranici, za zločine na području Sarajeva pred Sudom BiH osuđeno je deset pripadnika Vojske Republike Srpske.

Na nižim sudovima za zločine na području Sarajeva osuđeno je još najmanje 20 osoba.

XS
SM
MD
LG