Dostupni linkovi

Bešlagić: U septembru ćemo svjedočiti da Jurišić nije komandovao


Selim Bešlagić, Foto: Maja Nikolić
Selim Bešlagić, Foto: Maja Nikolić
Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u intervjuu za RSE govori o međunarodnoj crvenoj potjernici koju je Srbija ponovno aktualizirala protiv njega zbog slučaja "Tuzlanska kolona". Govori kako ga je država BiH već tri godine ostavljala na cjedilu i nikada ga nije zaštitila. Nada se da će Ilija Jurišić u septembru, nakon njegovog svjedočenja, biti pušten iz beogradskog zatvora.

RSE: Gospodine Bešlagiću, ponovno je aktualizirana potjernica Srbije prema vama. Što to ponovno za vas znači?

BEŠLAGIĆ: Za mene ne znači ništa. Ja sam tražio odgovor od naših vlasti da idu prema Interpolu sa zahtjevom dostavljanja stava Tužilaštva BiH da što se tiče bar kolone 15. maj nema nikakvih elemenata za tužbu. I ja se nadam da će se dobiti neki odgovor.

RSE: Možete li prokomentirati sveukupno te potjernice Srbije prema građanima BiH?

BEŠLAGIĆ
: Suština tog problema leži u tome što mi kao država nemamo još uvijek političku snagu, ili bolje
Mi moramo priznati - Srbija je država, Srbiju predstavlja jedan jaki diplomatski lobi i u ovim trenucima- želeći da pokažu kako oni žele da procesuiraju ratne zločine, oni su našli za shodno da procesuiraju prije svega ljude i „zločine“ koji su se desili u BiH.
rečeno - nemamo politički konsenzus da je BiH država građana BiH. Ako Sud u Beogradu po zahtjevu građana iz RS pravi potjernice, onda je to jadno. Ja sam za to da naši sudovi to rade i da naši sudovi donose sudske presude na osnovu argumentacije. Mi moramo priznati - Srbija je država, Srbiju predstavlja jedan jaki diplomatski lobi i u ovim trenucima- želeći da pokažu kako oni žele da procesuiraju ratne zločine, oni su našli za shodno da procesuiraju prije svega ljude i „zločine“ koji su se desili u BiH. Hoću da kažem da Srbija zna šta radi, hoće da se pokaže kao lider na Balkanu. Naši su u tome nesposobni, ili ne žele da budu sposobni - ja to više ne mogu komenitarisati jer jednostavno nije bilo rekacija i odziva na ove naše apele i naše pozive. Ukoliko britansko pravosuđe Ejupa Ganića vrati u BiH, znači ekstradiciju izvrši u BiH, onda bi to bio signal i Srbiji da se mora korigovati u određenim stvarima. Ja očekujem da će se to tako desiti i onda bi to značilo jednu mogućnost da i država BiH agilnije, ali i Srbija pravilnije krenu u cjelokupan proces rješavanja međusobnih odnosa.

RSE: Konkretno u vašem slučaju, koliku ste Vi zaštitu BiH imali?

BEŠLAGIĆ
: Nemam je uopšte - sem državnog Suda koji, na osnovu zakona BiH, neće isporučivati domaće građane po pitanju zahtjeva sudova drugih država. Utoliko su me zaštitili što su primijenili taj zakon i što su me pozvali na Sud po zahtjevu Tužilaštva iz Beograda, gdje su mi pročitali optužnicu i rekli da oni faktički nemaju tu zakonsku osnovu da me isporuče.

RSE: Osjećate li se onda ovdje ugodno?

BEŠLAGIĆ: Ako su vam Tužilaštvo BiH i Haški tribunal rekli da niste krivi, to je za mene velika satisfakcija. Što imam crvenu potjernicu? Pa da vam kažem - ja sam se nahodao. Mislim da imam dovoljno vremena da sada ovo što imam života provedem po BiH - i
Imamo saslušanje videolinkom 24. septembra kao svjedoci, u kome ćemo reći da Ilija Jurišić nije bio uopšte taj ko je komandovao.
da uživam u ljepotama BiH, jer je BiH stvarno lijepa država.

RSE: Zato je i neizbježno pitanje Ilije Jurišića.

BEŠLAGIĆ: Imamo saslušanje videolinkom 24. septembra kao svjedoci, u kome ćemo reći da Ilija Jurišić nije bio uopšte taj ko je komandovao. Ne bih želio da prejudiciram. Nadao sam se, pa sam se razočarao. I zato ne želim više da se nadam, ali bih bio sretan kada bi Ilija Jurišić bio vraćen i kada bismo uspjeli dokazati njegovu nevinost.

RSE: Mi u BiH imamo, primjerice, Ministarstvo za ljudska prava, imamo brojne nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima. Konkretno u vašem slučaju, je li ikad neko od njih vaša prava zaštitio?

BEŠLAGIĆ: Ne. Nažalost, postavljali smo pitanja u Parlamentu, nismo nikad dobili odgovor. Čak nismo mogli da dobijemo raspravu o mom privođenju sudu itd. Ako se ne uđe u suštinske, temeljne principe zaštite ljudskih prava, bez razlike o kome se radi, nećemo dugo stati na zelenu granu. Sve dok imate zaštitu ljudskih prava s aspekta „on je Srbin, on je Hrvat, on je musliman, njega mrzi ovaj, njega mrzi onaj“ - to nije zaštita ljudskih prava.

*****
Više o slučajevima Jurišić i Ganić i potjernicama Srbije pročitajte u posebnoj temi RSE programa
Pročitajte i ovo:
Dvostruki aršini Srbije prema ratnim zločinima
Nakon Dobrovoljačke, obilježeno stradanje vojnika JNA u Tuzli
Obilježena godišnjica stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj
Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora
Presuda Jurišiću izazvala razočaranje u BiH
Jurišićev advokat zatražio odluku Tužilaštva BiH

Obustavljanje istrage ne negira zločin?
Tuzlaci prosvjedovali zbog presude Jurišiću
Slučaj Jurišić - presuda u službi politike
Slučajevi Jurišić i Ganić: Različiti aršini bh. vlasti
XS
SM
MD
LG