Dostupni linkovi

Sekulović: Rusiji odgovara podela Kosova


Grafit u Severnoj Mitrovici, 2018.
Grafit u Severnoj Mitrovici, 2018.

Koncept podele postojećih država, odnosno zemalja koje su priznate u svojim granicama, najviše odgovara Rusiji zbog pitanja Krima, kaže za 'Zašto' kolumnista Vlatko Sekulović o tome zašto i ko je započeo priču o romeni granica Kosova.

  • Skretanje pažnje

Imam utisak da je ta priča, pre svega, nametnuta spolja. Mislim da od tih velikih sila, koje su zainteresovane za tematiku Kosova, je očigledno da Rusija ima nekakav interes. Taj koncept podele postojećih država, odnosno zemalja koje su priznate u svojim granicama, najviše odgovara Rusiji zbog pitanja Krima.

A što se tiče unutrašnjih faktora, mislim da je to jedan način da se skrene pažnja sa suštine, a suština je ta da je Srbija vodila rat za Kosovo i da je taj rat izgubila 1999. godine, da je kapitulirala i da je time de facto i de jure izgubila suverenitet nad Kosovom.

  • Negativan presedan

Mislim da podela Kosova nije realna jer bi značila opet podelu granica na prostoru bivše SFRJ. Ne zaboravimo da je Kosovo bilo jedna od federalnih jedinica, doduše ne u statusu republike, ali imalo je status federalne jedinice maltene kao i republika.

Promena granica Kosova uvela bi presedan koji bi mogao biti veoma negativan po pitanje unutrašnje stabilnosti, pre svega Makedonije i Bosne i Hercegovine. U tom smislu smatram da podela Kosova nije prihvatljiva, ne samo sa stanovišta Evropske unije i drugih sila, već i sa stanovišta i interesa država koje postoje na prostoru bivše SFRJ.

  • Ljudska prava i slobode

Čitajući ono što je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imam utisak da on naginje nekakvom rešenju. Ono što je navedeno u ovom poslednjem Vučićevom govoru jeste da se pokušava spasiti ono što se spasti može, njegovim rečnikom govoreći, odnosno da se garantuju određena ljudska prava i slobode za Srbe koji žive na Kosovu bez obzira gde se nalazili, da li se nalazili na severu Kosova ili se nalazili južno od Ibra.

  • Nacionalizam

Mislim da je Ivica Dačić (koji se zalaže za podelu Kosova, prim. aut.) poslednji koji bi trebalo bilo šta da priča o tome iz prostog razloga što je i njegova partija umnogome doprinela da se dođe u ovu situaciju u kojoj se danas nalazimo. Ne zaboravimo da su oni odbijali bilo kakve dogovore, pregovore, ne samo sa Albancima nego pre toga i sa Bošnjacima i sa Hrvatima. Oni su uvek nastupali sa nekih maksimalističkih pozicija, u suštini uvijena koncepcija 'Velike Srbije', tako da i ovo što danas oni govore jeste sama emanacija toga. I oni ne bi stali na tome, i ako bi dobili sever Kosova, oni bi i dalje nastavili sa politikom izazivanja nestabilnosti na Kosovu.

U konceptu srpskog nacionalizma, koji zagovora Socijalistička partija Srbije, ne postoji ništa drugo osim Kosova kao sastavnog dela Srbije i to se potom prenosi i na sve ostale teritorije koje oni podrazumevaju pod 'Velikom Srbijom'.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG