Dostupni linkovi

Šef Scotland Yarda dao ostavku


Šef Scotland Yarda Paul Stephenson , 17. jul 2011.
Šef Scotland Yarda Paul Stephenson , 17. jul 2011.
Šef Scotland Yarda Paul Stephenson dao je ostavku i to tokom konferencije za novinare koju je direktno prenosila televizija.

Istakao je da nije ništa skrivio, ali dao je ostavku zbog nagađanja i optužbi o povezanosti londonske policije i tabloida u britanskom odeljenju medijskog carstva Ruperta Murdocha.

Polemika o bliskim odnosima News Internationala s policijom dodatno je potaknuta otkrićem da se šef Scotland Yarda 18 puta sastao s njihovim čelnicima između 2006. i 20101.

Tabloid News of the World, ugašen 10. jula, optužen je da je ilegalno prisluškivao oko 4.000 ljudi raznih profila.

Inače, Rebekah Brooks, bivša glavna urednica News of the Worlda i bliska Murdochova saradnica, puštena je uz kauciju nakon 12 sati ispitivanja.

Rebekah Brooks, direktorka News Internationala i jedna od glavnih u aferi s hakovanjem i prisluškivanjem telefona zbog koje je ugašen News of the World, podnela je u petak ostavku.

Skandal sa sms porukama ubijene devojčice

Tvrdila je da ništa nije znala o prisluškivanjima.

"Rebeka je imala zakazani razgovor sa policijom na koji je sama otišla. Uhapšena je kada je došla u policijsku stanicu", rekao je agenciji Frans pres njen portparol David Villson.

Hapšenje Booksove deseto je po redu od kada je u januaru izbio skandal nakon što je utvrđeno da je britanski tabloid News of the World takođe prisluškivao telefonske razgovore.

Ona će se u utorak pojaviti pred Komisijom za medije u britanskom parlamentu, kada bi trebalo da poslanicima kaže da li je znala za prisluškivanje telefonskih razgovora, što ona za sada negira.

Među uhapšenima zbog skandala prisluškivanja, su i jedan od bivših šefova tabloida News of the World, Niel Vallis, i bivši glavni urednik tog tabloida Endy Calson. Obojica su nakon hapšenja uz kauciju pušteni na slobodu.

Britanski tabloid je ugašen nakon što je utvrđeno da je prisluškivao razgovore poznatih ličnosti, porodica poginulih vojnika u Avganiastanu, i jedne devojčice koja je nakon što je nestala pronađena mrtva.

Inače, Veliku Britaniju potresa skandal tabloida News of the World, čiji su novinari hakovali poruke sa mobilnog telefona 13-godišnje Milly Dowler, otete 2002. i pronađene mrtve šest meseci kasnije.

Time su policiju naveli na pogrešan put u istrazi, ali i porodicu djevojčice. I policija i porodica zbog toga su verovali da je Milly Dowler još živa.
XS
SM
MD
LG